Keluarga

Persediaan Sebelum Memulakan Program Kehamilan untuk Bayi yang Sihat

Adakah anda bersedia untuk hamil? Sekiranya demikian, ada beberapa persiapan sebelum memulakan program kehamilan yang boleh anda lakukan. Persediaan ini penting agar badan bersedia untuk hamil dan anda lebih selesa menjalani kehamilan sehingga waktu bersalin tiba.

Anda boleh melakukan beberapa persiapan sebelum memulakan program kehamilan untuk meningkatkan kesuburan, menjalani kehamilan yang lebih selesa, dan melahirkan bayi yang sihat. Terdapat beberapa persiapan yang perlu dilakukan untuk memulakan program kehamilan, dari berunding dengan doktor hingga mengamalkan gaya hidup sihat.

Beberapa Langkah Persediaan Sebelum Memulakan Program Kehamilan

Bagi anda yang merancang program kehamilan, berikut adalah beberapa persediaan yang perlu anda lakukan:

1. Rujuk pakar sakit puan secara berkala

Berunding dengan pakar sakit puan adalah persediaan penting sebelum memulakan program kehamilan. Melalui pemeriksaan ini, doktor akan melakukan pemeriksaan perubatan yang berkaitan dengan sejarah penyakit tertentu yang mungkin mempengaruhi kehamilan. Ini sangat penting sekiranya anda ingin hamil selepas keguguran.

Dalam pemeriksaan kesihatan ini, doktor juga akan menasihati anda untuk mendapatkan vaksinasi, seperti vaksin tetanus, hepatitis B, rubella, HPV, campak, dan difteria. Tujuan vaksinasi adalah untuk menjaga kesihatan ibu dan janin semasa hamil

2. Pemeriksaan kesihatan pergigian dan mulut

Pemeriksaan kesihatan pergigian dan mulut secara berkala kepada doktor gigi juga perlu dilakukan sebagai bentuk persediaan sebelum memulakan program kehamilan. Sebabnya, perubahan hormon dalam badan semasa mengandung boleh meningkatkan risiko penyakit gigi dan mulut. Keadaan ini juga boleh mempengaruhi kesihatan janin.

Oleh itu, penting untuk melakukan pemeriksaan gigi secara berkala sebelum memulakan program kehamilan supaya rawatan dapat dilakukan dengan segera apabila masalah kesihatan gigi dan mulut dikesan.

3. Tentukan indeks jisim badan

Bagi anda yang mempunyai berat badan yang ideal, kemungkinan hamil akan lebih mudah. Untuk menentukan sama ada berat badan anda sesuai atau tidak, anda boleh melakukan pemeriksaan indeks jisim badan (BMI).

Sekiranya keputusan BMI anda menunjukkan bahawa anda kekurangan berat badan atau berat badan berlebihan (gemuk), kemungkinan anda hamil mungkin akan berkurang. Selain itu, berat badan yang tidak ideal juga dapat meningkatkan risiko komplikasi semasa mengandung, termasuk kelahiran pramatang dan berat lahir rendah.

Untuk mengatasi kelebihan berat badan atau kekurangan berat badan, berjumpa doktor mengenai diet yang disyorkan untuk mendapatkan berat badan yang sihat dan ideal.

4. Memakan makanan tambahan asid folik

Salah satu persediaan sebelum memulakan program kehamilan yang tidak kurang pentingnya ialah mengambil makanan tambahan kehamilan yang mengandungi asid folik. Makanan tambahan ini berguna untuk meningkatkan kesuburan dan mencegah bayi cacat lahir, seperti anencephaly dan spina bifida.

Agar potensi kejayaan program kehamilan meningkat dan bayi pada masa akan datang untuk mengelakkan risiko di atas, disarankan agar anda memenuhi pengambilan asid folik sebanyak 400-600 mikrogram (mcg) setiap hari. Anda boleh mendapatkan asid folik melalui makanan atau suplemen pranatal.

5. Siapkan keadaan mental

Persiapan sebelum memulakan program kehamilan bukan hanya kesihatan fizikal, tetapi juga kesihatan mental. Semua orang pasti merasa tertekan, cemas, sedih, atau bimbang. Anda seharusnya dapat mengawalnya dengan baik, kerana gangguan psikologi boleh mengganggu kesihatan dan janin anda.

Rujuk doktor atau ahli psikologi, jika anda mempunyai masalah psikologi, seperti tekanan yang teruk, gangguan kecemasan, atau kemurungan.

6. Menjalani gaya hidup sihat

Menjalani gaya hidup sihat adalah sebahagian daripada persiapan sebelum memulakan program kehamilan. Anda disarankan untuk makan makanan yang seimbang dan mengelakkan makanan yang mengandungi banyak gula, garam, dan minuman berkafein seperti kopi atau alkohol.

Makan makanan yang tinggi protein, serat, dan antioksidan, seperti buah, sayur, kacang, ikan, telur, daging tanpa lemak, dan produk tenusu dan tenusu, seperti keju dan yogurt.

Sekiranya anda mempunyai kebiasaan merokok atau pernah menggunakan dadah, mulai sekarang cubalah tinggalkan kebiasaan itu.

7. Bersenam secara berkala

Selain menjaga diet yang sihat, anda juga disarankan untuk berolahraga secara teratur. Senaman diketahui dapat membantu tubuh menyesuaikan diri dengan perubahan yang dialami semasa mengandung dan melahirkan anak.

Anda dinasihatkan untuk meluangkan masa sekurang-kurangnya 30 minit setiap hari, sama ada sebelum hamil atau semasa hamil. Namun, sesuaikan jenis senaman dengan keadaan kesihatan anda.

Persiapan sebelum memulakan program kehamilan adalah penting untuk menyokong kehamilan dan kesihatan anda dan janin anda. Sekiranya anda mempunyai keadaan perubatan tertentu, anda harus berjumpa pakar sakit puan supaya doktor dapat memberi nasihat mengenai persiapan program kehamilan yang perlu dilakukan.