Kesihatan

3 Petua Memilih Susu Diabetes

Diabetes bukanlah halangan untuk menikmati kelazatan susu. Terdapat banyak khasiat susu yang dapat memberi manfaat kepada penghidap diabetes. Namun, susu jenis apa yang sesuai? Agar anda tidak memilih yang salah, pelajari terlebih dahulu cara memilih susu diabetes yang selamat bagi penghidap diabetes.

Diabetes atau diabetes adalah penyakit kronik yang dicirikan oleh kadar gula darah tinggi. Oleh itu, pesakit diabetes harus mengehadkan pengambilan gula, termasuk makanan dan minuman bergula.

Ini mungkin membuat banyak pesakit diabetes ragu-ragu atau enggan mengambil susu, kerana mereka menganggap susu adalah minuman manis yang mengandung banyak gula. Walaupun begitu, itu tidak sepenuhnya benar.

Petua Memilih Susu Diabetes

Susu adalah sumber kalsium yang diperlukan oleh tubuh untuk mengekalkan ketumpatan tulang dan fungsi saraf. Selain itu, protein yang terdapat dalam susu juga berguna untuk menstabilkan kadar gula darah pada pesakit diabetes.

Walaupun begitu, tidak semua susu selamat untuk pesakit diabetes. Jadi, jangan pilih-pilih. Terdapat beberapa perkara yang perlu anda perhatikan ketika memilih susu diabetes, iaitu:

1. Pilih susu rendah gula

Bukan hanya meningkatkan gula dalam darah, pengambilan susu yang tinggi gula juga dapat menyebabkan ketahanan insulin. Sekiranya seperti ini, susu sebenarnya akan memburukkan lagi keadaan pesakit diabetes.

Selain itu, kadar gula yang tinggi dalam minuman atau makanan boleh menyebabkan pengumpulan lemak perut yang dapat memperburuk komplikasi diabetes dan menyebabkan masalah kesihatan yang lain.

Susu unta diketahui mengandungi nutrien yang dapat membantu pesakit diabetes mengawal kadar gula dalam darah. Tetapi sebelum meminumnya, pastikan susu unta yang dimakan dipasteurisasi.

2. Pilih susu rendah lemak dan tinggi protein

Diabetes cenderung mengurangkan kadar kolesterol baik dan meningkatkan kadar kolesterol jahat dalam badan. Sekiranya dibiarkan, kolesterol tinggi dapat meningkatkan risiko pesakit diabetes mengalami strok atau serangan jantung. Oleh itu, susu rendah lemak adalah pilihan yang lebih tepat untuk pesakit diabetes.

Protein dalam susu terbukti dapat mengekalkan kadar gula darah di dalam badan setelah makan. Ini bermanfaat bagi pesakit diabetes kerana kestabilan gula dalam darah adalah salah satu sasaran dalam rawatan.

3. Pilih susu yang kaya dengan kalsium dan vitamin D

Pesakit kencing manis juga disarankan untuk mengambil kalsium yang mencukupi. Sebabnya ialah orang yang menderita diabetes cenderung mempunyai struktur tulang yang lemah sehingga mereka terdedah kepada patah tulang. Di samping itu, pesakit kencing manis dengan gangguan saraf kaki (mati rasa) mempunyai risiko jatuh yang lebih tinggi.

Vitamin D meningkatkan penyerapan kalsium dalam badan. Gabungan vitamin D dan kalsium dalam susu akan mengekalkan kepadatan tulang, jadi risiko patah tulang akan lebih rendah.

Memilih susu diabetes yang betul boleh membawa banyak faedah. Namun, jika pilihan yang salah, susu sebenarnya boleh memburukkan lagi keadaan diabetes.

Untuk mendapatkan khasiat susu diabetes, penghidap diabetes disarankan untuk mengambil 3 cawan (ukuran 200 ml) sehari.

Walau bagaimanapun, untuk memastikan jenis dan bahagian susu diabetes yang anda makan sesuai dengan keadaan dan keperluan anda, anda harus terlebih dahulu berjumpa dengan doktor anda.