Keluarga

Kenali Punca Di Sebalik Menstruasi Tidak Teratur Selepas Keguguran

Sebilangan wanita mengalami tempoh yang tidak teratur setelah keguguran. Sama ada ia menjadi lebih kerap, kurang kerap, atau bahkan tidak mendapat haid selama beberapa bulan selepas keguguran. Mengapa perkara ini berlaku? Mari lihat penjelasan di bawah.

Haid yang tidak teratur selepas keguguran adalah keadaan biasa. Ini kerana kesan psikologi yang anda rasakan setelah keguguran boleh mempengaruhi haid.

Biasanya anda memerlukan 11.5 bulan untuk kembali setelah keguguran, tetapi mungkin memerlukan masa lebih lama untuk stabil. Ini benar-benar bergantung pada sama ada atau tidaknya tempoh haid anda sebelum keguguran.

Di samping itu, haid juga boleh memakan masa lebih lama untuk stabil sekiranya anda mengalami keguguran ketika kehamilan anda besar.

Punca Menstruasi Tidak Teratur SelepasKeguguran

Berikut adalah beberapa penyebab tempoh tidak teratur selepas keguguran yang perlu anda ketahui:

1. Terdapat rangkaian yang tersisa dalamrahim

Keguguran yang berlaku pada usia kehamilan 6-7 minggu akan menunjukkan tanda-tanda menyerupai haid dengan darah haid yang banyak. Keadaan ini biasanya tidak bertahan lama.

Walau bagaimanapun, jika keguguran berlaku selepas kehamilan 10 minggu, rahim akan mengambil masa lebih lama untuk mengusir tisu plasenta dan janin

2. Gangguan rahim

Sekiranya terdapat pendarahan yang tidak teratur, misalnya pendarahan berat selama beberapa hari, kemudian berhenti, kemudian pendarahan lagi, mungkin ada masalah pada rahim. Keadaan ini harus diperiksa oleh pakar sakit puan.

Setelah melakukan pemeriksaan fizikal dan ultrasound, ada kalanya doktor perlu melakukan kurasi untuk membersihkan rahim dari sisa-sisa tisu.

3. Masa haid anda sudah tidak teratur sebelum hamil

Tempoh tidak teratur selepas keguguran akan lebih biasa jika haid anda tidak teratur. Ia secara amnya tidak dikaitkan dengan komplikasi selepas keguguran.

4. Anda belum ovulasi

Dalam keadaan normal, haid berlaku apabila lapisan rahim pecah selepas ovulasi atau ketika telur dilepaskan. Namun, jika tidak ada pelepasan telur, dinding rahim akan terus menebal, mengakibatkan bintik-bintik dan pendarahan, tetapi tidak haid.

5. Anda kurang berat badan atau berlebihan

Mungkin tempoh yang tidak teratur setelah keguguran disebabkan oleh perkara lain, seperti kelebihan berat badan atau kekurangan berat badan. Tisu lemak di dalam badan juga menghasilkan hormon estrogen, jadi wanita dengan berat badan berlebihan akan mempunyai kadar hormon estrogen yang lebih tinggi. Ini boleh menjadi penyebab haid tidak teratur.

6. Anda mungkin hamil lagi

Anda memerlukan masa untuk hamil lagi selepas keguguran, terutamanya untuk bersiap sedia secara mental. Namun, jika haid anda tidak datang beberapa saat, anda mungkin akan hamil lagi. Oleh itu, cuba periksa dengan pek ujian, iya.

Haid pertama selepas keguguran pada amnya tidak berbeza dengan keadaan haid sebelum keguguran. Sebilangan wanita mungkin mengalami pendarahan yang lebih berat atau lebih ringan. Walau bagaimanapun, keadaan ini pada amnya tidak perlu dibimbangkan.

Rawatan untuk tempoh yang tidak teratur selepas keguguran bergantung kepada penyebabnya. Biasanya doktor akan memberi pil kawalan kelahiran untuk menstabilkan haid atau memberi progesteron untuk membersihkan dinding rahim.

Sekiranya haid anda datang lagi, anda boleh merancang kehamilan lagi, sekurang-kurangnya selepas satu haid yang normal. Walau bagaimanapun, jika anda pernah keguguran lebih dari 2 kali, berjumpa dengan pakar obstetrik anda sebelum merancang kehamilan lagi.

Bukan itu sahaja, jika anda mengalami tempoh yang tidak teratur setelah keguguran, terutamanya apabila disertai dengan gejala kesakitan teruk semasa haid, segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang tepat.

Banyak wanita dapat hamil dan melahirkan dengan cara yang sihat, walaupun sebelum ini mereka mengalami tempoh yang tidak teratur setelah keguguran. Jadi, tetap bermotivasi untuk kembali merancang kehamilan anda!