Kehidupan yang sihat

Makluman, Perfectionist Peribadi yang Mudah Terhadap Kemurungan

Tampil dan melakukan semuanya dengan sempurna bukanlah sesuatu yang mudah. Itulah sebabnya perfeksionis lebih cenderung kepada kemurungan daripada orang pada umumnya.

Perfectionists adalah orang yang selalu berusaha untuk tampil sempurna dengan menetapkan standard yang terlalu tinggi untuk diri mereka sendiri dan / atau orang lain, yang sering disertai oleh kritikan yang berlebihan terhadap diri mereka sendiri dan orang lain.

Perilaku perfeksionisme yang juga sering dijumpai pada orang yang mempunyai keperibadian melankolis dapat dilihat pada kanak-kanak dan orang dewasa, baik dari segi pekerjaan, sekolah, dan persekitaran sosial.

Perfectionists terdedah kepada kemurungan

Seperti sifat keperibadian seseorang, tingkah laku perfeksionisme boleh menjadi sesuatu yang positif dan sebaliknya. Terdapat dua jenis perfeksionis, iaitu:

  • Kesempurnaan aadaptif

Ini adalah jenis perfeksionis yang sihat dan bertujuan. Kesempurnaan adaptif mempunyai standard yang tinggi untuk diri mereka sendiri dan orang lain, mereka cenderung sangat berhati-hati dan gigih dalam menghadapi kesukaran. Mereka juga tidak bertindak balas secara berlebihan ketika mereka gagal atau ketika tidak semua tujuan mereka tercapai.

Kesempurnaan adaptif memberi tumpuan kepada yang positif dan memotivasi seseorang untuk melakukan sesuatu dengan baik. Tingkah laku ini juga cenderung dikaitkan dengan kesihatan psikologi yang baik, serta pencapaian yang tinggi, baik di sekolah dan di tempat kerja.

  • Kesempurnaan madaptif

Inilah jenis perfeksionis yang terlalu berlebihan dan tidak sihat. Jenis perfeksionis ini cenderung terlalu sibuk dan terlalu fokus untuk memikirkan kesilapan masa lalu. Di samping itu, mereka merasa takut untuk membuat kesilapan, terlalu memikirkan harapan orang lain terhadap mereka, membandingkan diri mereka dengan orang lain, takut ditolak, merasa tidak yakin terhadap diri sendiri atau bahkan membenci diri sendiri, tidak pasti apakah usaha yang mereka lakukan itu sesuai.

Dikatakan tidak sihat, kerana tingkah laku ini cenderung menyebabkan reaksi berlebihan, dapat menyebabkan tekanan, dan menyebabkan kemurungan. Sebagai contoh, kerana takut tidak dapat memenuhi harapan orang lain, jenis perfeksionis ini mungkin mengalami sakit perut yang teruk ketika mengambil ujian atau memberi persembahan.

Kesempurnaan maladaptive sering dikaitkan dengan masalah kesihatan mental, termasuk merasa tidak bahagia dan tidak berpuas hati (dysphoria), harga diri rendah yang berlebihan, gangguan makan, insomnia, dan gangguan kompulsif obsesif.

Kurangkan Sikap Kesempurnaan

Tidak mudah untuk mengubah seseorang yang mempunyai kesempurnaan. Tetapi untuk mengurangkannya, anda boleh memulakannya dengan mencuba langkah-langkah berikut:

  • Jangan terlalu tinggi harapan anda dan cuba menerima orang lain sebagaimana adanya. Ketahuilah bahawa setiap orang mempunyai kekuatan dan kelemahan, dan boleh melakukan kesalahan.
  • Usahakan untuk tidak melelahkan diri anda, dan seboleh-bolehnya hindari perasaan kesepian, kemarahan, atau kelaparan. Orang yang mempunyai kesempurnaan akan merasa lebih cemas dan gelisah dalam keadaan ini.
  • Kurangkan penghinaan diri.
  • Terimalah dan sayangi diri anda sebagaimana adanya.
  • Jaga komunikasi yang baik dengan orang terdekat.
  • Cuba tetapkan matlamat yang lebih realistik dan dapat dicapai, dan fokus pada satu tugas pada satu masa.

Sekiranya seorang perfeksionis sudah merasa benar-benar tidak senang hingga ke tahap kemurungan, maka dia perlu mendapatkan rawatan segera dari psikologi atau psikiatri. Kaunseling dan psikoterapi, seperti terapi tingkah laku kognitif, diharapkan dapat menjadi jalan penyelesaian untuk mengubah perspektif perfeksionis mengenai tujuan dan pencapaian.