Kehidupan yang sihat

Cara memilih krim pemutih dan ramuan yang selamat digunakan

Memilih krim pemutih kulit tidak boleh sewenang-wenangnya. Sekiranya anda memilih, mungkin krim pemutih yang digunakan tidak berkesan atau sebenarnya menyebabkan masalah kulit. Oleh itu, anda perlu lebih selektif dan berhati-hati dalam memilih krim pemutih agar ia selamat digunakan dan dapat hasil yang maksimum.

Whitening cream adalah salah satu produk kecantikan yang biasa digunakan, terutama bagi mereka yang ingin memutihkan warna kulit mereka. Namun, tidak sedikit orang yang masih merasa bingung ketika memilih krim pemutih kulit yang tepat.

Ini boleh disebabkan oleh banyak perkara, seperti tidak mengetahui jenis kulit yang anda miliki atau mengalami kesukaran memilih produk mana yang sesuai dengan keadaan kulit anda.

Mengenal Berbagai Jenis Kulit

Sebelum memilih produk penjagaan kulit, ketahui terlebih dahulu jenis kulit anda. Setiap orang pada amnya mempunyai jenis kulit yang berbeza dan jenis kulit ini boleh berubah seiring dengan usia.

Secara umum, jenis kulit terbahagi kepada lima jenis, iaitu:

Kulit normal

Jenis kulit ini tidak terlalu kering dan tidak berminyak, sehingga kelihatan bersih, halus, lembab, dan berseri. Selain itu, kulit normal juga mempunyai liang yang tidak kelihatan.

Kulit kering

Kulit kering biasanya akan kelihatan kusam, kasar, dan berkerut. Sekiranya teruk, kulit jenis ini akan mudah mengelupas, menyebabkan kegatalan, dan terasa gatal.

Terdapat beberapa perkara yang boleh menjadikan kulit seseorang lebih kering, seperti pendedahan cahaya matahari yang berlebihan, mandi atau mandi air panas yang terlalu lama, dan penggunaan produk pembersih atau penjagaan kulit dengan bahan kimia yang keras.

Kulit berminyak

Jenis kulit berminyak disebabkan oleh pengeluaran minyak atau sebum yang berlebihan, sehingga kulit wajah kelihatan halus dan berkilat. Selain itu, orang yang mempunyai jenis kulit ini biasanya mempunyai liang kulit yang besar sehingga mereka terdedah kepada jerawat, bintik hitam, dan bintik hitam.

Kulit sensitif

Kulit sensitif biasanya mudah teriritasi dan terasa gatal dan merah, terutamanya setelah terdedah kepada bahan kimia, habuk, atau cahaya matahari yang berlebihan. Orang yang mempunyai kulit sensitif perlu lebih berhati-hati dalam memilih produk penjagaan kulit mereka, termasuk krim pemutihan.

Kulit gabungan

Pemilik jenis kulit ini mempunyai dua atau lebih jenis kulit di wajahnya. Kulitnya kelihatan kering di beberapa kawasan, tetapi berminyak di kawasan lain, terutama di kawasan dahi, hidung, dan dagu.

Beberapa Bahan Whitening Cream yang Sesuai untuk Setiap Jenis Kulit

Sebelum menggunakan krim pemutih, perhatikan bahan-bahan yang biasanya tertera pada bungkusan produk. Pastikan produk krim pemutih tidak mengandungi bahan kimia yang keras dan selamat untuk kulit.

Berikut adalah beberapa ramuan krim pemutih yang diklasifikasikan sebagai selamat digunakan:

1. Kojic ID AC

Menurut beberapa kajian, asid kojik Ia diketahui berkesan untuk menghambat pengeluaran melanin atau pigmen yang memberi warna dan hitam pada kulit dan rambut.

