Keluarga

Bolehkah Bayi Mandi Semasa Menghidap Demam?

Sebilangan ibu merasa ragu untuk memandikan bayi mereka yang demam. Sebabnya adalah kerana bayi takut bayi akan menggigil dengan selesema atau demam akan semakin tinggi. Sebenarnya, bolehkah bayi mandi ketika mereka demam?

Demam adalah keadaan apabila suhu badan meningkat hingga lebih dari 380C. Demam itu sendiri bukan penyakit, tetapi gejala masalah kesihatan tertentu, seperti jangkitan. Ketika bayi demam, ini menunjukkan bahawa tubuhnya berusaha melawan kuman atau virus yang menyebabkan jangkitan.

Selain jangkitan, demam kadang-kadang disebabkan oleh reaksi selepas imunisasi, suhu terlalu panas, atau tumbuh gigi.

Adakah selamat untuk bayi mandi ketika mereka demam?

Sebenarnya mandi ketika anda demam tidak dilarang. Namun, memandikan bayi yang demam tidak boleh dilakukan secara sembarangan, Bun.

Bayi yang demam boleh dimandikan dengan syarat air yang digunakan adalah air suam, bukan air panas atau sejuk.

Suhu air yang selamat untuk memandikan bayi yang demam adalah sekitar 37–380C. Ini kerana suhu air suam dapat membuat bayi yang demam merasa lebih selesa dan juga membantu menurunkan suhu badannya.

Ibu tidak digalakkan memandikan Si Kecil dengan air yang lebih panas kerana boleh menjadikan suhu badannya lebih panas. Di samping itu, kerana kulitnya masih nipis dan sensitif, air yang terlalu panas juga boleh menyakiti kulit si kecil anda.

Sementara itu, air sejuk tidak boleh digunakan ketika memandikan bayi kerana boleh membuatnya menggigil. Ini kemudian boleh menyebabkan suhu badan bayi yang mengalami demam sukar turun.

Walaupun bayi yang demam boleh dimandikan, mandi tidak boleh terlalu lama, okey? Cukup mandi anak kecil anda selama 5-10 minit.

Sekiranya anak kecil anda menggigil walaupun dia telah dimandikan dengan air suam, anda harus segera mengangkatnya dan mengeringkan badannya dengan tuala lembut. Selepas itu, letakkan si kecil anda dengan pakaian yang mudah menyerap peluh dan tidak terlalu tebal, sehingga si kecil anda tidak terlalu panas.

Cara Mengatasi Demam Bayi

Selain memandikannya, Ibu juga dapat mengatasi demam yang dialami oleh Si Kecil dengan mencuba petua berikut:

  • Penuhi keperluan cairan bayi anda dengan memberinya susu ibu atau susu, sehingga dia tidak mengalami dehidrasi.
  • Sentiasa pastikan suhu bilik sentiasa sejuk dan selesa.
  • Beri MPASI si kecil anda secara berkala, jika dia boleh makan makanan pejal atau ketika berumur 6 bulan atau lebih. Beri makanan dalam bahagian yang lebih kecil, tetapi lebih kerap.
  • Sekiranya anak kecil anda berumur lebih dari 1 bulan, anda boleh memberinya ubat penurun demam parasetamol. Untuk menentukan dos ubat yang betul, anda boleh berjumpa doktor terlebih dahulu.

Mandi bayi yang demam tidak mengapa, tetapi jika anda ragu-ragu, cukup lap kulit anak anda dengan kain lap dan air suam untuk membersihkan badannya.

Sekiranya anak anda kelihatan lemah selepas mandi, lebih rewel, menggigil, atau demam tidak membaik, anda harus segera membawanya ke doktor untuk pemeriksaan dan rawatan.