Keluarga

Kepentingan Mempelajari Teknik Pernafasan Sebelum Buruh Tiba

Bernafas dengan betul semasa melahirkan dapat memberi banyak faedah.SSalah satunya adalah untuk mengurangkan kesakitan semasa melahirkan anak. Oleh itu, sebelum waktunya tiba, pelajari dahulu teknik pernafasan yang betul agar anda tidak keliru ketika berada di bilik bersalin nanti.

Selain membantu mengurangkan kesakitan semasa bersalin, terdapat banyak faedah yang dapat anda peroleh dengan mempraktikkan teknik pernafasan yang betul semasa melahirkan, termasuk memaksimumkan bekalan oksigen untuk anda dan bayi, merehatkan otot dan menenangkan fikiran, dan mempermudah kelahiran.

Langkah-LaApakah Teknik Pernafasan Tenaga Kerja?

Berikut adalah teknik pernafasan yang boleh digunakan semasa bersalin:

1. Tmenyedut dan menghembus nafas perlahan-lahan

Tarik nafas dalam-dalam melalui hidung dan biarkan perut anda membuncit. Selepas itu, hembuskan melalui bibir yang dikerut (seperti bersiul). Gunakan tangan anda untuk menekan perut dengan lembut untuk membiarkan semua udara keluar.

Anda boleh menggunakan teknik pernafasan perut ini pada peringkat awal persalinan, antara kontraksi atau semasa kontraksi. Lakukan secara santai sambil menenangkan fikiran.

2. Berehat

Cuba berehat. Semasa anda menarik nafas, anda dapat memikirkan perkataan "ri". Semasa anda menghembuskan nafas, fikirkan "leks". Semasa melakukan nafas ini, cubalah untuk tetap tenang dan melepaskan ketegangan di badan dan fikiran anda.

3. Membilang

Semasa anda menyedut dan menghembuskan nafas, anda boleh menghitungnya. Contohnya, semasa anda menyedut, hitung perlahan 1, 2, 3, 4. Kemudian semasa anda menghembuskan nafas, hitung 5, 6, 7, dan 8.

4. Tarik nafas melalui hidung, hembuskan melalui mulut

Tarik nafas melalui hidung dan hembuskan melalui mulut. Semasa anda menghembuskan nafas, lakukan dengan lembut dan perlahan. Anda boleh menghembuskan nafas sambil mengeluarkan suara seperti "uuuuuuhhh".

5. Lakukan hlmpukulan semut

Apabila kontraksi berlaku, terapkan teknik pernafasan yang disebut meniup seluar. Cara untuk melakukan ini adalah dengan menarik nafas dalam-dalam melalui hidung, kemudian menghembuskan nafas dalam dua nafas pendek, dan diakhiri dengan nafas panjang.

Teknik pernafasan ini mungkin terdengar seperti "huu huu huuuuuuu". Setiap 10 saat, cuba bernafas 5-20 kali. Tarik nafas dengan cara ini sehingga kontraksi berhenti.

6. Tarik nafas di antara regangan

Memasuki peringkat kedua kelahiran, anda akan mula mendorong bayi anda keluar. Apabila dorongan untuk mendorong muncul, mulailah mendorong. Lakukan beberapa tekanan dalam setiap pengecutan.

Antara tegang, tarik nafas. Cuba hitung hingga lima semasa anda mendorong, kemudian tarik nafas dalam-dalam. Selepas itu, tekan sahaja ke belakang.

Elakkan menahan nafas dan tegang selama lebih dari 5 saat, kerana ini boleh merosakkan dasar panggul. Kesan lain yang juga boleh berlaku kerana mendorong terlalu lama adalah gangguan bekalan oksigen ke bayi.

Sekiranya anda hamil, adalah idea yang baik untuk mengetahui teknik pernafasan yang betul semasa bersalin. Tanya doktor atau bidan anda. Sekiranya perlu, ikuti kelas latihan kehamilan untuk mempraktikkan teknik pernafasan, supaya anda bersedia bersalin.