Kehidupan yang sihat

Masukkan bawah sedar anda dengan hipnosis

Pernah dengar istilah bawah sedar? Ia adalah keadaan psikologi di luar keadaan sedar seseorang. Ini dapat digunakan untuk menangani berbagai situasi dan mengungkapkan perkara-perkara yang biasanya tidak akan diperkatakan ketika anda sedang sadar.

Bawah sedar adalah aspek psikologi yang unik. Sebilangan ahli psikologi mengatakan bahawa intuisi seseorang berasal dari bawah sedar. Anda boleh memasuki alam bawah sedar anda melalui hipnosis, dengan bantuan hipnoterapi. Seorang hipnoterapi akan menggunakan kata-kata yang dapat membuat anda sangat tenang dan membawa pemikiran anda lebih dalam ke bawah sedar anda. Dalam keadaan ini, ahli terapi akan memberikan kata-kata cadangan atau pertanyaan mengikut keperluan anda.

Keadaan Yang Boleh Diatasi Dengan Hipnosis

Walaupun anda berada di bawah sedar anda, anda masih sedar dan tidak akan melakukan perkara yang bertentangan dengan kehendak anda. Setelah prosedur hipnosis selesai, anda masih dapat mengingati peristiwa ketika anda berada di bawah sedar anda.

Berikut adalah beberapa keadaan yang dapat diatasi dengan memasuki alam bawah sedar:

 • Mendedahkan trauma pada masa lalu

  Adakah anda sekarang trauma dengan sesuatu, tetapi anda tidak dapat menjelaskan mengapa? Contohnya, sekarang anda takut mempunyai hubungan dengan lelaki dan tidak tahu mengapa. Ternyata setelah dihipnotis, pengalaman buruk anda pada masa lalu berkaitan dengan lelaki yang menyebabkan anda trauma dapat terungkap. Hipnosis dapat menembus bawah sedar anda, dan membiarkan minda anda bergerak melintasi dimensi memori tertentu yang mungkin anda hadapi tanpa disedari kerana begitu trauma.

 • Menurunkan berat badan

  Bawah sedar anda akan diberi cadangan untuk mengubah gaya hidup anda untuk mencapai berat badan yang ideal seperti yang anda mahukan. Sebagai contoh, menunjukkan bahawa makanan segera tidak baik untuk tubuh, jadi anda tidak mahu memakannya lagi.

 • Menghilangkanmenyingkirkan ketagihan merokok

  Salah satu cara yang boleh digunakan untuk menghentikan merokok adalah hipnosis. Bawah sedar anda akan diberi cadangan untuk fokus pada menjauhi rokok, keindahan menjalani kehidupan yang sihat, atau seberapa buruk kesan merokok terhadap kesihatan. Untuk hasil terbaik, para penyelidik mengesyorkan menggabungkan kaedah ini dengan kaedah berhenti merokok yang lain, seperti memakai tampalan nikotin.

 • Mengatasi kesakitan

  Sebenarnya tidak ada yang tahu pasti bagaimana hipnosis merawat kesakitan. Walau bagaimanapun, pakar mempunyai teori bahawa hipnosis dapat membantu orang mengubah persepsi. Apabila kata-kata cadangan untuk mengubah persepsi kesakitan di badan ditanamkan di bawah sedar, seketika rasa sakit di badan dapat dikurangkan. Menurut beberapa kajian, ia dapat mengurangkan kesakitan yang berkaitan dengan migrain, kecederaan belakang, pembedahan, dan barah.

 • Membantu proses kelahiran

  Memberi cadangan kepada bawah sedar dengan kata-kata yang tepat, dapat membuat anda santai, termasuk mengurangkan kesakitan semasa melahirkan. Dalam keadaan tenang, endorfin sebagai hormon yang dapat menghilangkan rasa sakit, dapat muncul secara semula jadi di dalam badan.

Memasuki alam bawah sedar melalui hipnosis boleh dilakukan dengan bantuan ahli hipnoterapi. Hipnosis dilakukan secara bersendirian, sebaiknya melalui perundingan dengan doktor terlebih dahulu, sehingga manfaat optimum dapat diperoleh. Anda juga boleh meminta cadangan daripada doktor mengenai hipnoterapi yang kompeten.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found