Keluarga

Pelbagai Cara Tradisional untuk Mengesan Jantina Bayi Yang Masih Dipercayai

Untuk mengesan jantina bayi, wanita hamil perlu melakukan ultrasound kepada pakar obstetrik. Walau bagaimanapun, sehingga kini,kaedah masih banyak tradisional digunakan dan dipercayai oleh masyarakat untuk mengesan jantina bayi.  

Walaupun cara tradisional untuk mengesan jantina bayi tidak dapat dibuktikan secara perubatan, masih banyak orang yang percaya dan "dibimbing" dengan kaedah ini. Ingin tahu apakah kaedah yang sering digunakan orang untuk mengesan jantina bayi? Lihat artikel ini.

Kaedah Tradisional untuk Mengesan Jantina Bayi

Berikut adalah beberapa kaedah tradisional yang sering digunakan untuk meneka jantina bayi:

1. Melihat keadaan kulit wajah

Untuk mengetahui jenis kelamin bayi yang dikandung, banyak orang cuba mengesannya melalui kebersihan kulit wajah wanita hamil.

Wanita hamil yang mempunyai kulit wajah yang bersih dan bebas jerawat dipercayai mengandung bayi lelaki. Sebaliknya, jika kulit wanita hamil kusam atau lebih mudah berjerawat daripada sebelumnya, dipercayai bahawa bayi yang dia bawa adalah seorang gadis.

2. Perhatikan kesihatan rambut

Kesihatan rambut wanita hamil juga dipercayai sebagai "bayangan" seks bayi yang sedang dikandung. kamu tahu! Wanita hamil yang rambutnya kelihatan lebih tebal dan berkilat dipercayai membawa bayi lelaki. Sebaliknya, rambut yang kelihatan lebih nipis dan kusam semasa mengandung adalah tanda bahawa anda membawa bayi perempuan.

3. Melihat bentuk payudara

Cara seterusnya untuk mengesan jantina bayi adalah dengan memperhatikan bentuk payudara. Ramai orang percaya bahawa payudara kanan yang kelihatan lebih besar dari sebelah kiri adalah tanda bahawa wanita hamil sedang mengandung anak lelaki. Sementara itu, wanita hamil yang payudara kirinya kelihatan lebih besar dari sebelah kanan dipercayai mengandung bayi perempuan.

4. Ukur panjang linea nigra

Linea nigra adalah garis hitam di sepanjang perut wanita hamil. Sekiranya panjang linea nigra hanya sampai ke pusar, dipercayai bahawa janin dalam rahim adalah wanita. Sementara itu, jika linea nigra memanjang ke atas melewati pusar, kemungkinan besar wanita hamil itu mengandung bayi lelaki.

5. Lakukan ujian baking soda

Ujian baking soda dilakukan dengan menuangkan baking soda ke dalam air kencing pagi ibu hamil yang telah ditampung di dalam bekas. Sekiranya anda mendengar suara mendesis setelah baking soda dituangkan ke dalam air kencing anda, maka ada kemungkinan bayi itu adalah anak lelaki. Sekiranya tidak ada suara mendesis, maka janin dipercayai betina.

Kaedah tradisional di atas untuk mengesan jantina janin hanyalah kepercayaan masyarakat dan tidak dapat dibuktikan secara perubatan. Jadi, jangan terlalu mempercayai hasilnya. Untuk menentukan jantina janin dengan lebih tepat, lakukan pemeriksaan ultrabunyi kepada pakar obstetrik.