Kesihatan

Adakah Garam Himalaya Lebih Bermanfaat Daripada Garam Biasa? Lihat fakta di sini!

Garam Himalaya adalah salah satu garam paling tulen di dunia. Berkat proses perlombongan dan pemprosesan yang sangat semula jadi, garam Himalaya bebas dari bahan tambahan dan dianggap mempunyai lebih banyak manfaat kesihatan daripada garam meja biasa. Namun, adakah ia benar?

Tidak seperti garam pada umumnya yang berasal dari laut, garam Himalaya berasal dari salah satu lombong garam tertua dan terbesar di dunia, iaitu Tambang Garam Khewra yang terletak di kaki Himalaya, Pakistan.

Lombong garam Himalaya merah jambu ini dipercayai terbentuk dari penyejatan lautan berjuta-juta tahun yang lalu, yang kemudian dikuburkan di bawah lapisan lava, salji, dan ais di Himalaya.

Pelbagai Manfaat Garam dan Fakta Himalaya

Berikut adalah beberapa faedah kesihatan yang dipercayai mengandungi garam Himalaya bersama dengan fakta:

1. Memenuhi keperluan mineral badan

Garam Himalaya mengandungi lebih banyak mineral daripada garam biasa. Terdapat kira-kira 84 mineral berbeza yang sangat bermanfaat bagi tubuh, iaitu natrium klorida, zat besi, magnesium, kalsium, dan kalium.

Walau bagaimanapun, 98% garam Himalaya masih natrium klorida, yang sama dengan garam biasa. Ini bermaksud bahawa kandungan mineral garam Himalaya lain sangat rendah. Jadi, menggunakan garam Himalaya sebagai garam harian tidak akan mempengaruhi keperluan mineral anda dengan ketara.

Sebagai gambaran, diperlukan sekitar 2 kg garam Himalaya untuk dapat memenuhi keperluan kalium tubuh dalam sehari. Jumlah garam ini tidak mungkin dimakan dalam sehari. Walaupun itu mungkin, jelas akan ada lebih banyak keburukan daripada kebaikan.

2. Mengimbangkan pH badan

Kandungan mineral yang tinggi dalam garam Himalaya dipercayai dapat menyeimbangkan pH tubuh. Sebenarnya, pengambilan garam Himalaya setiap hari tidak cukup besar untuk membantu mengimbangkan pH badan.

Selain itu, fungsi ginjal dan paru-paru saja cukup untuk mengatur pH badan tanpa memerlukan garam Himalaya.

3. Mengekalkan keseimbangan cecair badan

Pengambilan garam Himalaya dikatakan dapat membantu tubuh mengekalkan keseimbangan cairan berkat kandungan natriumnya.

Natrium diperlukan untuk menjaga keseimbangan cairan tubuh, tetapi mineral ini dapat diperoleh dari banyak sumber makanan lain. Sebenarnya, garam biasa mengandungi lebih banyak natrium daripada garam Himalaya.

Sebagai tambahan kepada faedah di atas, terdapat banyak manfaat kesihatan garam Himalaya lain yang sering dituntut di pasaran, seperti menjaga sistem pernafasan yang sihat, meningkatkan gairah seksual, dan meningkatkan kualiti tidur. Namun, malangnya, ini belum terbukti secara saintifik.

Cara Menggunakan Garam Himalaya

Oleh kerana garam Himalaya mempunyai nilai pemakanan yang hampir sama dengan garam meja, anda boleh menggunakannya dalam memasak sama seperti garam meja biasa.

Garam Himalaya adalah pilihan yang selamat jika anda tidak mahu mengambil pelbagai bahan tambahan yang terdapat dalam garam meja. Namun, apa yang perlu anda ingat, garam meja yang biasa kita amalkan umumnya diperkaya dengan yodium dan juga merupakan sumber utama iodin untuk badan.

Oleh itu, jika anda ingin menggunakan garam Himalaya, anda harus mendapatkan yodium dari sumber makanan lain, seperti produk tenusu, rumput laut, atau ikan, untuk mengelakkan kekurangan yodium.

Anda juga masih perlu memperhatikan pengambilan garam harian anda. Seperti garam biasa, terlalu banyak mengkonsumsi garam Himalaya juga dapat menyebabkan tekanan darah tinggi, yang pada gilirannya dapat meningkatkan risiko penyakit kardiovaskular, seperti gagal jantung dan strok. Selain itu, anda juga perlu berhati-hati ketika memberi garam Himalaya kepada bayi dan anak-anak. Untuk lebih selamat, pemberian garam Himalaya kepada kumpulan ini harus terlebih dahulu berunding dengan doktor.

Sekiranya anda masih ragu-ragu memilih jenis garam terbaik untuk dimakan setiap hari atau yang paling sesuai dengan keadaan dan keperluan kesihatan anda, jangan ragu untuk berjumpa doktor.