Keluarga

Adakah benar bahawa madu dapat meningkatkan selera makan anak-anak?

Mempunyai anak yang sukar dimakan boleh menyebabkan anda sakit kepala, bukan? Sekiranya dibiarkan, kanak-kanak boleh kekurangan zat makanan. sekarangAdakah anda pernah mencuba memberi madu kepada si kecil? Pemanis semula jadi ini dipercayai dapat meningkatkan selera makan bayi, kamu tahu.

Bukan hanya memiliki rasa manis, madu juga mengandungi nutrien yang bermanfaat untuk kesihatan. Madu mengandungi karbohidrat yang terdiri daripada glukosa dan fruktosa, vitamin B kompleks, dan pelbagai mineral seperti zat besi, dan zink diperlukan oleh badan anak.

Madu untuk Selera Kanak-kanak

Memberi makan kepada kanak-kanak di bawah umur 5 tahun bukanlah sesuatu yang mudah. Sekiranya anak kecil anda mempunyai selera makan yang tinggi, ibu akan sangat gembira dan tidak akan mengalami kesukaran. Namun, berbeza jika si kecil anda pemilih atau pemakan pemilih.

Kanak-kanak jenis ini sering membuat drama ketika jadual makan tiba. Kadang-kadang, dia hanya mahu makan satu jenis makanan dari pelbagai menu yang telah disediakan oleh Ibu. Pada masa lain, dia hanya mahu makan makanan ringan yang tidak sihat. Sebenarnya, ada kalanya dia menutup mulut sama sekali ketika ditawarkan makanan.

sekarang, jika si kecil selalu bersikap seperti itu setiap kali dia diberi makanan, anda boleh mencubanya 1-2 sudu teh madu kira-kira 2 jam sebelum makan. Cecair kuning keemasan yang dihasilkan oleh lebah ini terbukti dapat meningkatkan keinginan anak untuk makan, kamu tahu.

Kanak-kanak yang sukar makan akan membuang air besar lebih kerap kerana mereka kurang mengambil makanan. Ini boleh menyebabkan gangguan pencernaan, seperti sembelit dan sakit perut.

sekarang, beberapa kajian menunjukkan bahawa madu dapat menghilangkan keluhan ini, kamu tahu, Roti. Selain itu, madu juga dapat menjaga sistem pencernaan yang sihat secara keseluruhan kerana kandungan prebiotik semula jadi di dalamnya dapat meningkatkan jumlah bakteria baik di saluran pencernaan.

Selain itu, madu juga kaya dengan antioksidan yang berguna untuk menguatkan sistem imun. Dengan kerap minum madu, anak-anak tidak mudah sakit.

Walaupun mempunyai banyak faedah, madu hanya boleh diberikan kepada anak-anak yang berumur 1 tahun ke atas, ya, Bun. Ini kerana madu mengandungi bakteria Clostridium botulinum, yang apabila diberikan kepada anak-anak di bawah usia 12 bulan dapat menyebabkan keracunan serius yang disebut botulisme.

Cara Lain untuk Meningkatkan Selera Anak

Adalah sangat penting untuk memastikan bahawa kanak-kanak mendapat nutrien yang mereka perlukan. Oleh itu, anda benar-benar perlu mencuba banyak cara untuk meningkatkan selera anak anda.

Selain memberi madu, ada beberapa perkara yang boleh anda lakukan untuk meningkatkan selera makan anak anda, termasuk:

  • Jadikan makanan kelihatan semenarik mungkin agar si kecil anda tergoda untuk makan.
  • Jangan takut menjadi kreatif untuk membuat menu baru dengan bahan makanan baru yang mungkin disukai si kecil anda.
  • Hadkan minum ketika anak anda makan.
  • Ajak si kecil anda untuk menyediakan makanan, tetapi tentu saja memperhatikan keselamatan di dapur, Bun.

Sekiranya anda telah melakukan petua di atas tetapi hasilnya tidak dapat dilihat, bersabarlah dan terus lakukan dengan perlahan. Elakkan memaksa anak makan kerana ini boleh membuatnya trauma. kamu tahu.

Sekiranya perlu, anda boleh berjumpa doktor untuk mendapatkan nasihat dan rawatan yang tepat mengenai pemakanan si kecil anda. Ibu juga boleh memberi makanan tambahan. Namun, pastikan memberi suplemen ini mengikut cadangan doktor, ya.