Kehidupan yang sihat

Jambu: Peningkatan Kekebalan Merah

Jambu batu atau jambu biji adalah salah satu buah yang biasa dimakan oleh masyarakat Indonesia. Tidak hanya untuk meningkatkan daya tahan, pelbagai kandungan nutrisi dalam buah ini juga dapat melindungi Anda dari berbagai penyakit, seperti selesema dan demam denggi.

Semasa musim hujan, cuaca cenderung lebih sejuk dan lembap. Keadaan ini dapat menjadikan virus bertahan lebih lama di udara, memudahkan penularan penyakit.

Beberapa jenis penyakit yang disebabkan oleh virus, seperti batuk dan selsema, akan sembuh sendiri dalam masa 7-10 hari. Namun, penyakit ini membuat penghidap merasa tidak selesa dan sukar bergerak.

Oleh itu, adalah penting bagi anda untuk sentiasa menjaga sistem ketahanan badan anda agar tidak timbul penyakit.

Terdapat pelbagai cara yang boleh dilakukan untuk meningkatkan daya tahan. Salah satunya adalah dengan memakan buah-buahan yang meningkatkan sistem imun, seperti jambu batu atau jambu biji.

Kandungan Pemakanan Jambu Batu

Dalam hidangan jambu batu atau kira-kira 150 gram, terdapat kira-kira 110 kalori dan pelbagai nutrien, seperti:

 • 23.5 gram karbohidrat
 • 14.7 gram gula
 • 4–4.2 gram protein
 • 8.9 gram serat
 • 1.5 gram lemak
 • 51 mikrogram vitamin A
 • 380 miligram vitamin C
 • 1.2 miligram vitamin E
 • 80 mikrogram folat
 • 30 miligram kalsium
 • 35 miligram magnesium
 • 680-700 miligram kalium

Selain berbagai nutrien di atas, jambu biji juga mengandung zat besi, selenium, fosfor, vitamin B kompleks, vitamin K, kolin, dan berbagai antioksidan, termasuk flavonoid, polifenol, lutein, likopen, dan karoten.

Tingkatkan Daya Tahan dengan Jambu Batu

Vitamin C adalah salah satu nutrien penting yang diperlukan oleh tubuh untuk kekal sihat dan cergas. Namun, tubuh tidak dapat menghasilkan atau menyimpan vitamin ini. Oleh itu, anda dinasihatkan untuk memenuhi pengambilan vitamin C setiap hari.

Anda boleh melakukannya dengan memakan sayur-sayuran dan buah-buahan yang merupakan sumber vitamin C, dan salah satunya adalah jambu biji. Kandungan vitamin C dalam jambu batu lebih banyak daripada kandungan buah sitrus.

Dalam satu buah jambu biji, mengandung sekurang-kurangnya 250-300 miligram vitamin C, sementara sebiji oren hanya mengandung sekitar 50 miligram vitamin C.

Walaupun vitamin C baik untuk kesihatan, anda tidak boleh meminumnya secara berlebihan. Mengambil terlalu banyak vitamin C boleh menyebabkan kesan sampingan, seperti sakit kepala, gangguan pencernaan, kekejangan perut, dan risiko pembentukan batu ginjal, terutama jika tidak disertai dengan minum air yang cukup.

Pengambilan vitamin C yang disyorkan untuk kanak-kanak dan remaja adalah 50-75 mg sehari. Sementara itu, orang dewasa perlu memenuhi keperluan vitamin C sebanyak 75-90 miligram sehari.

Selain kaya dengan vitamin C, buah jambu biji juga mengandung banyak antioksidan yang baik untuk menyokong prestasi sistem imun tubuh sehingga sistem kekebalan tubuh kuat. Kandungan vitamin C dan antioksidan dalam buah jambu biji juga diketahui dapat membantu proses pemulihan selesema dan demam denggi.

Anda boleh memakan jambu biji langsung dari buah atau dalam bentuk jus. Jadi, jangan ragu untuk menambahkan jus jambu biji dalam makanan harian anda untuk meningkatkan daya tahan.

Dengan sistem imun yang kuat, anda juga dapat mengelakkan pelbagai jenis penyakit, termasuk selesema. Untuk mengetahui jumlah pengambilan jambu biji yang sesuai dengan keadaan badan anda, anda boleh berjumpa dengan pakar pemakanan.