Kesihatan

Bakteria - Gejala, sebab dan rawatan

Bakteria adalah keadaan apabila bakteria terdapat dalam aliran darah. Kehadiran bakteria dalam aliran darah tidak semestinya berbahaya. tetapi jika tidak dikendalikan dengan sesuai dan bakteria terus berkembang membiakKeadaan ini berpotensi menyebabkan komplikasi serius.

Dalam keadaan normal, jika jumlah bakteria yang memasuki aliran darah hanya sedikit, maka sistem kekebalan tubuh dapat membunuh bakteria dengan cepat. Walau bagaimanapun, jika bilangan bakteria cukup besar dan sistem kekebalan tubuh tidak dapat melawannya, keadaan ini boleh menyebabkan jangkitan serius dan sepsis.

Punca Bakteria

Bakteria dapat memasuki aliran darah ketika seseorang menjalani prosedur atau prosedur perubatan tertentu, seperti semasa rawatan gigi, memasukkan tiub kateter, atau semasa operasi.

Selain itu, bakteremia juga dapat terjadi akibat penyebaran jangkitan dari bahagian tubuh tertentu, seperti jangkitan saluran kencing, jangkitan gigi, atau jangkitan paru-paru, seperti radang paru-paru.

Terdapat beberapa faktor dan keadaan yang dapat meningkatkan risiko bakteremia, iaitu:

 • Berumur di bawah satu tahun (bayi) atau berumur lebih dari 60 tahun (warga tua)
 • Menderita akibat luka bakar
 • Mempunyai sistem imun yang lemah kerana penyakit tertentu, seperti barah atau HIV / AIDS
 • Mengambil ubat yang mempengaruhi sistem imun, seperti kemoterapi
 • Menghidap penyakit kronik, seperti diabetes atau kegagalan jantung
 • Menggunakan ubat suntikan

Gejala Bakteremia

Bakteria boleh menyebabkan gejala yang berkisar dari ringan, seperti demam yang hilang sendiri, hingga sepsis. Sekiranya bilangan bakteria tidak terlalu banyak dan sistem kekebalan tubuh dapat mengatasinya, bakteria bahkan tidak boleh menyebabkan gejala.

Namun, apabila bakteria dalam aliran darah terus berlipat ganda, jangkitan boleh berlaku yang ditandai dengan gejala berikut:

 • Demam
 • Menggigil
 • Degupan jantung
 • Tekanan darah menjadi rendah
 • Nafas menjadi lebih pantas
 • Badan menjadi lemah
 • Pening
 • Perubahan mental, seperti kekeliruan
 • Ruam ke seluruh badan

Sekiranya jangkitan berlaku di saluran pencernaan, keluhan mungkin muncul dalam bentuk cirit-birit, muntah, mual, atau sakit perut. Pada kanak-kanak, selain daripada gejala di atas, jangkitan yang disebabkan oleh bakteremia juga boleh menyebabkan kanak-kanak menjadi lebih rewel, lemah, tidak aktif, dan sukar makan.

Bila hendak berjumpa doktor

Tanyakan kepada doktor jika anda atau anak anda mengalami gejala atau aduan yang telah disebutkan di atas.

Segera berjumpa doktor sekiranya simptomnya semakin teruk atau terdapat aduan selepas prosedur perubatan tertentu, termasuk rawatan pergigian atau penempatan kateter kencing.

Diagnosis Bakteremia

Untuk mendiagnosis bakteremia, doktor terlebih dahulu akan mengemukakan soalan mengenai aduan pesakit, sejarah perubatan, dan sejarah perubatan. Seterusnya, doktor akan melakukan pemeriksaan menyeluruh, termasuk memeriksa suhu badan, denyut jantung, kadar pernafasan, dan tekanan darah.

Doktor hanya dapat mendiagnosis bakteremia jika bakteria dijumpai di aliran darah pesakit. Oleh itu, doktor akan melakukan pemeriksaan sokongan untuk mengesahkan adanya atau ketiadaan bakteria dalam darah, iaitu pemeriksaan kultur darah.

Doktor juga dapat melakukan penyelidikan lain, seperti kultur dahak dan kultur air kencing, untuk mengenal pasti sumber jangkitan. Selain kultur, pemeriksaan sinar-X dapat dilakukan untuk mengenal pasti adanya atau tidak adanya tanda-tanda jangkitan atau keradangan pada organ tertentu, seperti paru-paru dan tulang.

Rawatan Bakteremia

Rawatan bakteremia akan disesuaikan dengan jenis bakteria yang menyebabkannya dan keparahan penyakit.

Ubat antibiotik biasanya akan diberikan dalam keadaan bakteremia yang menyebabkan jangkitan. Jenis antibiotik disesuaikan dengan jenis bakteria yang terdapat melalui kultur darah. Antibiotik boleh diberikan dalam bentuk minuman atau suntikan.

Sebagai tambahan kepada rawatan dengan antibiotik, jika bakteremia dipicu oleh kateter kencing, kateter mesti dikeluarkan dan diganti. Sekiranya bakteremia disebabkan oleh abses pada tisu badan tertentu, maka prosedur pembedahan boleh menjadi pilihan untuk mengeluarkan nanah dari abses.

Komplikasi dan Bahaya Bakteria

Bakteria boleh menyebabkan komplikasi maut jika tidak ditangani dengan betul. Komplikasi ini adalah kejutan sepsis dan septik. Sepsis dan kejutan septik akan mencetuskan keradangan di seluruh badan yang berpotensi menyebabkan kerosakan organ, bahkan mengancam nyawa.

Pencegahan Bakteria

Bakteria tidak selalu dapat dicegah. Namun, ada beberapa usaha yang dapat dilakukan untuk mengurangi risiko bakteremia, yaitu:

 • Menggunakan antibiotik sebelum pembedahan atau sebelum prosedur pergigian sekiranya terdapat petunjuk
 • Menukar kateter kencing dengan kerap
 • Imunisasi mengikut jadual