Kesihatan

Perkara yang Perlu Diketahui mengenai Amputasi

Bagi kebanyakan orang, kata amputasi mungkin terdengar menakutkan. Walaupun begitu, amputasi yang dilakukan mengikut petunjuk prosedur perubatan sebenarnya mempunyai tujuan yang baik untuk kesihatan, malah dapat menyelamatkan nyawa.

Amputasi adalah operasi dalam bentuk pengangkatan atau pemotongan anggota badan, seperti lengan, kaki, tangan, jari kaki, atau jari. Bergantung pada petunjuk, amputasi dapat dilakukan sebagai operasi yang dirancang atau sebagai tindakan kecemasan.

Petunjuk untuk Amputasi

Terdapat beberapa sebab mengapa amputasi diperlukan, termasuk:

  • Jangkitan anggota badan yang teruk yang tidak bertambah baik dengan antibiotik.
  • Gangguan peredaran darah yang menyebabkan kematian tisu (gangren) pada anggota badan, misalnya pada pesakit dengan penyakit arteri periferal atau diabetes.
  • Kecederaan serius pada anggota badan, seperti dari kemalangan jalan raya, kemalangan kerja, atau letupan.
  • Tumor ganas atau barah pada anggota badan.
  • Kecacatan kelahiran yang mengakibatkan bentuk dan fungsi anggota badan terjejas.

Pelbagai alasan di atas boleh menyebabkan gangguan fungsi dan bentuk organ, peredaran darah, dan komposisi otot, saraf, dan tulang. Sekiranya organ pergerakan tidak dapat diselamatkan lagi, perlu diamputasi.

Memahami Prosedur Pembedahan Amputasi

Secara umum, prosedur pembedahan merangkumi persiapan, pembedahan (dalam hal ini amputasi), dan pemulihan selepas operasi. Rangkaian prosedur ini dilakukan dengan mengambil kira keadaan dan keperluan pesakit dari pelbagai aspek.

Persiapan

Sebelum melakukan amputasi, pakar bedah akan melakukan pemeriksaan perubatan menyeluruh, mulai dari status pemakanan, ujian darah, hingga fungsi organ, seperti jantung dan saluran darah.

Di samping itu, doktor juga akan melakukan beberapa penilaian psikologi untuk menentukan seberapa baik pesakit mengatasi kesan psikologi dan emosi pemotongan.

Setelah pemeriksaan dan penilaian yang mencukupi, prosedur amputasi dapat dilakukan dengan persetujuan pesakit. Namun, dalam keadaan kecemasan, pelbagai aspek penilaian ini akan dilakukan dengan cepat oleh doktor, untuk menyelamatkan nyawa pesakit.

Sebelum amputasi, pesakit biasanya akan dibius menggunakan anestesia umum (pesakit tidak sedarkan diri dan tidak merasa sakit di seluruh badan) atau menggunakan anestesia tulang belakang atau epidural (pesakit sedar, tetapi tidak merasa sakit di bahagian bawah badan).

Pembedahan

Pembedahan dimulakan dengan menentukan had bahagian badan yang akan diamputasi, serta menganggarkan berapa banyak tisu yang perlu dikeluarkan.

Semasa prosedur, pakar bedah akan berusaha mengeluarkan sebanyak mungkin tisu dan tulang yang rosak, sambil berusaha memelihara tisu yang sihat sebanyak mungkin.

Selepas itu, doktor akan melicinkan tepi tulang yang tinggal, kemudian memperbaiki struktur saluran darah dan saraf di kawasan tersebut.

Pada akhir prosedur, pakar bedah akan memotong dan memperbaiki struktur otot, kemudian menutup permukaan kulit dengan kemas. Ini supaya bentuk hujung organ pergerakan yang diamputasi dapat dilekatkan dengan betul pada organ tiruan (prostesis) kemudian.

Pemulihan pasca amputasi

Setelah menjalani amputasi, pesakit biasanya memerlukan rawatan dan pemulihan di hospital selama 1-2 minggu atau lebih lama, bergantung pada keadaan pesakit.

Pemulihan adalah bahagian penting dalam proses pemulihan pasca amputasi. Pemulihan dilakukan dengan memperhatikan keadaan fizikal dan psikologi pesakit. Ini kerana kehilangan anggota badan tidak hanya mengubah cara seseorang melakukan aktiviti harian, tetapi juga dapat membuat beberapa pesakit merasa kecewa dan terbeban dengan menjalani kehidupan mereka.

Semasa proses pemulihan, pesakit akan dibantu oleh doktor pemulihan perubatan serta pegawai perubatan, pakar fisioterapi dan ahli terapi pekerjaan, untuk membantu pesakit dalam menjalankan aktiviti fizikal yang disesuaikan dengan keperluan pesakit.

Sebagai contoh, jika anggota badan diamputasi, pesakit akan diperkenalkan bagaimana menggunakan kerusi roda atau kaki prostetik, untuk membantu pesakit menjalankan aktiviti harian mereka.

Sebenarnya, masih banyak proses pemulihan yang dapat dilakukan, tetapi yang tidak boleh dilupakan oleh pesakit adalah mereka selalu memeriksa diri mereka sendiri mengikut nasihat doktor, supaya keadaan kesihatan selepas amputasi dapat dipantau.

Amputasi hanya akan dilakukan sekiranya benar-benar diperlukan. Sebilangan kes amputasi sebenarnya dapat dicegah dengan menjalani rawatan secara berdisiplin dan seawal mungkin. Oleh itu, jika anda mempunyai penyakit yang boleh menyebabkan amputasi, berjumpa dengan doktor anda untuk mendapatkan rawatan yang betul.