Kehidupan yang sihat

Jangan biarkan banyak pemikiran menyukarkan tidur

Apabila seseorang mengalami masalah tidur, biasanya terdapat faktor-faktor tertentu yang menjadi penyebabnya. Banyak fikiran atau tekanan adalah salah satu sebabnya utama yang mana selalunya didedahkan.

Hidup memang tidak dapat dipisahkan dari pelbagai masalah yang menyebabkan tekanan, yang sering menjadi penyebab gangguan tidur. Walaupun begitu, sebenarnya anda masih dapat mengawal tekanan kerana banyak pemikiran, sehingga anda dapat meningkatkan kualiti dan kuantiti tidur.

Kawal Tekanan dengan MTentukan Sebab

Tekanan adalah tindak balas terhadap peristiwa sehari-hari yang mempengaruhi keadaan emosi, fizikal, dan tingkah laku. Selain dapat menyukarkan tidur, tekanan juga dapat memicu kegelisahan, kemurungan, kesukaran untuk berkonsentrasi, dan lain-lain.

Sebenarnya salah satu kaedah terbaik untuk menangani banyak fikiran atau tekanan adalah dengan mencari penyebabnya. Perhatikan keadaan atau aktiviti apa yang menjadi penyebabnya. Masalah kewangan, masalah keluarga, masalah cinta, atau menyimpan rahsia mengenainya boleh menyebabkan anda menghadapi masalah tidur, walaupun dalam jangka masa panjang.

Yang terbaik adalah melepaskan kebimbangan setiap kali anda tidur. Sekiranya anda benar-benar perlu memikirkan atau merancang sesuatu, lakukanlah setelah tidur dan tetapkan had berapa lama anda dapat melakukannya, atau tetapkan sasaran waktu untuk menyelesaikannya. Ini diharapkan dapat mengurangkan kerisauan dari banyak pemikiran sebelum tidur.

Petua BertenangSupaya dapat tidur lena

Irama sirkadian badan akan mengatur seseorang yang terjaga pada waktu siang dan mengantuk pada waktu malam. Walaupun terdapat variasi, secara umum, puncak mengantuk pada orang dewasa adalah pada 2-4 pm dan 1-3 pm. Mengantuk pada waktu-waktu ini akan terasa lebih berat sekiranya badan tidak mendapat tidur yang cukup. Malah dapat dirasakan sepanjang hari, sehingga mengganggu aktiviti.

Sebenarnya, terdapat banyak petua yang dapat anda lakukan untuk mendapatkan tidur nyenyak. Antaranya ialah dengan berdoa, bermeditasi, atau melakukan peregangan ringan yang membuat anda selesa.

Di samping itu, terdapat juga beberapa petua lain yang dapat membantu anda tidur nyenyak, termasuk:

  • Cuba tidur dan bangun pada waktu yang sama setiap hari.
  • Hadkan tidur siang.
  • Berhenti mengambil kafein dan rokok beberapa jam sebelum tidur.
  • Perbanyakkan buah dan sayur, dan elakkan gula berlebihan.
  • Bersenam secara berkala, contohnya dengan lari petang.
  • Jadikan tempat tidur yang selesa. Sesuaikan suhu bilik, lampu, dan banyak perkara lain yang boleh membuat tidur lena

Satu perkara lagi yang penting untuk anda lakukan untuk tidur nyenyak adalah dengan memohon kebersihan tidur. Salah satu cara adalah mematikan semua elektronik di bilik anda, sama ada telefon bimbit, komputer riba, atau televisyen. Memadamkan lampu bilik kadang-kadang juga membantu keselesaan tidur anda.

Sekiranya anda masih menghadapi masalah tidur, walaupun terdapat pelbagai petua di atas, anda harus membincangkan masalah anda dengan psikologi atau psikiatri. Jangan biarkan banyak pemikiran membuat anda tidak tertidur lama, yang boleh membahayakan kesihatan anda.