Kesihatan

Presbycusis - Gejala, sebab dan rawatan

Presbycusis adalah penurunan kemampuan mendengar kerana usia. Keadaan ini dicirikan oleh kesukaran untuk mendengar suara dengan kelantangan tinggi, seperti deringan telefon atau bunyi penggera.

Presbycusis adalah keadaan biasa. Sebilangan besar penghidap presbycusis adalah orang tua yang berumur 65 tahun ke atas. Ini kerana beberapa fungsi tubuh akan menurun dengan proses penuaan.

Presbycusis bukanlah keadaan berbahaya, tetapi boleh mempengaruhi kehidupan harian penghidapnya. Oleh itu, penting untuk mengetahui lebih lanjut mengenai presbycusis agar kualiti hidup pada usia tua dapat dijaga.

Punca dan Faktor Risiko Presbycusis

Seperti yang telah disebutkan sebelumnya, penyakit presbycusis berlaku kerana proses penuaan yang menyebabkan penurunan fungsi pendengaran. Penurunan fungsi pendengaran ini dapat dipicu oleh kerusakan pada gendang telinga, jangkitan, pengumpulan kotoran, gangguan saraf telinga, pertumbuhan tumor, atau kelainan pada tulang telinga.

Selain penuaan, ada beberapa faktor lain yang dapat meningkatkan risiko kehilangan pendengaran, iaitu:

 • Melakukan aktiviti yang mendedahkan telinga kepada suara yang kuat untuk waktu yang lama, seperti mendengar muzik dengan kuat.
 • Tabiat merokok.
 • Persekitaran kerja yang bising, seperti tanah pertanian, kawasan pembinaan bangunan, atau kilang.
 • Menggunakan ubat-ubatan tertentu, seperti aspirin, gentamicin, sildenafil, dan ubat antimalaria.
 • Masalah kesihatan yang menyebabkan gangguan aliran darah ke telinga, seperti penyakit jantung, darah tinggi, atau diabetes.
 • Penyakit yang menyebabkan gejala demam tinggi, seperti meningitis. Demam tinggi boleh menyebabkan kerosakan pada koklea.
 • faktor keturunan.

Gejala Presbycusis

Gejala presbycusis muncul secara perlahan dan sedikit demi sedikit, sehingga penghidapnya sering tidak menyedarinya. Gejala dan tanda presbycusis termasuk:

 • Deringan telinga yang kerap.
 • Tidak dapat mendengar suara dengan kelantangan tinggi.
 • Kesukaran memahami apa yang dikatakan oleh orang lain, terutamanya jika terdapat latar belakang yang kuat atau di kalangan orang ramai.
 • Sering meminta orang lain mengulangi perkataan.
 • Sentiasa meningkatkan jumlah radio dan televisyen.
 • Kesukaran memahami perbualan telefon.
 • Cenderung untuk mengelakkan perbualan dengan orang lain.

Bila harusia ke dokey

Segera berjumpa doktor jika anda mengalami gejala di atas atau kehilangan pendengaran anda tiba-tiba dan disertai dengan sakit kepala, penglihatan kabur, atau demam.

Biasanya presbycusis berlaku secara beransur-ansur, sehingga sering tidak diketahui pada awal penampilannya, dan hanya disedari setelah keadaan ini mengganggu aktiviti harian. Oleh itu, lakukan pemeriksaan telinga dan ujian pendengaran secara berkala.

Anda harus berjumpa doktor jika anda sering mengalami kesukaran untuk mendengar perbualan, atau jika anda merasakan keluhan pada pendengaran dan telinga anda.

Diagnosis Presbycusis

Sekiranya pesakit datang untuk rawatan dengan gejala presbycusis, doktor akan memeriksa telinga pesakit untuk kemungkinan penyebab kehilangan pendengaran, seperti sakit telinga atau keradangan akibat jangkitan.

Sekiranya penyebab kehilangan pendengaran tidak pasti, doktor akan merujuk pesakit ke doktor THT. Doktor ENT akan melakukan ujian pendengaran untuk menentukan sebab dan tahap kehilangan pendengaran.

Jenis ujian pendengaran yang paling biasa adalah ujian garpu penalaan dan ujian audiometrik. Ujian garpu penalaan dapat membantu doktor anda menentukan jenis dan lokasi penyebab kehilangan pendengaran. Sementara ujian audiometrik dilakukan untuk memeriksa kemampuan telinga untuk mendengar suara dengan pelbagai kelantangan dan frekuensi.

Cara Mengatasi Presbycusis

Rawatan presbycusis ditentukan berdasarkan penyebab dan keparahannya. Salah satu kaedah rawatan presbycusis yang sering digunakan adalah penggunaan alat bantu pendengaran. Alat pendengaran ditujukan untuk orang yang mempunyai presbycusis yang mengalami kerosakan telinga dalam.

Selain itu, alat bantu pendengaran juga dapat menjadikan suara yang ditangkap oleh telinga lebih kuat dan lebih jelas. Selain penggunaan alat bantu dengar, jenis rawatan lain yang boleh dilakukan adalah:

Pembersihan lilin telinga

Kaedah ini dilakukan untuk menghilangkan kotoran yang menyumbat telinga dalam. Kotoran akan dikeluarkan dengan mengikis atau mengosongkan dengan alat khas.

Pembedahan telinga

Prosedur pembedahan dilakukan untuk merawat kehilangan pendengaran akibat kecederaan telinga, jangkitan berulang, atau kelainan pada tulang telinga.

Implan koklea

Kaedah implan koklea dilakukan dengan menanam alat untuk membantu fungsi koklea di telinga. Fungsi koklea adalah untuk mengambil dan mengirimkan getaran suara ke otak melalui saraf pendengaran.

Terapi membaca bibir

Terapi ini boleh digunakan sebagai pilihan lain oleh penderita presbycusis untuk mengatasi masalah pendengaran. Melalui kaedah ini, ahli terapi akan mengajar penghidap cara membaca bibir dan pergerakan badan orang lain.

Komplikasi Presbycusis

Kehilangan pendengaran boleh memberi kesan besar terhadap kualiti hidup orang yang menghidap presbycusis, terutama orang tua. Kehilangan pendengaran menjadikan percakapan menjadi sukar, jadi mereka cenderung kesepian dan merasa tertekan.

Selain itu, kehilangan pendengaran juga menyebabkan penurunan kemampuan kognitif, seperti kemampuan memahami dan mengingat sesuatu, dan menyelesaikan masalah.

Pencegahan Presbycusis

Penurunan kemampuan pendengaran dengan usia sukar untuk dielakkan. Namun, ada beberapa cara yang dapat dilakukan untuk mencegah keadaan ini terjadi lebih awal dan berkembang dengan lebih cepat, yaitu:

 • Gunakan pelindung telinga, seperti penutup telinga busa, jika anda bekerja di persekitaran kerja yang bising.
 • Elakkan pelbagai aktiviti yang berisiko merosakkan pendengaran, seperti mendengar muzik pada kelantangan tinggi.
 • Jangan masukkan objek atau cecair ke telinga tanpa kebenaran doktor.
 • Makan makanan berkhasiat dan bersenam secara teratur untuk mencegah penyakit yang berisiko mengganggu fungsi deria pendengaran, seperti diabetes.
 • Berhenti merokok.
 • Lakukan pemeriksaan fungsi pendengaran secara berkala kepada doktor.