Keluarga

Ibu, inilah sebab dan petua untuk menangani pemakan pemilih

Sekiranya si kecil anda sukar makan atau hanya ingin makan jenis makanan yang sama, ada kemungkinan dia pemakan pemilih atau pemakan pemilih. Ini tentu dapat membuat Ibu risau dengan pengambilan nutriennya. Ayuh, ketahui penyebabnya dan juga penyelesaian yang boleh dilakukan.

Gejala kanak-kanak pemakan pemilih Mereka mudah dilihat, mulai dari menutup mulut atau memberontak ketika diberi makan, hingga sering mengeluarkan jenis makanan tertentu dari piring mereka, seperti sayur-sayuran dan buah.

Keadaan ini sebenarnya biasa berlaku pada kanak-kanak berumur 2-5 tahun. tetapi ia juga boleh berlaku pada bayi yang baru diberi makanan pejal. Walaupun begitu, kebiasaan seorang pemakan pemilih Ini tentunya mesti diatasi, kerana setelah semua kanak-kanak mesti mendapat pengambilan nutrien yang seimbang untuk pertumbuhan dan perkembangan yang optimum.

Sebab Kanak-kanak Memilih Makanan

Berikut adalah beberapa sebab mengapa kanak-kanak boleh menjadi pilih-pilih pemakan atau pemakan pemilih:

1. Corak makan yang tidak teratur

Kebanyakan kanak-kanak pemakan pemilih biasanya mempunyai corak makan yang tidak teratur. Contohnya, kanak-kanak makan makanan ringan lebih kerap daripada makanan utama setiap hari. Oleh itu, mulailah menyusun diet dengan 3 makanan utama, diselingi dengan 2 makanan ringan yang sihat.

2. Makanan terasa pelik pada lidah anak

Kanak-kanak mempunyai lebih banyak rasa di lidah daripada orang dewasa. Oleh itu, kanak-kanak lebih peka terhadap rasa makanan.

Selain itu, dia terbiasa dengan rasa susu ibu atau formula yang cenderung manis dan gurih. Oleh itu, apabila dia diberi makanan dengan rasa baru, dia dapat segera menolaknya.

3. Anak tidak lapar atau masih kenyang

Seperti orang dewasa, kanak-kanak juga tidak akan mahu makan ketika mereka tidak lapar atau masih kenyang. Kemungkinan lain adalah dia ingin makan, tetapi hanya makanan tertentu yang dia suka. Itulah sebabnya dia kelihatan seperti pilih-pilih pemakan.

Dalam kes ini, anda tidak perlu terlalu risau, terutama jika pertumbuhannya masih normal. Jadikan dia jadual makan biasa dengan porsi makan yang mencukupi, sehingga dia selalu merasa lapar dan ingin makan setiap waktu makan tiba.

4. Makanan yang dihidangkan membosankan

Tanpa menyedarinya, salah satu sebab anak menjadi pemakan pemilih itu mungkin kerana ibu bapa selalu menghidangkan makanan dengan penampilan biasa. Sebenarnya, satu kajian menunjukkan bahawa sayur-sayuran dan buah-buahan yang disajikan dengan penampilan yang menarik dapat meningkatkan selera makan anak.

Petua Mengatasi Kanak-kanak Pemilih

Menghadapi anak-anak pemakan pemilih ia tidak mudah. Namun, Ibu, jangan terlalu risau kerana ada beberapa petua yang boleh dilakukan untuk mengatasinya anakpemakan pemilih, termasuk:

1. Jangan memaksa anak anda makan

Apabila si kecil enggan makan makanan tertentu, tetap bersabar dan jangan memaksanya, Bun. Ini boleh menjadikan anak kecil anda tidak selesa dan malah akan terus menolak makan makanan ini pada masa akan datang. Ingat, memerlukan sekurang-kurangnya 10-15 percubaan sehingga anak terbiasa dan ingin makan makanan.

2. Hidangkan makanan dengan variasi yang menarik

Cuba sajikan menu makanan dengan penampilan yang menarik, bermula dari bentuk, susunan, atau warna yang berbeza. Sekiranya perlu, anda boleh memberikan nama yang unik, misalnya, 'makanan panas', untuk menarik perhatian si kecil anda, sehingga dia ingin memakan makanan tersebut.

3. Benarkan kanak-kanak menjamah makanan mereka

Seperti orang dewasa, kanak-kanak kecil mungkin enggan makan sesuatu yang tidak mereka kenal. Sekarang, Ibu dapat mengatasi ini dengan menghilangkan rasa ingin tahu. Caranya adalah dengan memberi peluang kepada anak anda untuk menyentuh secara langsung dan mengenali makanan sebelum memberinya makanan.

4. Menjadikan suasana menjamu selera

Jadikan suasana makan sebagai perkara yang menyeronokkan, misalnya dengan menghidangkan makanan dengan ruang makan yang comel atau dengan memasukkan makanan yang paling disukai oleh anak kecil anda. Ibu boleh memulakan makanan dengan makanan yang sangat tidak disukainya dan memberikan makanan kegemarannya pada akhirnya.

5. Cari rakan untuk makan bersama

Sekiranya anak anda enggan diberi jenis makanan tertentu, cubalah mencari rakan untuk makan yang menyukai makanan ini. Ini dapat menolong si kecil anda bahawa makanan yang tidak disukainya sebenarnya enak atau tidak pelik, jadi dia akan mula mencubanya.

Dengan pelbagai cara di atas, diharapkan anak-anak pemakan pemilih perlahan-lahan terbuka kepada pelbagai jenis makanan dan tidak lagi pilih-pilih. Namun, jika petua di atas tidak membantu,, jangan teragak-agak untuk berjumpa doktor untuk mendapatkan nasihat mengenai pengambilan nutrien.