Keluarga

Wanita hamil, ketahui ini semasa mengandung bayi yang besar

Mengetahui bahawa ukuran bayi yang mereka bawa dapat membuat sebilangan ibu bapa merasa bahagia. Namun, jangan salah, membawa bayi yang besar juga tidak begitu baik kerana terdapat pelbagai risiko kesihatan yang bersembunyi.

Mengandung bayi besar berisiko menghadapi pelbagai masalah kesihatan. Pada wanita hamil, risiko mengintai bukan hanya kelahiran yang sukar, tetapi juga merobek tisu vagina, hingga pendarahan setelah melahirkan.

Sementara pada bayi, risikonya adalah menderita kegemukan dan diabetes di kemudian hari, dan mungkin mengembangkan sindrom metabolik pada masa kanak-kanak. Inilah sebab mengapa wanita hamil perlu memperhatikan berat janin dari semasa ke semasa untuk mengelakkan melahirkan bayi yang besar.

Keadaan yang Menyebabkan Bayi Besar di Rahim

Wanita hamil dikatakan akan membawa bayi besar, jika berat badan bayi melebihi 4 kg. Dari segi perubatan, bayi dengan berat lebih dari 4 kg disebut makrosomia.

Semua wanita hamil sebenarnya berpeluang membawa bayi besar. Namun, ada beberapa faktor yang dapat meningkatkan kemungkinan ini, yaitu:

1. Berat badan berlebihan semasa mengandung

Wanita hamil yang telah mendapat banyak berat badan semasa mengandung atau yang mempunyai berat badan berlebihan sebelum hamil mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk mengandung bayi yang besar.

Satu kajian menunjukkan bahawa risiko wanita hamil dengan kegemukan untuk mengandung bayi dengan makrosomia mencapai 32 peratus. Sementara itu, wanita hamil dengan berat badan berlebihan mempunyai risiko 19 peratus melahirkan bayi besar.

2. Menghidap diabetes kehamilan

Wanita hamil dengan diabetes kehamilan paling berisiko mempunyai bayi yang besar, kerana kadar gula dalam darah yang tinggi dapat menyebabkan bayi membesar. Diabetes kehamilan sering dialami oleh wanita yang menghidap diabetes sebelum hamil.

3. Pernah melahirkan bayi dengan berat badan yang besar

Wanita hamil juga berpeluang melahirkan bayi besar sekiranya:

  • Melahirkan melepasi tarikh akhir, iaitu lebih dari 2 minggu dari tarikh akhir (HPL)
  • Menderita tekanan darah tinggi semasa mengandung.
  • Mengandung pada usia lebih dari 35 tahun
  • Mengandung bayi lelaki
  • Mempunyai ahli keluarga yang telah melahirkan bayi besar

Sekiranya wanita hamil adalah antara mereka yang berpeluang membawa bayi besar, anda harus berjumpa pakar sakit puan untuk mendapatkan nasihat dan langkah rawatan selanjutnya.

Perkara yang Perlu dilakukan oleh Ibu Hamil dengan Bayi Besar

Untuk mengetahui ukuran bayi, pakar obstetrik akan melakukan pemeriksaan ultrasound. Berat yang diukur semasa pemeriksaan ini boleh berbeza kira-kira 10 peratus dari berat sebenar bayi semasa lahir.

Sekiranya hasil pemeriksaan menunjukkan bahawa ada kecenderungan wanita hamil untuk membawa bayi besar, doktor biasanya akan mencadangkan langkah-langkah kelahiran yang tepat dan memantau keadaan kesihatan wanita hamil dan janin secara berkala sehingga waktu untuk penghantaran tiba.

Beberapa perkara yang perlu dilakukan oleh wanita hamil ketika membawa bayi besar adalah:

Periksa tahap gula dalam darah

Sekiranya bayi dalam kandungan besar, doktor boleh memeriksa tahap gula dalam darah untuk mengesan sama ada wanita hamil itu menghidap diabetes kehamilan atau tidak. Hasil pemeriksaan ini akan membantu doktor memberikan rawatan yang tepat.

Bersedia untuk bersalin

Bayi yang besar meningkatkan risiko kelahiran yang sukar sehingga menyebabkan air mata perineum, pendarahan postpartum, persalinan yang berpanjangan, dan gangguan tulang ekor.

Oleh itu, wanita hamil perlu lebih bersedia sekiranya ingin terus melahirkan secara normal. Salah satu cara adalah dengan makan makanan sihat dan bersenam secara teratur.

Walaupun terdapat peluang untuk kelahiran vagina, bayi yang rata-rata besar perlu dilahirkan melalui pembedahan caesar. Jadi, wanita hamil juga perlu bersedia sekiranya doktor mengesyorkan kaedah bersalin ini.

Sekiranya bayi mungkin memerlukan penjagaan khas

Bayi yang besar berisiko tinggi mengalami komplikasi persalinan, seperti dystocia bahu. Ukuran badan bayi yang terlalu besar boleh menyebabkannya tersekat di saluran kelahiran, sehingga berisiko mengalami kecederaan semasa kelahiran. Di samping itu, bayi besar lebih berisiko mempunyai kadar gula rendah semasa kelahiran.

Untuk mengetahui sama ada berat badan bayi dalam kandungan normal atau tidak, lakukan pemeriksaan kehamilan secara berkala. Sekiranya doktor menyatakan bahawa bayi dalam kandungan besar, minta nasihat doktor untuk menangani langkah-langkah dan memilih kaedah kelahiran yang selamat.