Kehidupan yang sihat

Elakkan Bahaya Makan Babi dengan cara ini

Babi agak popular. Tetapi berhati-hatilah, bahaya daging babi perlu diperhatikan. Terutama jika daging ini tidak diproses dengan betul atau dimakan secara berlebihan.

Selain protein, kandungan lemak tepu dalam daging babi juga sangat tinggi. Itulah sebabnya, memakan daging babi terlalu kerap boleh menyebabkan simpanan lemak di dalam badan. Deposit lemak ini akan menyebabkan kadar kolesterol tinggi dalam darah, sehingga meningkatkan risiko penyakit jantung.

Risiko Penyakit Di Sebalik Bahaya Babi

Selain dapat memicu penyakit jantung, pengambilan daging babi juga berisiko menyebabkan:

1. Jangkitan parasit (cacing)

Anda perlu tahu bahawa memakan daging babi mentah atau matang sangat berisiko menyebabkan jangkitan parasit. Ini boleh berlaku apabila daging babi mengandungi cacing pita dan cacing Trichinella spiralis yang boleh menyebabkan trichinosis.

2. Kanser hati dan sirosis

Walaupun masih perlu diselidiki lebih lanjut, sebuah kajian menunjukkan hubungan antara memakan daging babi dan munculnya penyakit hati, terutama barah hati dan sirosis.

Ini disebabkan oleh kompaun N-nitroso yang banyak terdapat dalam produk daging babi yang diproses yang dimasak pada suhu tinggi. Selain itu, kandungan lemak tak jenuh ganda dalam daging babi juga merupakan faktor utama penyakit hati.

3. Hepatitis E

Jangkitan hepatitis E biasanya disebabkan oleh air minum yang telah terkontaminasi dengan virus ini. Selain itu, jangkitan hepatitis E juga dapat disebabkan oleh memakan daging babi mentah atau matang, terutama hati.

4. Sklerosis berganda

Sklerosis berbilang disebabkan oleh gangguan sistem imun yang menyerang membran pelindung saraf dan saraf tunjang. Para penyelidik menemui kaitan antara makan daging babi dan peningkatan risiko menghidap diabetes sklerosis berbilang.

Perkaitan ini tidak dijumpai dalam pengambilan daging lain, seperti daging lembu atau daging kambing. Salah satu sebabnya kerana daging babi mungkin mengandungi prion, yang merupakan protein yang boleh mencetuskan gangguan saraf dan kerosakan. Selain itu, pengambilan daging babi yang tidak dimasak juga berisiko menyebarkan virus nipah.

Petua Mengelakkan Bahaya Babi

Seperti jenis daging lain, daging babi boleh diproses dengan pelbagai cara. Tetapi untuk mengelakkan bahaya daging babi, perhatikan perkara berikut sebelum anda memprosesnya:

  • Periksa label produk babi sebelum membeli. Pilih produk daging babi yang mempunyai sijil sah.
  • Basuh kedua tangan sebelum memproses daging babi.
  • Pilih potongan daging babi tanpa lemak.
  • Elakkan menggoreng daging babi dalam minyak. Proses menggoreng akan meningkatkan jumlah kalori dalam daging babi, kerana lemak dari minyak akan diserap ke dalam daging.
  • Sekiranya anda makan di restoran, pilih menu daging babi yang direbus, panggang, atau panggang, daripada digoreng.
  • Elakkan menambahkan lemak babi ke dalam sos barbeku atau makanan.
  • Elakkan memakan daging mentah atau kurang memakannya, kerana ini boleh menyebabkan jangkitan cacing dan hepatitis.

Pada tahun 2020, para penyelidik mendapati bahawa banyak virus selesema babi bermutasi menjadi jenis virus baru yang disebut virus G4. Walaupun tidak ada laporan kes yang mengatakan bahawa virus itu dapat menular melalui penggunaan daging babi, ada baiknya terus memproses daging babi sehingga dimasak sepenuhnya ketika anda ingin memakan daging babi sebagai langkah pencegahan terhadap virus tersebut.

Pilih daging babi dengan berhati-hati dan proseskannya mengikut cadangan di atas untuk mengelakkan bahaya daging babi. Satu perkara lagi yang tidak kurang pentingnya, elakkan pengambilan daging babi secara berlebihan.

Dapatkan nasihat doktor sekiranya anda mengalami masalah kesihatan setelah memakan daging babi, agar anda dapat dirawat dengan segera.