Keluarga

Ketahui Pelbagai Khasiat Urut Bayi

Bukan sekadar tren, urutan bayi memberikan pelbagai faedah. Manfaat urut bayi bukan sahaja dapat diperoleh daripada urutan oleh profesional di pusat jagaan bayi atau spa bayi, tetapi juga dapat diperoleh dari urut yang anda lakukan sendiri di rumah.

Cara mengurut bayi harus dilakukan dengan lembut dan berhati-hati. Berbeza dengan orang dewasa yang otot dan kulitnya tahan terhadap tekanan yang kuat ketika diurut, bayi akan mudah merasa sakit dan cedera ketika diurut terlalu keras. Ini kerana otot dan kulit masih nipis dan sensitif.

Bukan hanya melalui urutan, bayi juga dapat merasakan kelebihan urutan bayi ketika dia bersentuhan langsung atau bersentuhan dengan kulit dengan orang yang mengurutnya. Sentuhan fizikal ini dapat membuat bayi berasa gembira dan selesa.

Beberapa Kelebihan Urut Bayi

Urut bayi adalah cara berkomunikasi antara ibu bapa dan anak kecil. Sekiranya dilakukan dengan betul, beberapa faedah urut bayi berikut dapat diperoleh oleh anak kecil anda:

1. Menjadikan bayi berasa lebih tenang dan selesa

Kedua-dua hormon ini juga berguna dalam membantu mengurangkan kesakitan yang dirasakan oleh bayi.

2. Melancarkan pencernaan

3. Menjadikan tidur lebih nyenyak

Bayi yang diurut secara kerap diketahui mempunyai tahap melatonin yang lebih tinggi. Secara semula jadi, badan akan menghasilkan hormon melatonin apabila menjadi gelap. Melatonin adalah yang menjadikan badan mengantuk. Semakin tenang anda tidur pada waktu malam, semakin banyak melatonin dilepaskan.

Selain itu, urutan bayi juga berguna untuk merehatkan badan bayi, sehingga lebih mudah baginya tidur nyenyak.

4. Mengurangkan kadar bilirubin

Beberapa hari selepas kelahiran, bayi mungkin menjadi kuning. Perubahan warna kulit bayi menjadi kuning boleh disebabkan oleh peningkatan kadar bilirubin.

Dalam satu kajian, didapati bahawa bayi yang mengalami penyakit kuning yang mendapat urutan dan fototerapi selama 15-20 minit nampaknya mengalami peningkatan yang lebih cepat daripada bayi yang hanya menerima phophotherapy. Ini menunjukkan bahawa manfaat urut pada bayi juga mempunyai kesan terhadap penurunan kadar bilirubinnya.

5. Mengeratkan hubungan antara ibu bapa dan bayi

Cara mengurut bayi yang betul

Sebelum mengurut bayi, pastikan bilik di mana urut itu hangat dan tenang cukup kerana urutan bayi yang baik dilakukan pada keadaan bayi tanpa pakaian. Anak kecil anda juga harus terjaga, tidak mengantuk, dan kenyang.

Sekiranya bayi anda baru disusui atau diberi makan, tunggu 45 minit sebelum mengurutnya agar dia tidak muntah.

Apabila anda ingin mengurut si kecil, letakkan dia di tuala atau selimut dan letakkan bantal bayi di bawah kepalanya. Gunakan minyak bayi (minyak bayi) atau krim bayi, kemudian gosokkannya di telapak tangan sehingga terasa suam. Selepas itu, lakukan perkara berikut:

  • Lap kaki dan tangan si kecil menggunakan ibu jari dari tumit hingga ke jari kaki.
  • Lap kaki dan betis si kecil dari pangkal paha dengan gerakan bulat.
  • Untuk mengurut tangan anda, lakukan gerakan yang sama seperti mengurut kaki, dengan menggosok telapak tangan dan menggosok lengan anda dengan gerakan bulat.
  • Salurkan tangan ke atas perut dan dada si kecil, kemudian urut kawasan ini dengan gerakan silang.
  • Letakkan ibu jari anda di perut si kecil, kemudian gosokkannya mengikut arah jam.
  • Urut kepala dan wajah bayi anda mengikut arah jam.
  • Letakkan bayi anda di perut anda, kemudian gosokkan dan berikan urutan lembut dari leher hingga ke punggung.

Semasa sesi urut, anda boleh bersenandung, membaca cerita, atau mengajaknya berbual. Sentuh si kecil dengan lembut dan elakkan menekan atau menggelitik kerana ia akan membuatnya tidak selesa.

Perhatikan bagaimana si kecil anda bertindak balas. Sekiranya dia mengibaskan tangannya dan kelihatan gembira, itu bermakna dia menikmati urutan anda. Tetapi jika si kecil kelihatan gelisah atau menangis, hentikan urutan dan cuba lagi lain kali.

Walaupun terdapat banyak tutorial urut bayi pada masa ini, anda boleh mengikuti kelas urut bayi yang diadakan oleh ahli terapi bertauliah. Selain dapat memahami kelebihan urut bayi dan pergerakan urut yang betul, mengikuti kelas urut bayi dengan pasangan dapat mendekatkan anda berdua dengan si kecil.

Copyright pitorriroma.com 2023

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found