Kesihatan

Memahami Cynophobia, Fobia Anjing

Cynophobia adalah ketakutan yang berlebihan dan tidak rasional terhadap anjing yang berlaku secara berterusan. Cynophobia adalah salah satu fobia yang paling biasa dialami oleh banyak orang. Sekiranya anda salah seorang dari mereka, jangan risau, kerana cynophobia dapat diatasi.

Cynophobia adalah jenis fobia tertentu (fobia objek, haiwan, aktiviti, atau situasi tertentu). Cynophobia umumnya dicirikan oleh panik, kegelisahan, atau ketakutan, yang berlebihan ketika berada di sekitar anjing atau hanya memikirkan haiwan ini.

Punca dan Faktor Risiko Cynophobia

Berikut adalah beberapa sebab dan faktor risiko yang biasa dialami seseorang: cynophobia atau fobia anjing:

 • Pernah mengalami pengalaman buruk dengan anjing pada masa lalu, misalnya dikejar atau digigit anjing
 • Mempunyai keluarga terdekat yang juga fobia terhadap anjing
 • Mengetahui cerita atau maklumat negatif mengenai anjing, misalnya telah membaca berita mengenai serangan anjing

Simptom Cynophobia

Seseorang boleh dikatakan menderita cynophobia apabila dia mempunyai simptom cynophobia sekurang-kurangnya 6 bulan. Berikut adalah gejala yang biasa dialami oleh penghidap: cynophobia:

Gejala fizikal:

 • Sukar bernafas
 • Denyutan jantung yang cepat
 • Sakit atau sesak di dada
 • Bergegar
 • Pening
 • Sakit perut
 • Berpeluh
 • Menggigil atau berasa panas

Gejala emosi:

 • Rasa panik atau cemas
 • Rasa mahu lari dari situasi yang mencetuskan ketakutan
 • Rasa hendak pengsan atau mati
 • Kehilangan kawalan diri

Di samping itu, terdapat beberapa gejala khas cynophobia apa yang berlaku pada kanak-kanak, seperti amukan, menangis, atau tidak mahu menjauh dari orang yang menemaninya ketika ada anjing di sekitarnya.

Pengendalian Cynophobia

Untuk mendiagnosis cynophobia, pertama psikologi atau psikiatri akan meninjau gejala anda, dan juga melakukan pemeriksaan fizikal.

Sekiranya ahli psikologi atau psikiatri mendiagnosis bahawa anda menderita cynophobia, Terdapat beberapa rawatan yang mungkin dilakukan untuk menangani cynophobia, dalam kalangan yang lain:

1. Terapi desensitisasi

Terapi desensitisasi atau terapi pendedahan adalah salah satu terapi terbaik untuk merawat fobia. Terapi ini dilakukan untuk membantu anda melawan dan menghadapi ketakutan anda terhadap sesuatu, dalam hal ini ketakutan terhadap anjing.

Terapi desensitisasi dilakukan dengan menempatkan anda dalam situasi yang membuat anda takut, tetapi secara beransur-ansur. Contohnya, anda pertama kali diminta untuk melihat gambar atau video anjing.

Kemudian, apabila anda terbiasa, terapi akan ditingkatkan, misalnya dengan menunjukkan anjing itu secara langsung pada tali leher, dan seterusnya sehingga anda terbiasa dengan kehadiran anjing di sekitar anda.

2. Terapi tingkah laku kognitif

Terapi tingkah laku kognitif adalah sejenis terapi yang digunakan untuk mengenal pasti dan mengkaji ketakutan anda serta cara terbaik untuk mengatasinya.

Terapi ini dilakukan dengan meneroka perasaan, fikiran, tingkah laku, dan kepercayaan anda. Bukan hanya itu, anda juga akan diajar untuk mengawal dan mengubah pemikiran negatif yang biasanya timbul ketika anda berhadapan dengan situasi yang membuat anda takut, sehingga anda dapat lebih tenang dalam menangani situasi tersebut.

3. Dadah

Secara amnya, kedua-dua terapi di atas cukup untuk merawat cynophobia. Walau bagaimanapun, kadang-kadang seorang psikiatri akan menetapkan ubat anti-kegelisahan dan ubat antidepresan untuk mengurangkan kegelisahan atau gejala panik yang anda alami sebagai akibatnya. cynophobia.

Dengan penjagaan dan pengendalian yang betul cynophobia Sudah tentu ia dapat sembuh, tetapi mungkin memerlukan masa dan kesabaran untuk melaluinya. Oleh itu, jika anda mengalami gejala berikut: cynophobia, Anda harus segera berjumpa pakar psikologi atau psikiatri.