Keluarga

Adakah Garam Himalaya Benar-benar Baik untuk Makanan Pelengkap Kanak-kanak?

Garam Himalaya atau garam Himalaya dianggap lebih berkhasiat daripada garam biasa, sehingga dikatakan baik untuk makanan pejal untuk bayi dan anak-anak. Tidak sedikit ibu bapa yang sanggup meraih poket mereka untuk membeli garam merah jambu ini. Adakah itu benar Garam Himalaya bagus untuk MPASI?

Garam Himalaya adalah garam merah jambu yang terdapat di pergunungan Himalaya, seperti Pakistan. Selain warnanya yang unik, garam Himalaya juga mengandung lebih banyak mineral, seperti magnesium, daripada garam biasa.

Namun, hingga kini belum ada bukti ilmiah yang dapat memastikan bahawa garam Himalaya lebih sihat untuk dimakan, termasuk oleh bauyi dan anak-anak.

Fakta mengenai Faedah Garam Himalaya untuk MPASI

Semua ibu bapa ingin memberikan yang terbaik untuk anak-anak mereka. Oleh itu, sebilangan dari mereka mula memandang garam Himalaya sebagai perasa makanan pelengkap kerana dianggap lebih berkhasiat.

Walau bagaimanapun, sebelum memberikannya kepada anak kecil anda, ada baiknya anda mengetahui beberapa fakta mengenai faedah garam Himalaya berikut:

Kandungan Pemakanan Garam Himalaya

Dari segi komposisi, jika dibandingkan dengan garam meja biasa, garam jenis ini memang mengandungi pelbagai mineral lain, seperti besi, zink, kalsium, magnesium, dan kalium.

Walaupun mengandungi mineral yang lebih lengkap, sebenarnya tidak ada perbezaan yang signifikan antara manfaat garam Himalaya dan garam meja. Kerana jumlah kandungan mineral hanya kecil dan tidak mencukupi untuk memenuhi keperluan pemakanan bayi.

Garam biasa mengandungi sekitar 2350 miligram natrium setiap sudu teh, sedangkan Garam Himalaya mengandungi hanya sekitar 1700 miligram natrium. Dari perbandingan ini, kita dapat melihat bahawa garam Himalaya tidak lebih tinggi daripada garam meja.

Garam Himalaya Tidak Mengandungi Iodin

Garam Himalaya tidak mengandungi yodium seperti garam meja biasa. Sebenarnya, mineral ini penting untuk mengawal proses pertumbuhan dan perkembangan dan metabolisme tubuh anak.

Sekiranya anak anda tidak mendapat cukup yodium, dia dapat mengembangkan kelenjar tiroid atau gondok yang membesar. Keadaan ini boleh mempengaruhi pengeluaran hormon, menyebabkan kanak-kanak sukar bernafas, menyebabkan hipotiroidisme, dan menghalang proses pertumbuhan dan perkembangan kecerdasan kanak-kanak.

Beberapa Produk Garam Himalaya Mengandungi Bahan Berbahaya

Anda juga perlu mengetahui bahawa beberapa produk garam Himalaya mungkin mengandungi bahan toksik, seperti arsenik, merkuri, kadmium, dan plumbum. Bahan berbahaya ini boleh terkandung dalam produk garam Himalaya yang tidak mendapat sijil Standard Nasional Indonesia (SNI).

Sekiranya dikonsumsi secara berlebihan, pelbagai bahan berbahaya boleh mengganggu kesihatan dan perkembangan kanak-kanak.

Dari penjelasan di atas, memberi Garam Himalaya untuk makanan pelengkap kanak-kanak bukanlah sesuatu yang dilarang, tetapi juga bukan sesuatu yang diharuskan. Berbanding dengan garam meja, tidak ada yang istimewa tentang garam Himalaya, Macam mana boleh jadi. Anda boleh menggunakan garam meja atau garam Himalaya untuk memasak makanan anda.

Hingga kini, tidak ada kajian yang menunjukkan bahawa garam Himalaya terbukti lebih sihat atau lebih baik untuk anak-anak, jika dibandingkan dengan garam biasa.

Namun, ingat. Had untuk memberi garam untuk bayi berumur 6-12 bulan adalah kurang dari 1 gram atau tidak lebih dari 1/4 sudu teh sehari. Sementara itu, jumlah pengambilan garam yang disyorkan untuk kanak-kanak di bawah umur lima tahun tidak lebih daripada 2 gram atau kira-kira 1/3 sudu sehari.

Sekiranya anda mahu masuk Garam Himalaya ke dalam makanan anak anda, pastikan untuk memberikannya dalam jumlah yang tepat dan pilih produk yang telah diperakui di BPOM, ya.

Untuk memenuhi keperluan pemakanan harian anak kecil anda, anda juga perlu memberi makanan sihat kepadanya, seperti rumput laut, susu atau produk olahan lain, telur, buah, sayur-sayuran, kacang-kacangan, dan biji-bijian. makanan laut.

Sekiranya anda tidak pasti jenis garam mana yang terbaik untuk si kecil anda dan berapa banyak garam yang boleh anda berikan, anda boleh bertanya kepada doktor. Untuk lebih selamat, anda juga boleh bertanya kepada doktor mengenai faedah dan risiko pemberian Garam Himalaya untuk makanan pelengkap kanak-kanak.