Keluarga

Mengandung lagi setelah hamil di luar rahim

Kehamilan di luar rahim atau kehamilan ektopik berisiko menyebabkan kerosakan pada salah satu tiub fallopio. Ini boleh mempengaruhi kadar kesuburan wanita yang mengalaminya. Namun, dengan rawatan yang betul, kehamilan masih boleh berlaku.

Terdapat beberapa penyakit atau keadaan yang boleh menyebabkan wanita berisiko lebih tinggi untuk hamil di luar rahim, seperti keradangan saluran tuba, jangkitan rahim, penyakit radang panggul, atau penyakit kelamin.

Di samping itu, wanita juga lebih berisiko mengalami kehamilan ektopik, jika mereka mempunyai sejarah kehamilan sebelumnya di luar rahim, gunakan alat intrauterin (IUD), atau mempunyai sejarah pembedahan pada pelvis atau perut, termasuk bahagian caesar. .

Kehamilan di luar rahim selalunya tidak simptomatik, sehingga banyak wanita tidak menyedari bahawa mereka mempunyai keadaan. Kehamilan ektopik umumnya hanya menunjukkan simptom ketika usia kehamilan semakin tua atau ketika timbul komplikasi, seperti saluran tuba pecah dan pendarahan teruk.

Keadaan ini sangat berbahaya dan harus segera dirawat oleh doktor. Untuk merawat kehamilan di luar rahim, doktor boleh melakukan pembedahan atau memberi ubat suntikan, seperti: metotreksat.

Risiko dan Kesan Kehamilan Di Luar rahim terhadap Kesuburan

Biasanya, telur yang telah disenyawakan oleh sperma (ovum) akan dibawa ke rahim dan melekat pada dinding rahim. Walau bagaimanapun, kadang-kadang ovum boleh melekat pada tisu lain, menyebabkan kehamilan ektopik atau kehamilan ektopik.

Sebilangan besar kehamilan ektopik berlaku pada tiub fallopio. Ini boleh merosakkan tiub fallopi dan tisu sekitarnya. Sekiranya salah satu tuba fallopi rosak, doktor perlu melakukan pembedahan untuk memperbaiki atau mengeluarkan tuba fallopi.

Kesan membuang salah satu tiub fallopi adalah apa yang dapat mengurangkan kadar kesuburan wanita. Selain itu, terdapat beberapa faktor lain yang juga dapat mempengaruhi kesuburan setelah kehamilan ektopik, termasuk riwayat kemandulan dan penyumbatan pada saluran tuba akibat pembentukan tisu parut.

Kadang kala wanita yang pernah mengalami kehamilan di luar rahim juga dapat mengalaminya lagi pada kehamilan berikutnya.

Merancang Kehamilan Selepas Kehamilan Di Luar rahim

Seperti disebutkan di atas, pembedahan membuang salah satu tuba fallopi dapat menurunkan kadar kesuburan wanita. Walau bagaimanapun, kebanyakan wanita masih boleh hamil walaupun hanya mempunyai satu tiub fallopi.

Wanita yang pernah mengalami kehamilan ektopik biasanya boleh mencuba hamil lagi atau memulakan program hamil lagi dalam masa 3 bulan setelah keadaan pulih sepenuhnya.

Sementara itu, wanita yang menjalani pembedahan laparoskopi untuk merawat kehamilan di luar rahim, secara amnya boleh hamil lagi setelah mendapat dua haid berturut-turut.

Pada wanita yang menerima suntikanmetotreksatsebagai rawatan kehamilan ektopik, doktor mengesyorkan menunggu sekurang-kurangnya 3 bulan atau sehingga tahap hormon hCG turun di bawah 5 lU / mL, sebelum memutuskan untuk hamil lagi. Tahap HCG dapat dipantau melalui ujian darah.

Apabila wanita diizinkan untuk memulakan program untuk hamil lagi, doktor akan memberikan suplemen kehamilan yang mengandungi asid folik dan zat besi sehingga peluang untuk hamil dapat lebih tinggi dan menyokong pertumbuhan dan perkembangan janin.

Usaha Mempunyai keturunan selepas kehamilan di luar rahim

Setelah keadaan anda dinyatakan selamat untuk hamil lagi dan merasa bersedia menjalani program kehamilan yang lain, cubalah melakukan hubungan seks secara berkala. Peluang anda untuk hamil dapat meningkat jika anda melakukan hubungan seks tanpa perlindungan semasa waktu subur atau ketika anda sedang ovulasi.

Sekiranya sukar untuk hamil lagi dengan cara semula jadi, anda boleh berjumpa pakar sakit puan untuk menentukan kaedah lain. Sekiranya diperlukan, doktor boleh menasihati anda dan pasangan anda untuk menjalani IVF.

Untuk menyokong kejayaan program untuk hamil lagi selepas kehamilan di luar rahim, anda juga disyorkan menjalani gaya hidup sihat dengan makan makanan berkhasiat, mengurangkan tekanan, bersenam secara teratur, tidak merokok, dan mengehadkan pengambilan minuman beralkohol.