Kesihatan

Gastroschisis - Gejala, sebab dan rawatan

Gastroschisis adalah gangguanapa yang membuatbayi dilahirkan dengan usus atau organ pencernaan lain di luar badan. Keadaan ini dapat dikesan semasa kehamilan, tetapi boleh jugahanya diketahui ketika bayi dilahirkan.

Gastroschisis berlaku kerana pembentukan dinding perut bayi yang tidak sempurna ketika berada di dalam kandungan. Akibatnya, lubang terbentuk di dekat pusar yang dapat dilalui oleh organ-organ di dalam perut. Dalam kebanyakan kes, organ yang keluar adalah usus. Namun, ada kemungkinan organ pencernaan lain juga dapat keluar.

Keadaan ini hampir sama dengan omphalocele. Perbezaannya adalah, dalam omphalocele, lubang terletak tepat di tengah pusar, dan organ yang keluar dari perut ditutup dengan lapisan membran.

SebabGastroskisis

Tidak diketahui dengan tepat apa yang menyebabkan pembentukan dinding perut bayi tidak sempurna. Namun, dalam beberapa kes diketahui bahawa gastroskisis terjadi akibat perubahan gen atau kromosom, serta gangguan aliran darah ke saluran pencernaan bayi.

Faktor risiko gastroskisis

Walaupun penyebab sebenarnya tidak diketahui, ada beberapa faktor yang dapat meningkatkan risiko wanita hamil mengalami keadaan ini, iaitu:

 • Umur bawah 20 tahun ketika hamil
 • Mengalami kekurangan pemakanan semasa mengandung
 • Mempunyai tabiat merokok semasa mengandung
 • Pengambilan alkohol yang berlebihan semasa mengandung
 • Mengambil aspirin, ibuprofen, atau paracetamol
 • Mengambil dekongestan, seperti pseudoephedrine atau phenylpropanolamine

Gejala Gastroschisis

Gejala gastroskisis sangat mudah dikenali, sama ada semasa kehamilan atau ketika bayi dilahirkan, iaitu pembuangan usus kecil dari perut tanpa dilindungi oleh lapisan membran. Usus keluar dari bukaan yang biasanya terletak di sebelah kanan pusar.

Secara amnya, organ yang keluar dari perut adalah usus kecil. Walau bagaimanapun, organ lain, seperti usus besar, perut, hati, atau pundi hempedu, juga boleh menonjol dari dinding perut.

Kerana ia berada di luar badan tanpa perlindungan, usus dapat menjadi jengkel. Ini boleh menyebabkan gangguan pada penyerapan makanan sekiranya usus yang keluar rosak.

Bila hendak berjumpa doktor

Gastroschisis dapat dilihat dengan segera ketika anak itu dilahirkan, jadi ia akan segera mendapatkan rawatan perubatan.

Sekiranya anak anda mempunyai gejala di atas dan tidak dilahirkan di hospital, segera bawa dia ke doktor terdekat untuk pertolongan awal dan rujuk ke hospital dengan kemudahan unit rawatan intensif neonatal (NICU).

Bagi anda yang hamil, periksa kandungannya secara berkala kepada pakar kandungan, terutamanya jika anda berisiko mengalami keadaan ini. Pemeriksaan rutin dengan ultrasound dapat mengesan jika janin mempunyai kelainan kongenital, termasuk gastroskisis.

Sekiranya janin diketahui mengalami gastroskisis, doktor akan memantau keadaan janin lebih kerap dan merancang rawatan yang lebih matang semasa melahirkan. Ini supaya keadaan janin tidak bertambah buruk.

Diagnosis Gastroschisis

Diagnosis gastroschisis boleh dibuat semasa bayi masih dalam kandungan atau selepas bayi dilahirkan. Pada bayi baru lahir, gastroschisis hanya dapat didiagnosis dengan pemeriksaan fizikal. Penyelidikan mungkin diperlukan untuk mengesan kemungkinan masalah kesihatan yang lain.

Sementara itu, pada bayi yang masih dalam kandungan, gastroschisis dapat didiagnosis menggunakan ultrasound kehamilan pada trimester kedua atau ketiga. Selain kehamilan ultrasound, gastroschisis juga dapat didiagnosis melalui pemeriksaan tahap alpha-fetoprotein pada darah.

Sekiranya janin diketahui mengalami gastroskisis, doktor juga akan melakukan: echocardiogram janin, iaitu ultrasound khusus untuk memeriksa keadaan jantung untuk mengesan kelainan pada jantung janin.

Rawatan Gastroskisis

Sekiranya gastroskisis dikesan semasa bayi masih dalam kandungan, pemantauan khas harus dilakukan pada wanita hamil, agar bayi dapat dilahirkan dengan sihat. Doktor akan merancang proses kelahiran yang selamat dan bersiap sedia untuk menangani gastroskisis setelah bayi dilahirkan.

Pada bayi baru lahir, prosedur biasa yang dilakukan oleh doktor untuk merawat gastroschisis adalah pembedahan. Sekiranya ukuran lubang kecil dan hanya sebahagian kecil organ yang dikeluarkan dari perut, operasi akan dilakukan sebaik sahaja bayi dilahirkan. Doktor akan memasukkan usus ke dalam perut dan kemudian menutup lubang dengan jahitan.

Sementara itu, jika ukuran lubang besar dan sebahagian besar organ keluar dari perut, operasi biasanya dilakukan lebih dari sekali. Organ yang keluar dari perut akan dilapisi dengan bahan khas dan secara beransur-ansur dimasukkan kembali ke dalam perut.

Setelah semua organ berjaya dimasukkan ke dalam perut, doktor akan menutup lubang dengan jahitan.

Beberapa tindakan lain yang boleh diambil oleh doktor untuk merawat gastroschisis adalah:

 • Pantau suhu badan, kerana organ di luar perut membuat banyak panas badan keluar
 • Berikan pemakanan melalui infus
 • Beri antibiotik untuk mencegah jangkitan

Sekiranya bayi dengan gastroskisis tidak dihantar ke hospital, bayi harus segera dibawa ke doktor terdekat. Rawatan awal yang akan dijalankan adalah:

 • Balut usus dengan plastik jernih yang bersih
 • Memasang infusi
 • Panaskan bayi
 • Rujuk bayi ke hospital dengan kemudahan NICU

Komplikasi gastroskisis

Beberapa komplikasi yang boleh berlaku pada bayi dengan gastroschisis sebelum dan selepas kelahiran adalah:

 • Enterokolitis nekrotik (NEC)
 • Kerengsaan atau keradangan usus yang menjadikan usus tidak dapat berfungsi dengan baik
 • Gangguan pernafasan
 • Atresia usus, yang merupakan keadaan apabila usus tidak berkembang di rahim

Pencegahan Gastroschisis

Memandangkan penyebab sebenar gastroschisis tidak diketahui, langkah terbaik yang dapat diambil untuk mengurangkan risiko keadaan ini adalah:

 • Lakukan pemeriksaan berkala dengan pakar sakit puan anda
 • Mengambil vitamin atau makanan tambahan yang ditetapkan oleh doktor, seperti asid folik
 • Jangan merokok semasa mengandung
 • Jangan mengambil minuman beralkohol semasa mengandung
 • Mengamalkan gaya hidup sihat, seperti makan makanan seimbang dan mengekalkan berat badan yang ideal
 • Jangan sewenang-wenangnya mengambil ubat tanpa berjumpa doktor terlebih dahulu