Keluarga

Bayi jarang menangis, adakah ini normal?

Bayi yang jarang menangis sering membuat ibu bapa merasa cemas dan tertanya-tanya, adakah ini petanda bahawa bayi itu mengalami gangguan atau penyakit? Untuk mengetahui sebab mengapa bayi jarang menangis, mari kita lihat perbincangan dalam artikel berikut.

Menangis adalah cara bayi berkomunikasi dengan anda. Sebab bayi menangis biasanya adalah untuk memberitahunya bahawa dia lapar, mengantuk, sejuk atau panas, lampinnya basah, tidak selesa, takut, atau bosan dan hanya mahu dipegang.

Pola tangisan dari satu bayi ke bayi yang lain adalah berbeza. Rata-rata bayi menangis sekitar 1-3 jam sehari dan biasanya lebih kerap pada waktu petang dan petang.

Apakah perkara yang membuatkan bayi jarang menangis?

Terdapat sebilangan bayi yang menangis lebih dari 3 jam sehari, tetapi ada juga yang jarang menangis dan kelihatan tidak cerewet. Ini boleh disebabkan oleh beberapa perkara, seperti:

1. Jadual penyusuan yang betul

Kelaparan adalah salah satu penyebab bayi menangis yang paling biasa, terutama bayi baru lahir. Bayi masih tidak dapat menampung banyak susu di perutnya, jadi mereka akan cepat merasa lapar lagi setelah minum susu.

Oleh itu, ibu bapa perlu menyusukan bayi mereka mengikut jadual, sebelum bayi merasa lapar. Sekiranya disusukan secara berkala, biasanya bayi akan kelihatan lebih tenang dan cenderung menangis.

2. Rajin menukar lampin

Bayi boleh menangis kerana tidak selesa ketika lampin basah atau kotor dengan air kencing dan tinja. Sekiranya ibu bapa rajin dan menukar lampin bayi secara rutin, kemungkinan bayi menangis kerana ini juga akan lebih kecil.

3. Bayi berasa selesa

Bayi akan kurang menangis ketika mereka selesa, contohnya ketika mereka mengenakan pakaian yang lembut dan bernafas, atau ketika suhu bilik nyaman. Keadaan yang selesa akan menjadikan bayi lebih tenang, kurang rewel, dan tidur lebih nyenyak.

4. perangai bayi

Temperamen adalah bentuk reaksi bayi terhadap apa yang berlaku di sekelilingnya. Setiap bayi dilahirkan dengan perangai atau sifat yang berbeza.

Sebilangan bayi mempunyai watak yang mudah menyesuaikan diri dengan situasi dan orang baru, sehingga mereka kelihatan tidak cerewet dan jarang menangis. Sebilangan bayi sebenarnya mempunyai watak yang berlawanan. Mereka cenderung merasa tidak selesa dan mudah menangis ketika berada dalam situasi atau bertemu dengan orang baru.

Sebilangan bayi juga lebih sensitif terhadap cahaya atau bunyi bising, sehingga mereka mudah tersinggung dan menangis, terutama jika cahaya atau bunyi membangkitkannya dari tidur.

Bila perlu risau jSekiranya Bayi Jarang Menangis?

Walaupun bayi jarang menangis, anda tidak perlu risau selagi bayi anda aktif dan sihat. Di samping itu, terdapat beberapa keadaan lain yang tidak perlu anda bimbangkan sekiranya bayi anda kurang kerap menangis, termasuk:

 • Mahu main.
 • Muncul responsif dan berminat dengan bunyi atau objek di sekelilingnya.
 • Boleh menyusu dan makan dengan baik.
 • Pertumbuhan dan perkembangan normal mengikut usia.
 • Tinggi dan berat badan meningkat seiring dengan usia.
 • Dapatkan tidur yang mencukupi.

Tetapi jika anak anda jarang menangis dan menunjukkan gejala atau tanda yang mencurigakan, anda perlu berjaga-jaga dan segera membawanya ke doktor. Berikut adalah tanda dan gejala yang perlu diperhatikan sekiranya bayi anda kurang kerap menangis:

Bayi kurang aktif

Bayi kelihatan lemah, letih, lesu, sering mengantuk, malah tidur lebih lama daripada biasa. Kadang kala bayi juga menjadi malas untuk bermain atau tidak bertindak balas ketika diajak bercakap dan bermain.

Tidak ada selera makan atau malas untuk menyusu

Bayi biasanya memberi makan setiap 2-4 jam. Sekiranya bayi anda menyusu kurang kerap, terus tertidur, dan tidak akan makan walaupun sudah tiba masanya untuk menyusu, atau jika bayi anda banyak muntah setelah menyusu, ini mungkin merupakan tanda bahawa dia sakit.

Pengurangan berat

Bayi biasanya menurunkan 10% berat kelahiran mereka pada minggu pertama kehidupan, tetapi berat bayi akan kembali normal dalam 2 minggu. Sekiranya berat badan bayi terus menurun atau berat badannya tidak meningkat dan tidak sesuai dengan usianya, maka keadaan ini juga perlu dipertimbangkan.

Anda juga perlu berjaga-jaga dan segera bawa anak kecil anda ke doktor sekiranya dia jarang menangis dan mengalami gejala lain seperti:

 • Demam
 • Susah bernafas
 • Bunyi nafas
 • Bibir kelihatan kebiruan
 • Kulit pucat dan sejuk
 • Mata kelihatan terbeliak
 • Jarang atau tidak sama sekali membuang air kecil
 • Kejang

Sekiranya bayi jarang menangis disertai dengan beberapa gejala di atas, maka kemungkinan dia mempunyai penyakit atau keadaan tertentu yang memerlukan rawatan perubatan secepat mungkin.

sekarang, anda mungkin sudah cukup memahami dan dapat membezakan keadaan bayi yang jarang menangis, yang normal dan yang perlu diperhatikan. Sekiranya anak kecil anda banyak menangis tetapi normal, kemungkinan besar ini tidak perlu dibimbangkan.

Namun, jika anak anda jarang menangis dan menunjukkan gejala lain yang perlu diperhatikan, anda harus segera membawanya ke pakar pediatrik untuk pemeriksaan dan rawatan.