Kesihatan

Memahami Anatomi Kelenjar Payudara

Anatomi kelenjar payudara terbahagi kepada dua bahagian, iaitu anatomi bahagian luar dan anatomi bahagian dalam. Setiap bahagian kelenjar payudara berperanan menyediakan susu ibu (ASI) untuk bayi.

Pada wanita yang telah memasuki akil baligh, payudara akan membesar dan lebih menonjol. Semasa pada lelaki, bentuk payudara tidak banyak berubah setelah baligh, walaupun sebilangan lelaki mungkin mengalami pertumbuhan rambut di dada dan payudara.

Anatomi Kelenjar Payudara

Anatomi payudara agak kompleks. Walaupun ukuran dan bentuk payudara pada setiap wanita berbeza-beza, bahagian tubuh yang satu ini terdiri dari struktur yang sama. Berdasarkan lokasinya, anatomi kelenjar susu terbahagi kepada dua bahagian, iaitu:

Anatomi payudara luaran

Anatomi payudara luar terdiri daripada:

areola

Areola adalah kawasan bulat di tengah payudara yang warnanya lebih gelap daripada kulit di sekitarnya. Semasa dan selepas kehamilan, diameter areola boleh membesar dan kadang-kadang kelihatan lebih gelap.

Puting susu

Puting adalah bahagian payudara yang bulat, kecil, dan menonjol di tengah areola. Ukuran dan bentuk puting susu berbeza pada setiap wanita dan lelaki.

Namun, secara umum, puting wanita lebih besar dan lebih padat daripada puting lelaki. Ini kerana puting wanita mempunyai beberapa bukaan yang membolehkan susu mengalir keluar dari kelenjar susu ketika menyusu.

Kelenjar Montgomery

Kelenjar Montgomery berbentuk seperti benjolan kecil dan terletak di sekitar puting dan areola. Kelenjar ini berfungsi menghasilkan minyak semula jadi kulit yang melincirkan dan melembapkan puting dan areola. Minyak ini juga berfungsi untuk melindungi kulit payudara dari jangkitan bakteria.

Anatomi payudara dalaman

Anatomi bahagian dalam payudara terdiri daripada:

Lobes dan lobula

Payudara wanita normal mempunyai sekitar 15 hingga 20 lobus. Setiap lobus terdiri daripada bahagian kecil yang disebut lobula. Lobula atau kelenjar payudara adalah tempat susu dihasilkan.

Tidak seperti kelenjar payudara wanita, kelenjar payudara lelaki tidak mempunyai lobus, jadi mereka tidak dapat menghasilkan susu.

Salur (saluran susu)

Lobula kelenjar susu dihubungkan ke saluran susu atau saluran susu. Semasa menyusu, susu yang dihasilkan oleh lobula akan mengalir melalui saluran dan kosong ke puting susu.

Kelenjar getah bening dan saluran

Hampir di setiap bahagian badan terdapat kelenjar getah bening dan saluran yang berfungsi untuk menghasilkan dan membawa cecair limfa (limfa), termasuk payudara. Cecair limfa di payudara dihasilkan oleh kelenjar getah bening yang terletak di ketiak, bahagian atas tulang selangka, dan dada.

Cecair limfa mengandungi sel-sel pembentuk imun yang berfungsi untuk membantu tubuh melawan jangkitan.

Tisu lemak

Payudara mengandungi tisu lemak yang berfungsi untuk membantu tisu penghubung dan tisu penghubung payudara dalam menyokong dan menyokong struktur payudara. Semakin banyak tisu lemak di payudara, semakin besar ukuran payudara seseorang.

Selain itu, payudara juga terdiri daripada saluran darah dan saraf. Saluran darah berfungsi untuk menyampaikan oksigen dan nutrien ke kelenjar payudara, sementara saraf memungkinkan payudara merasakan sensasi dan menyokong proses penyusuan.

Jenis Gangguan Kelenjar Payudara

Terdapat beberapa jenis gangguan atau penyakit yang boleh menyerang kelenjar payudara, termasuk:

  • Kanser payudara.
  • Tumor payudara jinak, seperti papilloma intraduktal, fibroadenoma, tumor sel granular, dan tumor phyllodes pada payudara.
  • Kista payudara.
  • mastitis.
  • Kalsifikasi payudara.
  • Ectasia saluran (penyumbatan saluran susu).
  • Ginekomastia atau pembesaran payudara pada lelaki.

Gangguan kelenjar payudara boleh menyebabkan beberapa aduan, seperti ketulan atau pembengkakan pada payudara, sakit payudara, puting ditarik ke payudara, perubahan ukuran payudara, keluar atau darah dari payudara.

Untuk mengetahui gangguan yang menimpa kelenjar payudara dan faktor penyebabnya, perlu dilakukan pemeriksaan oleh doktor. Dalam menentukan diagnosis dan mengetahui penyebabnya, doktor akan melakukan pemeriksaan fizikal dan pemeriksaan sokongan dalam bentuk ujian darah, mamografi, ultrasound dan CT scan payudara, serta biopsi.

Cara Menjaga Kesihatan Payudara

Salah satu cara agar kelainan payudara dapat dikesan dengan segera adalah dengan melakukan pemeriksaan diri payudara (BSE) secara berkala setiap bulan, tepat 7-10 hari selepas haid. Sekiranya anda melihat perubahan ukuran atau bentuk payudara anda, anda disarankan untuk berjumpa dengan doktor anda.

Wanita berusia di atas 45 tahun juga dinasihatkan untuk menjalani pemeriksaan payudara secara berkala (pemeriksaan payudara) secara berkala kepada doktor setiap 2 tahun.

Kesihatan payudara dapat dijaga dengan memakai coli yang dapat menyokong payudara dengan baik, tetapi tidak terlalu ketat, dan menjalani gaya hidup sihat, seperti makan makanan berkhasiat, bersenam secara teratur, menjaga berat badan yang ideal, tidak banyak minum minuman beralkohol, dan tidak merokok.

Sekiranya anda mengalami benjolan, sakit, atau mendapati kelainan pada kelenjar payudara anda, segera berjumpa doktor. Setelah pemeriksaan dijalankan, doktor akan menentukan punca masalah pada payudara anda dan memberikan rawatan yang sesuai.