Asid Kojic adalah bahan semula jadi yang berasal dari beras yang ditapai dan biasanya digunakan untuk membuat sake atau anggur Jepun. Walaupun dapat memutihkan kulit, bahan ini juga dapat menyebabkan kegatalan dan kemerahan pada kulit sehingga tidak sesuai untuk kulit sensitif.

2. Arbutin

Arbutin dikenal berkesan dalam merawat hiperpigmentasi kulit, jadi ia sering digunakan sebagai bahan utama dalam produk untuk memutihkan kulit dan merawat bintik-bintik gelap dan kulit kusam. Arbutin berasal dari daun bearberry , kranberi , murbei , dan pokok pir.

3. Ekstrak tumbuhan

Beberapa produk krim pemutih ditambahkan ekstrak bahan semula jadi, seperti lemon, timun, kacang soya, teh hijau, atau raspberi. Kandungan antioksidan dalam ekstrak tumbuhan ini dipercayai dapat memutihkan kulit. Namun, perkara ini masih perlu disiasat lebih lanjut.

4. Tretinoin

Bahan yang disebut retinoid dapat mengurangkan pembentukan melanin, menjadikannya berkesan untuk memutihkan kulit. Walau bagaimanapun, ubat ini tidak boleh digunakan pada wanita yang sedang hamil atau merancang untuk hamil.

Tretinoin juga tidak sesuai digunakan oleh pemilik kulit kering dan sensitif kerana boleh menyebabkan kerengsaan.

Bahan-Bahan-bahan Berbahaya dalam Krim Pemutih Kulit

Sebagai tambahan kepada ramuan di atas, terdapat beberapa ramuan pemutihan yang tidak selamat, tetapi kadangkala masih ditambah dengan produk krim pemutihan. Berikut adalah beberapa ramuan krim pemutih yang perlu anda perhatikan:

Hydroquinone

Hydroquinone ( h y dro qu inon e ) sering digunakan sebagai bahan utama dalam krim pemutihan kerana dapat menghalang pengeluaran melanin atau pigmen semula jadi kulit. Walau bagaimanapun, jumlahnya mesti terhad.

Sekiranya tahapnya berlebihan, hidrokuinon dapat menyebabkan gejala dalam bentuk kemerahan kulit dan sensasi terbakar atau menyengat.

Merkuri

Beberapa produk krim pemutih sering menggunakan merkuri, kerana dipercayai menjadikan kulit kelihatan putih dan cerah dalam waktu yang singkat. Namun, kesannya terhadap kesihatan tidak dapat dipandang remeh.

Apabila tahap merkuri yang digunakan melebihi 0,007%, dalam jangka masa panjang boleh menyebabkan kerosakan ginjal, sistem saraf, kulit gatal, dan keracunan merkuri.

Kortikosteroid

Kortikosteroid digunakan untuk merawat keradangan pada kulit. Dalam kes tertentu, ubat ini juga boleh digunakan untuk merawat masalah perubahan warna kulit, tetapi hanya boleh digunakan dalam jangka pendek dan sesuai dengan preskripsi doktor.

Kortikosteroid tidak disyorkan untuk digunakan sebagai pemutihan kulit dalam jangka panjang, kerana boleh menyebabkan pelbagai kesan sampingan yang berbahaya, seperti penipisan kulit, sistem kekebalan tubuh yang lemah, tekanan darah meningkat, dan sindrom Cushing.

Penting untuk menggunakan krim pemutih yang sesuai untuk jenis kulit anda dan selalu mengikuti arahan produk pada label pembungkusan.

Jangan lupa memilih produk yang telah mendapat kebenaran pemasaran rasmi dari BPOM. Krim pemutih tanpa jenama atau tidak berdaftar dengan BPOM mungkin mengandungi bahan berbahaya yang boleh merosakkan kulit dan mengganggu kesihatan.

Sekiranya anda menggunakan krim pemutih tetapi tidak mendapat hasil yang diinginkan atau mengalami masalah kesihatan tertentu, seperti gatal, kemerahan, dan bengkak, lebih baik berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang betul.