Kesihatan

Tanya Pakar Bedah Sebelum Prosedur Pembedahan

Adalah normal untuk merasa gugup sebelum menjalani prosedur pembedahan. Untuk menyelesaikannya, aktif bertanya beberapa perkara mengenai pembedahan yang akan anda jalani kepada pakar bedah sebelum tiba masanya untuk memasuki bilik operasi. Lihat soalan berikut untuk bertanya kepada pakar bedah.

Setelah doktor menyatakan bahawa anda memerlukan pembedahan, langkah seterusnya adalah memilih pakar bedah yang sesuai dengan keadaan anda. Kemudian, anda boleh berjumpa dan bertanya kepada pakar bedah mengenai prosedur pembedahan yang akan anda lalui.

Perkara yang Perlu Ditanyakan kepada Pakar Bedah

Berikut adalah beberapa perkara yang perlu ditanyakan kepada pakar bedah, sebelum pembedahan:

 • Adakah saya perlu menjalani pembedahan ini?

  Walaupun doktor telah menyatakan bahawa anda memerlukan pembedahan untuk merawat penyakit ini, anda masih boleh bertanya sama ada anda benar-benar memerlukannya atau ada cara lain untuk merawat penyakit yang anda alami. Pakar bedah akan memberikan pilihan rawatan lain, jika ada, dan menjelaskan risiko masing-masing. Anda juga boleh meminta pakar bedah lain seperti Pendapat kedua.

 • Apakah faedah, risiko dan kesan sampingan?

  Mengetahui dan memahami ketiga-tiga perkara ini sangat penting. Tujuannya adalah untuk memberitahu anda apa yang mungkin berlaku sekiranya anda menjalani pembedahan. Tanyakan risiko apa yang biasa dan kemungkinan komplikasi pembedahan

 • Apa persediaan yang perlu dibuat?

  Penting bagi anda untuk mengetahui dengan jelas apa yang perlu anda sediakan sebelum menjalani pembedahan. Sebagai contoh, adakah anda perlu berpuasa atau tidak, berapa lama anda perlu berpuasa, adakah ujian perubatan lain yang perlu diambil, dan adakah anda perlu mengambil ubat tertentu. Sekiranya pakar bedah anda meminta anda berpuasa, tanyakan dengan jelas berapa lama anda harus berpuasa dan kapan waktu paling sesuai untuk memulakan puasa. Kehadiran cecair atau makanan di dalam perut boleh menyebabkan komplikasi dan menyebabkan mual atau muntah selepas atau semasa pembedahan.

 • Bagaimana proses operasi berjalan?

  Sebelum melakukan pembedahan, adalah idea yang baik untuk mengetahui apa yang akan berlaku semasa operasi dan bagaimana prosesnya. Anda juga boleh menanyakan jenis teknik anestetik dan pembedahan yang akan digunakan, sama ada pembedahan terbuka atau menggunakan teknik laparoskopi, dan berapa lama pembedahan itu.

 • Siapa yang terlibat dalam operasi itu?

  Dalam operasi, akan ada pasukan yang mengambil bahagian dalam proses tersebut. Agar anda lebih tenang menjalani pembedahan, tentu tidak ada salahnya bertanya siapa yang berada dalam pasukan bedah anda. Anda mungkin ingin mengetahui sama ada pasukan doktor mempunyai banyak pengalaman dan sebagainya.

 • Berapa lama masa yang diperlukan untuk sembuh?

  Selepas pembedahan, ada beberapa perkara yang anda perlukan untuk mengetahui apa yang boleh dan tidak boleh anda lakukan, makanan dan minuman apa yang boleh dan tidak boleh dimakan, berapa lama anda perlu tinggal di hospital, perlu melakukan fisioterapi, dan sebagainya.

Setelah anda memutuskan pakar bedah mana yang akan merawat anda, tanyakan apa sahaja yang anda ingin ketahui. Gali sebanyak mungkin maklumat agar anda menjadi lebih tenang dan dapat membuat persediaan lebih baik untuk hari pembedahan.