Kehidupan yang sihat

Pergerakan Yoga untuk Menurunkan Berat Badan

Untuk mendapatkan berat badan yang ideal, anda perlu menjaga diet yang sihat dan bersenam secara teratur. Salah satu pilihan latihan yang boleh dilakukan adalah yoga untuk menurunkan berat badan. Mari kita lihat apa pergerakan dan pose yoga yang dapat menurunkan berat badan dalam artikel berikut.

Kalori yang dibakar semasa yoga tidak sama seperti ketika anda melakukan senaman kardio dan aerobik. Walau bagaimanapun, latihan yoga mempunyai konsep dan kaedah yang berbeza dari latihan kardio atau aerobik untuk penurunan berat badan.

Tidak hanya melalui membakar kalori dalam setiap gerakan, yoga juga dapat mendorong seseorang untuk lebih sadar dan fokus untuk menjalani gaya hidup yang lebih sihat.

Selain itu, yoga juga dikatakan dapat membantu mengurangkan selera makan, mengatasi tekanan, dan membuat anda tidur lebih lena. Inilah yang menjadikan yoga baik untuk penurunan berat badan.

Yoga Berpose untuk Menurunkan Berat Badan

Setiap pergerakan yoga mempunyai faedah yang berbeza. sekarangTerdapat tiga jenis pergerakan yoga untuk menurunkan berat badan, iaitu:

Kedudukan salam matahari atau Surya Namaskara

Pose yoga ini boleh dilakukan dengan cara berikut:

 1. Mulailah dalam keadaan berdiri, kemudian tarik nafas dan gerakkan lengan anda tepat di atas kepala anda.
 2. Tarik nafas dan bengkok sambil menjaga punggung lurus. Kemudian luruskan lengan anda ke bawah sehingga jari anda menyentuh lantai, meletakkan jari anda di depan jari kaki.
 3. Tarik nafas dan kemudian letakkan badan di perut dan sokong badan menggunakan kedua-dua lengan bawah dan kaki (posisi papan). Pegang kedudukan ini sekurang-kurangnya 5 - 10 saat semasa menghirup dan menghembus nafas.
 4. Kemudian turunkan lutut ke lantai perlahan-lahan diikuti dengan menurunkan dada dan dagu ke lantai. Selepas itu, luruskan lengan untuk mengangkat badan sambil mengangkat kepala, menjaga lutut menyentuh lantai.
 5. Sekarang, ubah postur anda. Angkat pinggul ke atas dan letakkan telapak tangan anda di lantai di hadapan anda dan kaki anda di belakang anda sehingga kedudukan badan anda menyerupai V. terbalik. Pegang kedudukan ini selama 5 - 8 saat.
 6. Setelah itu, angkat badan ke atas untuk kembali ke kedudukan nombor 2. Kemudian letakkan badan berdiri tegak seperti pada kedudukan awal, sambil menghirup dan mengangkat tangan anda ke atas. Kemudian, letakkan tangan anda di sisi anda dengan santai sambil mengawal pernafasan anda.

Lakukan pergerakan ini 10 kali. Meningkatkan intensiti dengan menahan posisi lebih lama atau dengan meningkatkan tempo pergerakan.

Kedudukan perahu

Berikut adalah urutan cara melakukan kedudukan kapal yoga:

 1. Mulakan dalam keadaan duduk di atas tikar. Bengkokkan kedua-dua lutut di hadapan anda dan kedua kaki rata di atas lantai.
 2. Dengan telapak tangan menghadap ke atas, luruskan tangan anda di hadapan anda sehingga tangan anda menggosok ke sisi lutut anda.
 3. Bersandar ke belakang sehingga badan anda membentuk sudut 45 darjah dengan lantai.
 4. Angkat perlahan-lahan kaki anda dari lantai sehingga mereka berada di paras lutut, jika anda dapat meluruskan kaki sehingga membentuk bentuk V.
 5. Pegang kedudukan ini selama 30 saat sambil bernafas dan biarkan bahu anda santai. Ulangi pergerakan ini lima kali.

Kedudukan papan

Kedudukan papan adalah yoga yang paling sederhana untuk menurunkan berat badan. Selain menurunkan berat badan, papan juga boleh dilakukan untuk melatih kekuatan otot perut dan belakang.

Inilah cara melakukan kedudukan papan yang betul:

 1. Mulakan dalam keadaan rawan, kemudian sokong badan menggunakan kedua siku dan kaki. Pastikan siku anda sesuai dengan bahu anda.
 2. Kekalkan kedudukan badan dan jaga kedudukan badan dalam garis lurus sambil menahan otot perut.
 3. Tahan pergerakan selama 1 minit kemudian kembali ke perut anda. Ulangi pergerakan ini selama 10-15 minit.

Sekiranya anda tidak terbiasa melakukan yoga, anda boleh memulakan dengan melakukan gerakan yoga yang lebih sederhana, termasuk yoga untuk pemula. Setelah anda terbiasa melakukan yoga, cubalah beberapa gerakan yoga untuk menurunkan berat badan.

Tetapi ingat, untuk mendapatkan berat badan yang ideal dengan yoga, latihan ini perlu dilakukan secara teratur dan teratur, misalnya 3 kali seminggu. Anda juga dapat menggabungkan gerakan yoga dengan sukan lain, seperti joging, pilate, berbasikal, atau berenang.