Kehidupan yang sihat

Kenali Pelbagai Khasiat Acai Berry untuk Kesihatan

Beri Acai adalah sejenis buah buah beriyang mana hitam keunguan. Buah ini berasal dari Amerika Tdebaran dan Amerika Selatan. Walaupun ukurankecil, beri acai disebut-sebut sebagai makanan super yang kaya dengan nutrien.

Satu kajian menunjukkan bahawa buah itu beri acai mempunyai kandungan antioksidan yang lebih tinggi daripada jenis buah lain buah beri yang lain, seperti strawberi, raspberi, dan blueberry.

Pelbagai Kebaikan Acai Berry 

Manfaat beri acai sudah lama dikenali. Orang asli Brazil sering menggunakan beri acai untuk menyembuhkan masalah kulit, melegakan demam, untuk menghilangkan sakit haid. Tetapi tidak hanya itu, terdapat pelbagai faedah beri acai Perkara lain yang perlu anda ketahui termasuk:

Melawan radikal bebas

Buah beri acai Ia memiliki kandungan antosianin yang tinggi, yang merupakan pewarna semulajadi pada buah yang juga mempunyai sifat antioksidan. Antioksidan berperanan melawan radikal bebas yang boleh merosakkan sel-sel dalam badan.

Menurunkan kolesterol jahat

Beberapa kajian mengatakan bahawa memakan beri acai dapat menurunkan kolesterol jahat (LDL). Ini adalah kerana beri acai mengandungi sterol, yang merupakan sebatian yang mampu mencegah penyerapan kolesterol.

Meningkatkan fungsi otak

Sebatian semula jadi dalam tumbuh-tumbuhan beri acai dianggap dapat menangkal kerosakan otak seiring dengan usia. Bukan itu sahaja, antioksidan dalam buah beri acai dipercayai dapat mengatasi kesan radikal bebas yang boleh merosakkan sel otak dan menyebabkan kehilangan ingatan.

Selain menjaga kesihatan, beri acai Ia juga sering digunakan sebagai bahan mentah untuk produk kosmetik dan kecantikan, seperti sabun, syampu, krim muka, dan krim kulit.

Pro dan Kekurangan Di Sebalik Manfaat Acai Berry

Walaupun terdapat banyak kajian yang menyatakan bahawa beri acai mempunyai pelbagai manfaat kesihatan, tetapi hasilnya tidak pasti.

Salah satu contohnya ialah tuntutan bahawa beri acai boleh digunakan untuk menurunkan berat badan, baik dengan pengambilan langsung atau sebagai makanan tambahan. Ini sebenarnya masih belum jelas dan perlu diselidiki lebih lanjut, untuk memastikan keberkesanan, cara kerja, dan had keselamatannya.

Untuk menurunkan berat badan, diet atau diet yang sihat diperlukan dan tidak digalakkan hanya bergantung pada satu jenis makanan.

Terdapat pelbagai faedah beri acai untuk kesihatan dan anda boleh menggunakannya untuk melengkapkan pengambilan nutrien harian anda. Walaupun begitu, tidak digalakkan menggunakan buah ini sebagai pengganti ubat, tanpa berjumpa doktor terlebih dahulu. Terutama jika anda mempunyai keadaan perubatan khas.