Kehidupan yang sihat

Inilah kelebihan Kerang dan cara memasaknya

Walaupun jarang dijumpai dalam hidangan sehari-hari, khasiat dan kandungan nutriennya kerang untuk kesihatan tubuh tidak perlu diragui. Lihat artikel berikut untuk mengetahui apa faedahnya kerang dan bagaimana memprosesnya menjadi hidangan lazat dan sihat.

Kerang adalah sejenis haiwan laut yang cukup popular di kalangan penggemar makanan laut. Walaupun harganya agak mahal, faedahnya kerang yang boleh didapati dari kandungan khasiatnya sangat banyak. Tambah lagi, kerang juga mempunyai rasa gurih dan manis, dan tekstur lembut seperti mentega.

Pelbagai Kebaikan Kerang untuk kesihatan

Kekayaan nutrien kerang tidak kalah dengan makanan laut yang lain. Dalam 1 hidangan (3 keping kerang) mengandungi kurang dari 100 kalori dan 20 gram protein.

Selain itu, kerang juga mengandung vitamin B12, asam lemak omega-3, serta pelbagai mineral yang diperlukan oleh tubuh, seperti zat besi, kalsium, kalium, magnesium, fosfor, zink, dan selenium.

Berkat kandungan nutriennya yang banyak, kerang dapat memberikan faedah kesihatan, seperti:

1. Membantu menurunkan berat badan

Kerang termasuk makanan yang rendah kalori dan tinggi protein sehingga sangat sesuai untuk dimasukkan ke dalam menu makanan sihat anda.

Sebenarnya, mengurangkan jumlah pengambilan kalori harian anda dengan meningkatkan protein adalah salah satu kaedah paling mudah dan berkesan untuk menurunkan berat badan. Tambah lagi, kerang termasuk dalam sumber protein berkualiti tinggi, bahkan lebih baik daripada protein salmon dan daging ayam.

2. Meningkatkan fungsi otak

Kandungan vitamin B12, zink, dan banyak asid lemak omega 3 dalam kerang memainkan peranan penting dalam menjaga fungsi otak yang normal, mendorong perkembangan sistem saraf, dan mengurangkan risiko mengembangkan gangguan mental, seperti penyakit Alzheimer dan kemurungan.

Memenuhi pengambilan nutrien ini juga sangat penting bagi wanita hamil untuk menyokong perkembangan otak bayi.

3. Menjaga kesihatan jantung

Manfaat kerang dalam menjaga kesihatan jantung diperoleh dari 2 kandungan mineral di dalamnya, iaitu magnesium dan kalium. Memenuhi pengambilan nutrien ini dapat menurunkan tekanan darah dan mengurangkan risiko penyakit jantung.

Lain daripada itu, kerang Ia juga diperkaya dengan asid lemak omega-3 semulajadi, yang sangat baik untuk kesihatan jantung. Satu bahagian kerang dapat memenuhi hampir 80% keperluan omega-3 harian.

4. Mengurangkan risiko barah

Kandungan selenium di kerang dianggap dapat menurunkan risiko seseorang untuk barah tertentu. Kebaikan kerang terbukti dalam satu kajian.

Kajian itu mendapati bahawa orang dengan kadar selenium darah tinggi mempunyai risiko lebih rendah terkena barah, terutama barah payudara, paru-paru, usus besar, dan prostat.

Selain daripada yang disebutkan di atas, masih banyak faedahnya kerang untuk kesihatan badan, misalnya membantu pertumbuhan tulang yang kuat, meningkatkan sistem ketahanan badan, dan menjaga fungsi kelenjar tiroid.

Bagaimana hendak masak Kerang sihat satu

Kaedah kerang Memasak boleh memberi kesan besar terhadap kandungan nutrisi. Oleh itu, perhatikan cara memasaknya agar makanan laut ini dapat menjadi hidangan yang sihat.

Berikut adalah petua dalam memasak kerang:

  • Elakkan menggoreng kerang, terutama yang dilapisi tepung, kerana proses ini dapat meningkatkan kandungan lemak tepu di kerang.
  • Elakkan menggunakan sos makanan laut diperbuat daripada mentega atau mentega.
  • Gunakan jus lemon atau limau nipis untuk menambah rasa pada hidangan kerang
  • Gunakan minyak zaitun untuk memasak kerang, kemudian campurkan dengan kemangi atau pasli, bawang putih, lemon, atau halia parut.
  • Hidang kerang disertakan dengan salad sayur-sayuran atau kacang polong untuk memberi pengambilan serat.

Kerang terdapat di beberapa pasar raya yang menjual makanan laut. Biasanya, kerang dibungkus dalam keadaan tidak dilindungi. Anda mesti memastikan bahawa kerang yang dibeli dengan kemas, putih segar, kenyal dan lembap. Elakkan membeli kerang yang sudah kelihatan rapuh dan berbau amis.

Dengan mengetahui kebaikannya kerang dan cara memasaknya, sekarang anda boleh mencuba memasukkannya kerang ke dalam menu harian. Namun, ingatlah untuk memakannya mengikut bahagian yang disyorkan.

Sekiranya selepas dimakan kerang Anda merasakan reaksi alergi, seperti sesak nafas, cirit-birit dan muntah, atau gatal, berjumpa doktor dengan segera untuk mendapatkan rawatan yang betul.