Kesihatan

Mengenali Rasa Bau dan Cara Melindunginya

Deria bau adalah salah satu daripada lima deria yang dimiliki oleh manusia. Sebagai sebahagian daripada sistem deria manusia, deria bau berperanan untukmengesan bau atau bau. Keupayaan untuk mencium ini dapat terganggu jika deria bau tidak dijaga dengan baik.

Setiap objek, makanan, atau gas di sekitar kita mempunyai struktur kimia yang unik. Apabila bahan kimia dari objek ini disedut atau dibau, sel saraf sensori khas di hidung yang disebut sel penciuman mengesannya.

Selepas itu, sel-sel saraf di hidung akan menghantar isyarat rangsangan bau ke otak untuk ditafsirkan. Melalui proses inilah kita dapat menghidu atau mencium sesuatu.

Gangguan hlmAda Rasa Bau

Deria bau membolehkan kita membezakan pelbagai jenis bau atau bau, seperti aroma kopi, coklat, minyak wangi, bunga, hingga rempah.

Walau bagaimanapun, kemampuan indera penciuman kita kadang-kadang dapat menurun atau bahkan hilang sama sekali. Berikut adalah beberapa jenis gangguan yang boleh berlaku dalam deria bau:

  • Hyposmia, iaitu penurunan keupayaan untuk mengesan bau.
  • Anosmia, yang merupakan keadaan apabila deria bau kehilangan kemampuannya untuk mencium sepenuhnya.
  • Parosmia, yang merupakan keadaan ketika deria bau mengalami perubahan dalam persepsi bau, misalnya parfum yang berbau harum dapat berubah menjadi sesuatu yang berbau busuk.
  • Fantosmia, iaitu ketika seseorang mencium aroma tertentu yang sebenarnya tidak ada di sana. Biasanya ini disebabkan oleh halusinasi.

Deria bau yang merosot ini boleh disebabkan oleh pelbagai faktor, seperti penuaan, kerap merokok, kecederaan kepala atau hidung, perubahan hormon, kesan sampingan ubat-ubatan, kepada penyakit tertentu, seperti selesema, alergi, sinusitis, rhinitis, dan sistem saraf dan gangguan otak.

Pelbagai cara awakUntuk Mengekalkan Rasa Bau

Sekiranya deria bau terganggu, pelbagai masalah kesihatan akan muncul. Bermula dari kesukaran atau tidak dapat menikmati makanan yang enak, hingga tidak dapat mengesan kehadiran gas atau bahan berbahaya tertentu.

Oleh itu, penting untuk mengekalkan deria bau yang sihat. Ada beberapa cara yang dapat dilakukan untuk menjaga rasa bau yang sihat, yaitu:

1. Elakkan pencetus alergi

Apabila reaksi alergi berlaku di hidung, rongga hidung akan menjadi meradang dan membengkak. Sekiranya hidung terlalu kerap mengalami alahan, lama-kelamaan fungsi deria bau akan terganggu.

Oleh itu, jika anda mempunyai alahan, cubalah mengelakkan perkara yang boleh mencetuskan alahan anda. Sekiranya anda ingin keluar dari rumah atau ke tempat yang kotor, pakai topeng untuk melindungi hidung anda.

Anda juga disarankan untuk selalu menyediakan ubat-ubatan untuk merawat gejala alergi yang boleh muncul pada bila-bila masa.

2. Membersihkan rumah dengan kerap

Bersihkan seluruh rumah, terutamanya bilik tidur dan bilik mandi, sekurang-kurangnya sekali seminggu dengan penyapu, pembersih vakum, atau kain bersih. Bersihkan juga langsir, sprei, sarung bantal, dan mainan kanak-kanak dengan kerap. Jangan lupa untuk selalu menggunakan topeng dan sarung tangan, terutamanya jika anda menggunakan pembersih yang mengandungi bahan kimia.

Sekiranya anda mempunyai haiwan kesayangan, memandikannya sekurang-kurangnya sekali seminggu dengan air suam dan syampu khusus haiwan. Bersihkan sangkar, tempat makan, dan tempat minum dengan kerap.

3. Menjaga kualiti udara

Kualiti udara di rumah perlu dijaga agar tidak menimbulkan masalah kesihatan bagi anda dan keluarga. Udara yang kotor boleh menyebabkan kerengsaan atau jangkitan pada hidung. Sekiranya ini sering berlaku, ini dapat meningkatkan risiko menyebabkan gangguan pada deria bau.

Untuk menjaga kualiti udara dalaman, buat peredaran udara yang baik, hindari merokok di dalam rumah, atau gunakan cairan pembersih yang berbau kuat.

Sekiranya perlu, anda boleh menggunakan pembersih udara untuk membantu menghilangkan debu dan kotoran di udara, atau pelembap udara agar udara di dalam bilik tidak terlalu kering.

4. Bersihkan hidung dengan kerap

Adakah anda sering memilih hidung untuk membersihkannya dari kotoran? Mulai sekarang, cuba jangan buat lagi, okey? Kerap memilih hidung atau mencabut hidung dengan kerap boleh menyebabkan luka dan jangkitan, serta mimisan.

Untuk mengelakkan ini, anda boleh mencuci hidung dengan penyelesaian masin atau garam steril. Kaedahnya adalah seperti berikut:

  • Rebus 2 cawan air selama 15 minit, kemudian tambahkan 1 sudu teh garam tidak beryodium dan biarkan hingga suhu bilik.
  • Masukkan larutan garam ke dalam periuk neti yang telah dibersihkan dan dikeringkan.
  • Condongkan kepala anda dan masukkan hujungnya periuk neti perlahan ke hidung.
  • Lif periuk neti sehingga larutan garam mengalir dari satu lubang hidung ke lubang hidung yang lain.
  • Ulangi pada lubang hidung yang lain.

Lakukan cara di atas untuk menjaga kesihatan deria bau anda. Sekiranya terdapat aduan hidung atau gangguan deria bau anda, segera berjumpa doktor ENT untuk mendapatkan rawatan yang tepat.