Kesihatan

Ketahui Apa itu Pemutihan Gigi

PPemutihan gigi adalah prosedur untuk mencerahkan gigi dengan menghilangkan noda dari permukaan gigi.Walaupun prosedur ini berkesan untuk menghilangkan noda dan mencerahkan gigi, pesakit masih perlu menyertainya dengan penjagaan gigi yang baik agar kesan pencerahan pada gigi dapat bertahan lama.

Perubahan warna gigi boleh berlaku kerana banyak perkara, termasuk kebersihan gigi yang buruk, merokok, penuaan, kecederaan, atau penggunaan ubat-ubatan tertentu. Walaupun perubahan warna gigi secara amnya tidak berbahaya, ia boleh memberi kesan besar pada penampilan dan keyakinan diri seseorang.

Petunjuk Pemutihan Gigi

Pemutihan gigi boleh dilakukan oleh sesiapa yang mempunyai noda kuning atau coklat pada giginya, terutama pada pesakit yang mempunyai gigi dan gusi yang sihat, dan tidak mempunyai rongga.

Makluman Pemutihan Gigi

Tidak semua noda gigi dapat dirawat dengan prosedur pemutihan gigi. Prosedur ini lebih berkesan untuk merawat noda kuning daripada noda coklat. Sementara itu, noda kelabu atau ungu pada gigi mungkin tidak dirawat dengan prosedur ini.

Selain itu, terdapat beberapa keadaan yang menyebabkan prosedur pemutihan gigi tidak boleh dilakukan atau ditunda, yaitu:

 • Di bawah umur 16 tahun, kerana pemutihan gigi berisiko menyebabkan gigi sensitif
 • Adakah mengandung atau menyusu
 • Mempunyai gigi sensitif, kerana berisiko memburukkan keadaan
 • Mempunyai alergi terhadap peroksida (peroksida)
 • Mengalami masalah pada gigi dan gusi, seperti rongga atau gingivitis
 • Mempunyai pemulihan gigi, seperti mahkota gigi palsu atau venir gigi, kerana hasil pemutihan gigi tidak sekata jika gigi tiruan ini ada

Sekiranya pesakit ingin melakukan pemulihan gigi pada masa yang sama dengan pemutihan gigi, disarankan untuk melakukan pemutihan gigi terlebih dahulu. Pemulihan gigi dapat dilakukan 2 minggu kemudian dan warnanya akan disesuaikan dengan warna gigi yang telah dilunturkan.

Sebelum Memutihkan Gigi

Tidak ada persiapan khas untuk menjalani prosedur pemutihan gigi. Walau bagaimanapun, doktor boleh melakukan beberapa pemeriksaan untuk memastikan bahawa prosedur pemutihan gigi adalah rawatan yang tepat untuk keluhan pesakit.

Selain itu, gigi pesakit juga akan difoto sebagai perbandingan sebelum dan selepas pemutihan gigi.

Sekiranya pesakit mempunyai rongga gigi yang cukup besar, gigi mesti diisi sebelum pemutihan gigi dilakukan. Namun, jika lubang kecil, doktor mungkin dapat menutup lubang dengan gel atau getah khas untuk melindungi gusi dari kesan cecair peluntur yang akan digunakan.

Prosedur Pemutihan Gigi

Prosedur pemutihan gigi secara amnya dilakukan oleh doktor gigi dengan tahap berikut:

 • Doktor gigi akan menggilap permukaan gigi dengan cecair khas yang mengandungi asid danbatu apung untuk membuang plak.
 • Bibir, gusi, lidah, dan pipi dalaman akan dilindungi dengan kain kasa, getah, gel, atau pendakap yang disebut retraktor untuk mengelakkan peluntur tidak bersentuhan dengan peluntur.
 • Peluntur berdasarkan hidrogen peroksida atau karbamida peroksida (15–43%) digunakan pada permukaan gigi.
 • Doktor akan menyinari gigi dengan sinar ultraviolet selama 30-60 minit untuk membantu proses pemutihan.
 • Selepas itu, gigi akan dibersihkan dari peluntur dan seluruh penghalang dikeluarkan.
 • Doktor akan memohon fluorida pada gigi untuk mengurangkan rasa sakit atau kepekaan yang biasanya berlaku selepas prosedur.

Sekiranya hasilnya tidak seperti yang diinginkan, pesakit boleh membuat jadual untuk mengulangi proses pemutihan gigi.

Selepas Pemutihan Gigi

Kesan pemutihan gigi tidak kekal. Secara amnya, kesan ini dapat bertahan selama 1-3 tahun jika disokong oleh perawatan gigi yang baik, seperti:

 • Seboleh-bolehnya elakkan pengambilan makanan atau minuman yang boleh mengotorkan gigi, seperti kopi, teh, sos tomato atau jus. arak, dan gula-gula.
 • Sekiranya anda makan makanan atau minuman ini, bilas mulut anda selepas itu. Sekiranya anda ingin menggosok gigi, tunggu 30 minit selepas memakan makanan atau minuman.
 • Berhenti merokok.
 • Gosok gigi 2 kali sehari dan gunakan benang gigi (benang gigi) untuk membuang sisa makanan.
 • Gunakan ubat gigi pemutih 1-2 kali seminggu dan gunakan ubat gigi biasa untuk menggosok gigi setiap hari.
 • Lakukan pemeriksaan gigi secara berkala, sekurang-kurangnya setiap 6 bulan.

Kesan Sampingan Pemutihan Gigi

Pemutihan gigi dapat meningkatkan kepekaan gigi dan menyebabkan kerengsaan ringan pada tisu lembut di mulut, terutama gusi. Walau bagaimanapun, keadaan ini hanya sementara dan akan hilang 1-3 hari selepas pemutihan gigi.

Untuk mengurangkan kepekaan gigi dan gusi, gunakan ubat gigi yang mengandungi kalium (kalium nitrat). Walau bagaimanapun, lebih baik berunding dengan doktor terlebih dahulu untuk menggunakan ubat gigi.