Kehidupan yang sihat

Ketahui Kebaikan Guar Gum dan Risiko Kesan Sampingan

Guar gum adalah makanan yang mengandungi serat yang berasal dari tanaman guar. Walaupun disyaki mempunyai beberapa faedah untuk kesihatan tubuh, anda juga perlu mengetahui kesan sampingan penggunaan produk herba ini.

Guar gum tinggi serat, tetapi rendah kalori. Selain digunakan sebagai pengental makanan, losyen, dan krim, guar gum juga sering digunakan sebagai ubat untuk merawat berbagai gangguan dan masalah pencernaan dan sebagai makanan tambahan pencahar.

Kebaikan Guar Gum pada Kesihatan

Satu kajian menunjukkan bahawa kandungan serat dalam guar gum dapat menjaga sistem pencernaan yang sihat. Produk herba ini dianggap dapat mengatasi sembelit, mengubah tekstur najis menjadi lebih cair, dan meningkatkan kekerapan buang air besar.

Memandangkan kandungan serat di dalamnya, guar gum dipercayai dapat membantu mengatasi jerawat sindrom iritasi usus (IBS). Satu kajian bahkan menunjukkan bahawa minum 5-10 gram guar gum selama tiga bulan menunjukkan hasil yang signifikan dalam memperbaiki gejala IBS.

Selain diyakini dapat menjaga sistem pencernaan yang sihat, guar gum juga dianggap berkhasiat untuk:

Menurunkan gula dan kolesterol dalam darah

Guar gum kaya akan serat yang dapat menyerap air yang berpotensi memperlambat proses penyerapan gula dalam darah, ini sering dikaitkan dengan kemampuannya untuk mengawal kadar gula dalam darah.

Di samping itu, sebuah kajian mendapati penurunan kadar kolesterol jahat (LDL) pada sekumpulan orang yang mengambil suplemen guar gum 15 gram. Penurunan ini tidak dijumpai dalam kumpulan orang yang hanya mengambil pil plasebo (pil kosong tanpa makanan tambahan).

Menurunkan berat badan

Beberapa kajian menunjukkan bahawa kandungan serat guar yang tinggi dapat membantu meningkatkan rasa kenyang, sekaligus mengurangkan selera makan, yang seterusnya mengurangkan pengambilan kalori setiap hari.

Satu kajian bahkan mendapati penurunan berat badan pada orang yang selalu menggunakan guar gum.

Tetapi ingat, penurunan berat badan yang sihat tidak hanya bergantung pada pengambilan satu jenis makanan. Penurunan berat badan yang disarankan adalah menerapkan diet yang sihat dan seimbang dengan senaman yang teratur.

Walaupun mempunyai pelbagai kesan dan faedah yang baik untuk kesihatan, mengkonsumsi guar gum dalam jumlah yang berlebihan dapat menyebabkan anda membuang gas lebih kerap, perut kembung, kekejangan, dan cirit-birit.

Mengonsumsi ramuan herba dan semula jadi sama sekali tidak salah. Walau bagaimanapun, sentiasa mempertimbangkan faedah dan risiko menggunakannya. Sekiranya anda mempunyai aduan atau keadaan perubatan tertentu, selalu berjumpa doktor terlebih dahulu untuk mendapatkan rawatan yang selamat dan sesuai, termasuk jika anda ingin mengambil guar gum. Ini untuk mengelakkan kesan sampingan yang berbahaya.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found