Kesihatan

Kecederaan tulang rusuk dan 7 Cara Mengatasi Gejala

Kecederaan tulang rusuk boleh disebabkan oleh pelbagai perkara, seperti kemalangan dan batuk yang berpanjangan. Risiko kecederaan ini bahkan boleh meningkat pada orang dengan osteoporosis. Namun, dengan rawatan yang tepat, tulang rusuk yang cedera dapat pulih seperti sebelumnya.

Tulang rusuk memainkan peranan penting dalam melindungi rongga dada dan organ penting di dalamnya, iaitu jantung dan paru-paru. Namun, kesan kuat atau keadaan perubatan tertentu boleh menyebabkan tulang rusuk menjadi rapuh, retak, atau patah. Keadaan ini umumnya dicirikan oleh rasa sakit, lebam, dan pembengkakan pada tulang yang cedera.

Namun, dengan rawatan yang tepat, tulang rusuk yang cedera akan sembuh dalam 3-6 minggu. Ini boleh berlaku kerana tulang rusuk dapat mengembalikan strukturnya secara semula jadi.

Walau bagaimanapun, lamanya proses pemulihan kecederaan tulang rusuk bergantung kepada keparahan kecederaan dan keadaan kesihatan penghidapnya.

Cara mengatasi Kecederaan tulang rusuk

Untuk kecederaan tulang rusuk ringan, ada beberapa perkara mudah yang boleh anda lakukan untuk merawatnya, iaitu:

 1. kompres dada

Untuk melegakan bengkak dan sakit, anda boleh memampatkan kawasan dada dengan kerap. Gunakan ais batu atau makanan beku yang dibalut tuala dan letakkan di tulang rusuk yang menyakitkan selama 10-20 minit. Lakukan 3 kali sehari.

 2. Kpenggunaan ubat penenang sakit

Untuk mengatasi kesakitan yang dikelaskan sebagai ringan, anda boleh minum ubat penahan sakit seperti paracetamol. Perhatikan penggunaan ubat mengikut arahan pada bungkusan dan cadangan doktor. Untuk kesakitan yang teruk, ubat penahan sakit biasanya diperlukan dalam bentuk suntikan yang mesti diambil dengan preskripsi doktor.

 3. Lsenaman pernafasan

 Apabila tulang rusuk anda cedera, anda akan merasa sakit ketika menarik nafas panjang. Sebenarnya, anda disarankan untuk terus bernafas secara normal untuk mengelakkan risiko terkena radang paru-paru dan membantu tubuh mengeluarkan lendir dari paru-paru.

Nah, untuk membantu anda bernafas secara normal, anda boleh mencuba senaman pernafasan. Latihan ini harus dilakukan ketika rasa sakit telah berkurang dan anda dapat bernafas dengan lebih selesa.

Latihan pernafasan boleh dilakukan dengan menghirup secara mendalam sehingga paru-paru berkembang sepenuhnya, kemudian menghembuskan nafas dengan perlahan. Ulangi 10 kali setiap 2 jam.

4. Elakkan tutup kecederaan dengan pembalut

Perlu diingat bahawa tulang rusuk yang cedera, seperti lebam, retak, atau patah tulang, tidak boleh ditutup dengan pembalut yang melilit kawasan dada. Tekanan dari pembalut pada bahagian atas badan dapat menyekat pernafasan dan meningkatkan risiko radang paru-paru.

5. Gandakan iberehat

Apabila anda mengalami kecederaan tulang rusuk, anda disarankan untuk berehat lebih banyak dan mengurangkan aktiviti fizikal. Ini dapat mempercepat proses pemulihan kecederaan, terutama jika kecederaannya teruk dan sangat menyakitkan.

6. Elakkan berbaring terlalu lama

Semasa tempoh pemulihan, disarankan agar anda tidur dengan kepala sedikit tinggi. Walau bagaimanapun, elakkan berbaring terlalu lama atau kekal dalam kedudukan yang sama untuk waktu yang lama.

Dalam beberapa hari pertama, anda masih boleh berjalan di rumah dan melakukan aktiviti fizikal ringan untuk membantu tubuh mengeluarkan kahak dan lendir dari saluran pernafasan.

7. Gunakan bantal jika anda batuk

Apabila anda ingin batuk, gunakan bantal atau selimut tebal untuk melindungi dada anda dari gemetar. Anda juga tidak disarankan untuk memandu kenderaan dan membawa atau mengangkat beban berat sehingga keadaan bertambah baik. Elakkan terlalu keras, merokok, dan minum minuman beralkohol.

Sekiranya kecederaan tulang rusuk yang anda alami tidak bertambah baik dengan kaedah di atas atau disertai dengan gejala demam tinggi, sesak nafas, batuk darah, dan sakit di perut atau bahu, jangan ragu untuk segera berjumpa doktor sehingga anda dapat dapatkan rawatan yang betul.