Keluarga

Sebab-sebab Cacar Air pada Ibu Hamil Lebih Berbahaya

Walaupun lebih kerap dialami oleh anak-anak, wanita hamil masih berpeluang mendapat cacar air, kamu tahu. Cacar air yang dialami semasa hamil cenderung lebih berbahaya kerana boleh mencetuskan komplikasi untuk diri anda sendiri dan janin.

Cacar air juga dikenali sebagai varicella. Penyakit ini menyebabkan simptom berupa demam, sakit di badan, kemudian diikuti dengan ruam kemerahan kecil. Secara amnya, cacar air pada wanita hamil berlaku pada 20 minggu pertama kehamilan.

Punca Cacar Air

Cacar air disebabkan oleh virus varicella zoster. Wanita hamil boleh mendapat virus ini melalui hubungan langsung dengan ruam atau percikan air liur dari orang yang menghidap cacar air. Secara amnya, gejala cacar air akan muncul 10-21 hari setelah wanita hamil pertama terdedah kepada virus ini.

Wanita hamil yang pernah mengalami cacar air dapat bernafas dengan mudah kerana sistem kekebalan tubuh mereka telah membina pertahanan terhadap serangan virus cacar air. Jadi, kemungkinan dijangkiti kali kedua lebih kecil.

Kesan Cacar Air pada Wanita Hamil

Sebenarnya, kebanyakan wanita hamil yang mendapat cacar air boleh sembuh tanpa kesan. Walau bagaimanapun, sebilangan daripada mereka mempunyai komplikasi. Beberapa risiko komplikasi cacar air yang dapat terjadi pada wanita hamil adalah radang paru-paru (jangkitan paru-paru), ensefalitis (radang otak), dan hepatitis (radang hati).

Faktor-faktor yang dapat meningkatkan risiko komplikasi cacar air pada wanita hamil adalah tabiat merokok, mempunyai sejarah penyakit paru-paru, mengambil kortikosteroid, dan hamil lebih dari 20 minggu.

Sehingga kini, belum terbukti bahawa cacar air dapat meningkatkan risiko keguguran. Walau bagaimanapun, cacar air dapat disebarkan melalui plasenta dan mempengaruhi bayi. Berikut adalah komplikasi yang mungkin timbul pada bayi, baik di dalam rahim maupun bayi yang baru lahir:

Bbayi dalam di dalam rahim

Sekiranya jangkitan virus cacar air berlaku pada separuh pertama kehamilan (<24 minggu), terdapat risiko sindrom varicella kongenital. Sindrom ini boleh menyebabkan kelainan kongenital pada bayi dalam bentuk parut, gangguan otot dan tulang, kelumpuhan, ukuran kepala kecil, kebutaan, sawan, atau keterbelakangan mental.

Sekiranya cacar air berlaku pada usia kehamilan 28-36 minggu, virus akan memasuki tubuh bayi dan kemungkinan besar tidak akan menyebabkan sebarang gejala. Risiko virus diaktifkan semula dan menyebabkan kayap (herpes zoster) boleh berlaku dalam beberapa tahun pertama kehidupan bayi.

Terutama mengenai cacar air yang berlaku setelah kehamilan 36 minggu, penyakit ini akan meningkatkan kemungkinan bayi dijangkiti dan dilahirkan dengan keadaan menghidap cacar air.

Bbayi yang baru lahir

Tidak hanya dalam tempoh dalam rahim, cacar air juga dapat menyerang bayi setelah melahirkan. Sekiranya ibu mempunyai cacar air pada hari-hari sebelum melahirkan dua hari setelah melahirkan, bayi yang baru lahir boleh mendapat varicella neonatal, yang merupakan cacar air pada bayi yang boleh mengancam nyawa.

Gejala cacar air akan muncul pada usia bayi kira-kira 5-10 hari selepas kelahiran. Sekiranya tidak dirawat dengan betul, cacar air pada bayi baru lahir boleh menyebabkan kematian.

Mengendalikan Cacar Air pada Wanita Hamil

Sekiranya anda tidak tahu sama ada anda menghidap cacar air atau tidak, wanita hamil boleh melakukan ujian darah ke doktor untuk memastikannya. Hasil ujian akan menunjukkan sama ada wanita hamil sudah mempunyai kekebalan terhadap cacar air atau tidak serta periksa sama ada terdapat jangkitan cacar air baru atau tidak.

Wanita hamil yang tidak pernah mengalami cacar air dan mempunyai hubungan dengan seseorang dengan cacar air perlu segera berjumpa doktor. Doktor boleh memberi anda suntikan imunoglobulin atau antibodi sebagai imuniti terhadap virus cacar air.

Suntikan ini sebaiknya diberikan maksimum 10 hari setelah terkena virus cacar air untuk mencegah atau mengurangkan keparahan jangkitan. Jangan risau, suntikan itu selamat untuk bayi di dalam kandungan. Macam mana boleh jadi.

Namun, jika seorang wanita hamil telah terdedah dan menyebabkan gejala cacar air, doktor boleh memberikan ubat antivirus untuk mengurangkan keparahan penyakit dan mengurangkan risiko komplikasi.

Doktor juga boleh memberikan suntikan imunoglobulin kepada bayi baru lahir yang dilahirkan oleh ibu yang menderita cacar air. Ini dilakukan untuk mencegah atau mengurangkan keparahan penyakit. Sekiranya bayi menunjukkan simptom cacar air, doktor juga akan memberi anda ubat antivirus.

Selain itu, bagi wanita yang merencanakan kehamilan dan tidak pernah mengalami cacar air, segera berjumpa doktor untuk mendapatkan vaksinasi cacar air untuk orang dewasa. Vaksinasi ini perlu dilakukan dua kali untuk mencapai kekebalan maksimum.

Sebaiknya tunggu 3 bulan selepas vaksinasi kedua sebelum mula hamil. Yang pasti, jangan teragak-agak untuk melakukan ujian darah untuk memastikan tubuh wanita hamil sudah mempunyai kekebalan terhadap virus cacar air atau tidak. Selain itu, menjalani ujian darah memang merupakan langkah penting bagi wanita hamil untuk menjangkakan risiko masalah kesihatan, kamu tahu.

Cacar air pada wanita hamil tidak boleh dipandang ringan. Oleh itu, wanita hamil mesti menjaga kesihatan diri agar tidak mudah terkena virus ini. Sekiranya anda mengalami gejala yang telah dijelaskan di atas, jangan berlengah berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang tepat.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found