Keluarga

Mengapa Menstruasi Tidak Teratur Selepas Berkahwin?

Tempoh tidak teratur setelah berkahwin mungkin dialami oleh sebilangan wanita. Adakah anda antara mereka yang terganggu dengan perkara ini dan tertanya-tanya mengapa ia berlaku? Jangan panik, mari kita cari tahu punca dan bagaimana memperbaikinya!

Menstruasi dikatakan tidak teratur jika kitaran haid anda kurang dari 21 hari atau lebih dari 35 hari, atau jika kitaran haid anda tidak pernah sama dari bulan ke bulan. Keadaan ini biasanya dialami oleh remaja pada tahun-tahun awal baligh dan wanita yang memasuki menopaus. Walau bagaimanapun, juga mungkin bagi wanita untuk mengalami setelah berkahwin.

Faktor Yang Menyebabkan Menstruasi Tidak Teratur Selepas Berkahwin

Selepas berkahwin, anda mungkin mengalami pelbagai perubahan, baik secara fizikal dan emosi. Keadaan ini boleh menjadikan haid anda tidak teratur.

Berikut adalah beberapa faktor:

1. Bulan madu blues

Ada kalanya pasangan merasa keletihan dan merasakan beberapa gejala kemurungan setelah berkahwin. Keadaan disebut bulan madu blues ini boleh menjadi kesan persiapan perkahwinan yang sangat memakan masa dan menimbulkan pemikiran.

Keadaan ini boleh serupa dengan perasaan letih yang anda rasakan setelah bercuti dan kembali ke kehidupan sebenar. Tidak mustahil keadaan ini akhirnya akan menyebabkan anda mengalami tekanan yang kemudian memberi kesan pada kitaran haid.

2. Tekanan dalam menghadapi perkahwinan awal

Tinggal bersama di tempat kediaman baru, makan makanan baru, perubahan dalam aktiviti seharian sering membuat pasangan yang baru berkahwin mengalami tekanan.

Nah, tekanan yang anda alami boleh mencetuskan kitaran haid yang tidak teratur. Kenapa begitu? Penyelidikan mendedahkan bahawa tekanan emosi boleh mengganggu hormon yang berperanan mengatur kitaran haid.

3. Penggunaan alat kontraseptif

Kitaran haid anda boleh menjadi tidak teratur atau berhenti kerana menggunakan pil perancang selepas berkahwin, terutamanya jika anda menggunakan alat kontraseptif hormon. Jenis kontraseptif ini boleh mempengaruhi tahap hormon di dalam badan anda.

Secara amnya badan memerlukan sekurang-kurangnya 3-6 bulan untuk menyesuaikan diri dengan kontraseptif hormon. Sekiranya terdapat gangguan kitaran haid setelah menggunakan pil perancang, cubalah berjumpa doktor. Doktor boleh mengesyorkan kontraseptif lain, supaya kitaran haid kembali normal.

4. Berat berubah

Menurut kajian, berat badan wanita selepas berkahwin cenderung meningkat. Sekiranya kenaikan berat badan berlaku dengan ketara, haid boleh menjadi tidak teratur.

Ini boleh berlaku kerana pengumpulan lemak di dalam badan mempengaruhi pengeluaran hormon estrogen di dalam badan. Wanita yang mempunyai simpanan lemak yang banyak cenderung mempunyai kadar hormon estrogen yang tinggi. Peningkatan tahap hormon estrogen inilah yang akhirnya mencetuskan kitaran haid menjadi tidak teratur.

Cara Mengatasi Haid yang Tidak Teratur Selepas Berkahwin

Jangan biarkan perubahan yang anda alami setelah berkahwin terus mengganggu kitaran haid anda. Ayuh, mulalah menguruskan pelbagai situasi yang boleh membuatkan haid tidak lancar.

Beberapa cara yang boleh anda lakukan untuk mengatasi haid yang tidak teratur adalah:

Bina kepercayaan dengan pasangan anda

Selepas berkahwin, anda mungkin bimbang akan keadaan buruk yang mungkin tidak diterima oleh pasangan anda. Keadaan ini boleh menjadi lebih rumit jika ditambahkan dengan syarat-syarat lain, seperti berkahwin terlalu muda, konflik dengan mertua atau mertua, dengan masalah kewangan.

Agar aduan ini tidak membuat anda tertekan, cubalah berbincang dengan pasangan anda. Cuba bercakap secara terbuka mengenai harapan dan rancangan bersama-sama kemudian cuba saling menyokong dalam membina rumah tangga.

Ini dilakukan agar anda tidak mengalami tekanan dan lebih bersedia untuk menghadapi masa depan dengan pasangan anda.

Laksanakan gaya hidup sihat

Menyesuaikan gaya hidup anda dapat membantu anda mencapai kehidupan yang sihat, termasuk kitaran haid yang lebih teratur. Ini dapat dilakukan dengan melakukan senaman secara teratur, berehat secukupnya, makan makanan yang sihat dan seimbang, dan menguruskan tekanan dengan baik.

Rujuk doktor

Ada kalanya haid yang tidak teratur setelah berkahwin disebabkan oleh keadaan perubatan yang memerlukan rawatan dari doktor. Anda dinasihatkan berjumpa doktor sekiranya:

  • Tidak mendapat haid selama 3 kitaran berturut-turut, tetapi tidak hamil
  • Mengalami haid selama lebih dari seminggu
  • Mempunyai demam atau keputihan yang mengganggu haid
  • Mengalami haid yang menyakitkan
  • Isipadu darah yang keluar semasa haid menjadi sangat besar
  • Pendarahan melalui faraj antara haid

Terdapat pelbagai kemungkinan penyebab haid tidak teratur yang dapat dialami oleh wanita setelah berkahwin. Untuk menentukan penyebabnya, anda boleh berjumpa doktor. Dengan berunding, anda boleh mendapatkan rawatan yang tepat mengikut keadaan kesihatan anda.