Kesihatan

Perlukah Kemaluan Lelaki Dibasuh Selepas Mengencing?

Lelaki mesti menjaga kesihatan dan kebersihan alat kelamin mereka untuk fungsi ereksi, ejakulasi, dan pembiakan dapat dikekalkan secara optimum. Salah satu cara untuk menjaga kesihatan dan kebersihan alat kelamin lelaki adalah mencucinya selepas setiap kali membuang air kecil.

Walaupun tidak ada sumber perubatan yang menyatakan bahawa zakar harus dibasuh dengan air setelah setiap kali membuang air kecil, masih ada beberapa faedah yang dapat diperoleh dari aktiviti ini. Contohnya adalah untuk mengelakkan bau yang tidak menyenangkan kerana sisa air kencing yang tersekat pada alat kelamin dan seluar dalam.

Selain itu, mencuci alat kelamin lelaki dengan air selepas membuang air kecil juga mengurangkan potensi pemindahan bakteria yang terdapat di tandas atau urin ke zakar.

Oleh itu, lelaki disarankan untuk mencuci alat kelamin mereka selepas setiap kali membuang air kecil. Sekiranya anda tidak biasa membasuh alat kelamin anda dengan air selepas membuang air kecil, anda masih perlu mencuci organ vital anda sekurang-kurangnya 1 kali setiap hari.

Bahagian kemaluan yang perlu anda bersihkan adalah zakar, skrotum, rambut di sekitar organ genital, dan kawasan dubur.

Cara membersihkan alat kelamin lelaki selepas membuang air kecil dengan betul

Bagi lelaki, membersihkan alat kelamin selepas membuang air kecil tidak boleh sembarangan. Terdapat beberapa langkah yang harus anda perhatikan, termasuk:

Pastikan air kencing telah keluar sepenuhnya

Saluran kencing lelaki tidak lurus seperti pada wanita, tetapi melengkung. Ini berpotensi menyebabkan air kencing yang masih tersisa di saluran kencing walaupun terasa seperti anda sudah selesai membuang air kecil (pundi kencing kosong). Biasanya, sisa air kencing ini akan keluar beberapa saat selepas membuang air kecil dan membasahi seluar dalam.

Ini akan melembapkan seluar dalam dan memudahkan kuman tumbuh. Oleh itu, untuk memastikan air kencing keluar dengan sempurna, anda sedikit boleh menggegarkan zakar setelah membuang air kecil. Sekiranya perlu, tekan perlahan saluran kencing tepat di pangkal belakang skrotum kerana di sinilah sisa-sisa air kencing biasanya ditinggalkan.

Bersihkan alat kelamin selepas setiap kencing

Setelah air kencing habis, bersihkan bukaan zakar untuk memastikan tidak ada air kencing yang tersisa. Basuh zakar dengan air jika boleh, jika tidak, gunakan tisu basah.

Petua Menjaga Kesihatan Seksual Lelaki

Selain mencuci alat kelamin anda selepas membuang air kecil, anda juga boleh menerapkan tabiat berikut untuk menjaga kesihatan alat kelamin:

1. Bersihkan zakar dengan air sekurang-kurangnya 1 kali sehari. Sekiranya perlu, gunakan sabun tanpa minyak wangi. Zakar yang disunat biasanya lebih senang dibersihkan. Tetapi pada zakar yang tidak bersunat, sangat penting untuk membersihkan bahagian kulit di belakang kulup zakar. Tarik kulup zakar ke belakang dan basuh dengan sabun dan air di bahagian dalam. Selepas itu, kembalikan kulup ke kedudukan semula.

2. Tukar seluar dalam setiap hari atau setiap selepas bersenam.

3. Jangan gunakan bedak atau deodoran pada zakar kerana boleh menyebabkan kegatalan pada kulit.

4. Gunakan kondom semasa hubungan seksual untuk mencegah jangkitan kelamin. Ini penting, terutamanya jika anda mempunyai lebih daripada satu pasangan seksual.

5. Lakukan vaksinasi HPV sebelum usia 26 tahun, untuk mencegah penularan virus HPV (human papillomavirus) yang menjadi penyebab ketuat kelamin.

6. Senaman aktif. Sekiranya dilakukan secara berkala, senaman dapat mengurangkan risiko disfungsi ereksi.

7. Hadkan pengambilan minuman beralkohol dengan tidak melebihi dua gelas sehari. Sekiranya berlebihan, alkohol dapat menurunkan kadar testosteron.

8. Pemeriksaan sendiri terhadap keadaan alat kelamin secara teratur, sehingga jika ada gangguan atau perubahan pada alat kelamin, ia dapat dikesan lebih awal.

Mencuci alat kelamin dengan air selepas setiap kencing dapat membantu menjaga kebersihan dan kesihatan alat kelamin lelaki. Oleh itu, disarankan untuk digunakan dalam kehidupan seharian.

Sekiranya anda mengalami aduan atau mendapati kelainan pada alat kelamin, jangan ragu untuk berjumpa doktor untuk mendapatkan pemeriksaan dan rawatan yang tepat.