Keluarga

Ini adalah kaedah yang betul untuk mengatasi luka bakar pada kanak-kanak

Luka bakar pada kanak-kanak boleh berlaku kerana pelbagai sebab. Biasanya, ini berlaku kerana kemalangan di rumah atau semasa bermain, mulai dari terkena cecair panas atau wap, terkena objek panas, hingga terkena api.

Rasa ingin tahu kanak-kanak yang luar biasa kadang-kadang menjadikan kanak-kanak terdedah kepada kecederaan. Salah satunya adalah luka bakar. Luka bakar pada kanak-kanak boleh berlaku daripada menyentuh kuali, periuk, atau air panas yang berdekatan. Selain itu, luka bakar juga sering berlaku ketika kanak-kanak bermain dengan mainan yang mengeluarkan bunga api, seperti bunga api atau mercun.

Jenis-jenis Luka Bakar

Sekiranya anak anda mengalami luka bakar, penting untuk memberi pertolongan cemas kepadanya. Pertolongan cemas yang dilakukan dengan cara yang betul dapat mengurangkan kerosakan kulit.

Walau bagaimanapun, sebelum mengetahui pertolongan cemas yang perlu diberikan, ada baiknya mengetahui tahap pembakaran terlebih dahulu. Berikut adalah tahap luka bakar dan penjelasannya:

1. Tahap pertama terbakar

Pada tahap ini, luka bakar hanya berlaku pada lapisan atas kulit. Sekiranya anak anda mengalami luka bakar tahap pertama, kulit akan menjadi merah, sakit, bengkak, dan kering tanpa lecet. Keadaan ini biasanya sembuh dalam 3-6 hari dan kulit akan mengelupas dalam 1-2 hari selepas luka bakar berlaku.

2. Melecur darjah kedua

Pada tahap ini, luka bakar yang dialami telah memasuki keadaan yang lebih serius kerana telah mencederakan lapisan bawah kulit atau dermis. Sekiranya anak anda mengalami luka bakar darjah kedua, kawasan kulit yang telah terbakar akan melepuh dan merah.

Lapisan dermis juga mengandungi banyak saraf deria. Ini menyebabkan luka bakar tahap kedua sangat menyakitkan. Kerana luka bakar darjah kedua lebih mendalam, proses penyembuhan luka bakar tahap kedua agak lama, iaitu 3 minggu atau lebih.

3. Luka bakar darjah ketiga

Luka bakar tahap ketiga mencederakan semua lapisan kulit, termasuk tisu lemak di bawah kulit. Sekiranya anak anda mengalami luka bakar tahap ketiga, kawasan yang terbakar mungkin kelihatan kering dan putih, coklat gelap, atau bahkan hangus.

Luka bakar tahap ketiga bahkan boleh menyebabkan kerosakan sepenuhnya pada lapisan kulit yang mengandungi saraf. Ini menyebabkan kawasan terbakar menjadi mati rasa atau sedikit sakit.

4. Luka bakar darjah empat

Luka bakar darjah empat jauh ke dalam tisu otot dan tendon. Luka bakar darjah 4 biasanya kelihatan hangus. Dalam kes yang teruk, tulang dapat dilihat.

Mengendalikan Luka Bakar pada Kanak-kanak

Sekiranya anda mendapati anak anda terbakar, segera jauhkan dia dari sumber panas. Selepas itu, beri dia pertolongan cemas yang sewajarnya. Berikut adalah rawatan luka bakar yang boleh anda berikan:

1. Potong pakaian di sekitar luka bakar

Sekiranya terdapat sehelai kain yang melekat pada kawasan luka bakar, jangan cuba mengeluarkannya. Biarkan doktor kemudian mengangkatnya dengan peralatan perubatan yang mencukupi. Anda hanya dinasihatkan untuk memotong pakaian yang berada di sekitar luka bakar.

2. Siram luka dengan air yang mengalir

Siram api dengan air mengalir selama 5-15 minit. Kaedah ini dapat menyejukkan sekaligus menumpahkan beberapa kotoran yang mungkin melekat pada luka.

3. Balut luka bakar dengan pembalut

Sekiranya kawasan luka bakar yang dialami oleh kanak-kanak agak kecil dan darjahnya tidak tinggi, tutup luka dengan kain kasa atau pembalut steril. Namun, pastikan luka telah dibersihkan terlebih dahulu.

Sementara itu, jika anak mengadu sakit pada luka, beri dia parasetamol mengikut dos yang disarankan pada bungkusan atau mengikut arahan doktor.

4. Bawa anak kecil anda ke doktor

Sekiranya luka bakar yang dialami oleh anak anda cukup lebar, menyebabkan kulit melepuh atau menjadi putih dan hangus, segera bawa anak anda ke doktor atau hospital. Keadaan lain yang memerlukan rawatan perubatan segera adalah sekiranya luka bakar disebabkan oleh bahan kimia atau jika anak anda berumur di bawah 5 tahun.

Sehingga kini, masih banyak cara yang tidak sesuai untuk merawat luka bakar. Salah satunya adalah memampatkan luka bakar dengan kompres yang mengandungi ais. Tindakan ini tidak boleh dilakukan kerana hanya akan mencetuskan kerosakan kulit yang lebih teruk.

Selain itu, jangan sapukan bahan seperti minyak, ubat gigi, dan telur pada luka. Tindakan ini juga boleh mencetuskan kerosakan kulit yang lebih teruk dan menyebabkan jangkitan.

Untuk mengelakkan luka bakar kepada kanak-kanak, disarankan agar anda menyimpan benda berbahaya seperti mancis, bunga api, atau lilin yang menyala dari jangkauan si kecil anda.

Di samping itu, elakkan juga perkara-perkara yang boleh mencetuskan luka bakar pada kanak-kanak seperti meletakkan minuman panas di dekat mereka atau membiarkan anak-anak di sekitar dapur atau dapur tanpa pengawasan.

Sekiranya luka bakar anak anda teruk, rawatan luka akan memakan masa yang lama dan perhatian khusus. Setelah keadaan kecemasan diselesaikan, pastikan anda bertanya dengan jelas kepada doktor anda apa yang perlu dilakukan untuk merawat luka bakar.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found