Kesihatan

Ketahui Cara Merawat Kaki Diabetes dengan betul

Diabetes selalunyasebab komplikasi dalam bentuk bisul pada kaki. Sekiranya penjagaan kaki diabetes tidak dilakukan dengan betul, ulser ini akan menjadi lebih teruk dengan cepat kerana peredaran darah yang lemah. Oleh itu, pesakit diabetes perlu sungguh faham bagaimana mjaga kaki dan bisul di kakinya.

Pengendalian oleh doktor perlu dilakukan ketika bisul muncul atau hanya luka pada kaki pesakit diabetes. Sekiranya dibiarkan, bisul dapat merebak dan menyebabkan kerosakan tisu dan tulang, jadi pesakit perlu menjalani amputasi.

Tidak hanya setelah timbul bisul, perawatan kaki diabetes juga perlu dilakukan walaupun tidak ada luka di kaki. Tujuannya adalah untuk mencegah munculnya luka yang sukar sembuh dan berpotensi menjadi bisul.

Rawatan K.bateri Ddiabetes Jadilahnar

Bagi penghidap diabetes, menjaga kaki sangat penting untuk mengelakkan ulser terbentuk. Terdapat beberapa petua penjagaan kaki yang perlu diketahui oleh pesakit diabetes, iaitu:

1. Periksa keadaan kaki setiap hari

Kaki diabetes perlu diperiksa sekali sehari untuk mengetahui kelainan, seperti kemerahan, lepuh, kulit retak, atau bengkak. Sekiranya sukar untuk mencapai kaki, gunakan cermin untuk melihat keseluruhan kaki jatuh ke telapak kaki. Letakkan cermin di lantai jika terlalu sukar dipegang, atau minta bantuan orang lain.

2. Basuh kaki dengan air suam dan gunakan krim pelembap

Basuh kaki anda dengan air suam (tidak terlalu panas) sekali sehari, kemudian keringkan kaki, terutama di antara jari kaki, dengan tuala atau kain lembut. Selepas itu, gunakan krim pelembap untuk menjaga kulit di kaki anda lembut.

3. Jangan merawat lukatanpa berunding dengan doktor

Untuk mengelakkan kecederaan pada kulit, jangan gunakan fail kuku, gunting kuku, atau cairan perubatan untuk menghilangkan ketuat atau kapalan pada kaki. Untuk selamat, berjumpa doktor terlebih dahulu.

4. Jangan berkaki ayam dan hPotong kuku jari kaki anda dengan teliti

Untuk mengelakkan kecederaan pada kaki, jangan berkaki ayam, walaupun melakukan aktiviti di dalam rumah. Juga, jangan memotong kuku terlalu dalam atau meminta bantuan orang lain jika anda tidak dapat memotong kuku anda sendiri.

5. Pakai stoking yang bersih, kering, dan menyerap peluh

Pakai stoking dengan bahan bernafas, seperti kapas. Jangan gunakan stoking dan kaus kaki nilon dengan getah yang terlalu ketat, kerana ia dapat mengurangkan peredaran udara di kaki.

6. Pakai kasut dengan ukuran yang betul

Pakai kasut yang selesa dan mempunyai bantalan untuk tumit dan lengkungan kaki. Elakkan memakai kasut yang sempit atau kasut tumit tinggi. Sekiranya satu kaki lebih besar daripada yang lain, jangan paksa diri anda memakai kasut yang sama ukurannya dengan kanan dan kiri. Pilih kasut yang ukurannya sesuai untuk setiap kaki.

Prawatan Ulser di Kbateri D penghidapdiabetes

Sekiranya terdapat bisul atau luka di kaki, pesakit diabetes perlu segera berjumpa doktor. Doktor atau pakar bedah akan memberikan rawatan untuk ulser dan luka di kaki sehingga tidak mengembang. Doktor juga boleh melakukan pemeriksaan susulan dengan sinar-X atau ultrasound Doppler untuk memeriksa komplikasi diabetes selanjutnya.

Rawatan bisul atau luka di kaki akibat diabetes bukan hanya dilakukan oleh doktor, tetapi juga perlu dilakukan secara bebas oleh penghidapnya. Doktor akan mengajar anda cara merawat kaki diabetes, supaya orang boleh melakukan rawatan sendiri di rumah.

Berikut adalah beberapa langkah untuk merawat bisul pada kaki yang perlu dilakukan oleh pesakit kencing manis:

  • Basuh tangan dengan betul dengan sabun dan air mengalir, sebelum merawat ulser kaki diabetes.
  • Tanggalkan pembalut dengan perlahan. Sekiranya pembalut melekat pada kulit, berikan cairan intravena yang mengandungi larutan garam (NaCl 0,9%) untuk melembabkan pembalut, sehingga lebih mudah dikeluarkan.
  • Gunakan sarung tangan sekali pakai semasa membersihkan bisul.
  • Bersihkan ulser dengan kain kasa yang telah dibasahi dengan garam, dari pusat hingga tepi ulser. Jangan bersihkan semula dengan kain kasa yang sama.
  • Gunakan kain kasa kering segar untuk mengeringkan ulser yang telah dibersihkan.
  • Tutup ulser dengan pembalut yang disyorkan oleh doktor.

Rawatan bisul dan luka pada kaki penderita diabetes perlu ditangani dengan baik, kerana jika tidak, jangkitan dan kematian tisu dapat terjadi, dan amputasi diperlukan.

Anda harus waspada jika ulser mulai menghitam, berbau, atau mengeluarkan nanah. Sekiranya anda mengalami keadaan ini, segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang betul.

Tertulis oleh:

dr. Sonny Seputra, M.Ked.Klin, SpB

(Pakar Bedah)