Kehidupan yang sihat

7 Khasiat limau gedang, buah yang serupa dengan limau gedang

Ramai orang berpendapat bahawa limau gedang sama dengan limau gedang kerana bentuknya yang serupa. Sebenarnya, kedua buah ini berbeza dan manfaat limau gedang untuk kesihatan tidak kurang daripada limau gedang. Selain diketahui baik untuk menurunkan berat badan, limau gedang juga dipercayai dapat mencegah barah.

Grapefruit atau juga dikenali sebagai limau gedang merah adalah buah sitrus yang merupakan hasil persilangan antara oren biasa dan limau gedang. Seperti namanya, buah ini mempunyai daging kemerahan dan merah jambu dan kulit oren.

Buah dari Barbados ini mengandungi kalori rendah, iaitu sekitar 30-50 dalam setiap hidangan (100 gram). Selain itu, limau gedang juga mengandungi pelbagai nutrien yang penting untuk tubuh, seperti:

 • Karbohidrat kompleks
 • Serat
 • Vitamin, seperti vitamin A, vitamin B, dan vitamin C
 • Folat
 • Potasium
 • Magnesium
 • Kalsium

Grapefruit juga mengandungi banyak antioksidan, seperti likopen, kolin, dan karotenoid, serta pelbagai mineral, seperti zink dan tembaga.

7 Kebaikan Graprefruit untuk Kesihatan

Berkat kandungan nutrien dan antioksidan yang tinggi, limau gedang mempunyai banyak manfaat kesihatan, termasuk:

1. Meningkatkan sistem ketahanan badan

Kandungan antioksidan dan pelbagai vitamin dan mineral dalam limau gedang menjadikan buah ini baik untuk dimakan untuk meningkatkan sistem imun. Dengan memakan buah ini secara berkala, sistem kekebalan tubuh akan lebih kuat untuk melawan virus atau bakteria yang menyebabkan jangkitan.

2. Kawal berat badan anda

Grapefruit adalah buah yang rendah kalori, tetapi kaya dengan serat dan air. Pengambilan buah ini dapat membuat anda merasa kenyang lebih lama, jadi baik bagi anda yang kehilangan atau mengekalkan berat badan.

3. Mengurangkan risiko diabetes jenis 2

Selain rendah kalori, limau gedang juga memiliki indeks glisemik rendah sehingga tidak membuat gula darah naik dengan cepat. Bukan hanya itu, limau gedang juga mengandungi antioksidan dan pelbagai nutrien yang penting untuk mencegah ketahanan insulin.

Oleh itu, pengambilan limau gedang secara berkala menjadikan kadar gula dalam darah lebih terkawal dan mengurangkan risiko diabetes jenis 2.

4. Menjaga kesihatan jantung

Pengambilan limau gedang dianggap dapat meningkatkan kesihatan jantung. Ini berkat kandungan serat, antioksidan, dan kalium yang dapat menjaga tekanan darah stabil, mengurangi kadar kolesterol jahat (LDL), dan mencegah penyumbatan saluran darah (aterosklerosis).

5. Mengurangkan risiko batu karang

Batu ginjal dapat terbentuk ketika sisa metabolik atau mineral tertentu, seperti kalsium dan asid urik, berkumpul dan menetap di dalam badan.

Menurut penyelidikan, kandungan asid sitrik dalam limau gedang dapat menghilangkan kalsium berlebihan dari ginjal melalui air kencing, sehingga mencegah pembentukan batu ginjal.

6. Melindungi kesihatan mata

Grapefruit mengandungi vitamin A, lutein, dan zeaxanthin yang baik untuk menjaga kesihatan mata. Nutrien ini juga diketahui dapat melindungi anda dari pelbagai penyakit mata, seperti degenerasi makula yang berkaitan dengan usia (AMD).

7. Mencegah barah

Menurut penyelidikan, pengambilan limau gedang secara berkala dapat mengurangkan risiko barah, seperti barah prostat dan barah esofagus. Ini berkat kandungan antioksidan yang tinggi dalam limau gedang, sehingga sel-sel tubuh tidak mudah rosak ketika terkena radikal bebas.

Perkara yang perlu diperhatikan sebelum memakan limau gedang

Walaupun baik untuk kesihatan, limau gedang tidak digalakkan dimakan dengan ubat tertentu kerana boleh mencetuskan interaksi ubat. Beberapa ubat ini adalah:

 • Ubat penurun kolesterol statin
 • Ubat untuk menurunkan tekanan darah tinggi penyekat saluran kalsium
 • Ubat penenang atau pil tidur
 • Ubat kortikosteroid
 • Ubat untuk merawat irama jantung yang tidak normal atau antiaritmia
 • Ubat untuk mengatasi disfungsi ereksi
 • Ubat anti-alergi atau antihistamin

Grapefruit adalah salah satu buah yang kaya dengan nutrien penting dan mempunyai banyak faedah. Namun, di sebalik pelbagai khasiat limau gedang, anda masih harus berhati-hati sekiranya anda ingin memakan limau gedang bersama dengan ubat-ubatan tertentu.

Sekiranya anda menggunakan ubat-ubatan di atas atau ubat-ubatan lain, anda harus berjumpa dengan doktor terlebih dahulu sekiranya anda ingin memakan limau gedang.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found