Kehidupan yang sihat

Suasana buruk? Atasi dengan Makanan Ini

Tahukah anda bahawa manfaat makanan bukan hanya untuk kesihatan tubuh. Tetapi, ia juga dapat meningkatkan mood yang tidak baik (mood buruk). Jadi, jenis makanan apa yang dapat meningkatkan mood anda? Ayuh, kita mencari bersama.

Sebentar mood buruk Apabila anda memukul, pasti anda cenderung memakan makanan yang tidak sihat. Makanan seperti kerepek kentang, gula-gula, dan minuman beralkohol, akan lebih disukai untuk dimakan ketika mood buruk. Sebenarnya, makanan dan minuman ini sebenarnya boleh memburukkan mood anda.

Semasa anda mood burukPilih makanan yang mengandungi asid lemak omega-3, probiotik, serat, protein termasuk asam amino triptofan, asid folik (vitamin B9), dan pelbagai vitamin B lain. Bahan-bahan ini diketahui dapat memperbaiki mood yang tidak baik.

Makanan Yang Boleh Meningkatkan Mood

Setelah mengetahui kandungan makanan yang memainkan peranan penting dalam meningkatkan mood, sekarang adalah masa untuk mengetahui jenis makanan apa. Berikut adalah beberapa makanan yang boleh anda makan semasa anda berada mood buruk:

 • Pisang

  Salah satu sumbangan penting pisang adalah asam amino triptofan dan vitamin B6. Vitamin B6 berperanan dalam menyokong proses menukar asid amino triptofan menjadi hormon serotonin. Bahan kimia ini di otak diperlukan oleh badan untuk meningkatkan mood. Tidak hairanlah triptofan sering digunakan sebagai makanan tambahan untuk merawat kemurungan, insomnia, dan gangguan kecemasan.

 • Oatmeal

  Kerana mempunyai indeks glisemik rendah, oatmeal adalah salah satu makanan baik yang dimakan untuk memperbaiki mood yang tidak baik. Makanan yang mempunyai indeks glisemik rendah akan melepaskan tenaga secara perlahan ke aliran darah anda. Ini membantu menstabilkan gula dan mood darah. Lain daripada itu, oatmeal Ini juga mengandung selenium yang efektif dalam menjaga mood dengan mengatur kelenjar tiroid.

 • Telur

  Telur mempunyai kandungan nutrisi yang baik, tinggi protein dan asid lemak yang penting untuk menjaga kesihatan otak. Kandungan nutrien dalam telur menjadikannya salah satu makanan terbaik untuk meningkatkan mood. Selain itu, telur juga dapat membantu tubuh menjadi lebih bertenaga.

 • Ikan

  Beberapa jenis ikan, seperti sardin dan salmon, adalah sumber asid lemak omega-3 yang baik untuk meningkatkan fungsi otak. Kekurangan asid lemak omega-3 akan menjadikan anda lebih terdedah kepada mood buruk dan kemurungan. Oleh itu, cubalah memenuhi pengambilan asid lemak omega-3 harian anda.

 • Coklat

  Bukan rahsia lagi bahawa coklat adalah salah satu makanan yang dapat meningkatkan mood yang kacau. Menurut penyelidikan, pengambilan coklat gelap dapat mengurangkan hormon kortisol, yang merupakan hormon yang dihasilkan oleh tubuh ketika mengalami tekanan. Bukan hanya itu, sebatang coklat juga dapat merangsang otak untuk membebaskan endorfin dan serotonin dalam kuantiti yang banyak.

 • Air

  Siapa yang boleh menafikan peranan penting air untuk badan? Kekurangan air, walaupun dalam jumlah kecil, boleh mengganggu kesihatan fizikal dan mental anda. Selain itu, kekurangan pengambilan air juga berisiko menurunkan keupayaan untuk berkonsentrasi. Untuk itu, anda disarankan untuk minum 1-2 liter air setiap hari. Sekiranya anda bosan, anda boleh menambah daun pudina, serai, atau hirisan strawberi ke dalam air biasa.

Waktu Makan juga Perlu Diselaraskan

Sebagai tambahan kepada makanan, cara makan berikut dipertimbangkan untuk meningkatkan mood seseorang:

 • Makan tepat pada waktunya

  Tidak kira betapa sibuknya aktiviti harian anda, jangan sesekali melangkau makanan, terutamanya sarapan pagi. Sekiranya anda pergi tanpa sarapan, ini bermakna anda memulakan hari tanpa bahan bakar yang boleh diubah menjadi tenaga. Makan tepat pada waktunya juga mengelakkan diri daripada berada dalam keadaan tidak sedap hati kerana lapar.

 • Mengetahui makanan untuk dielakkan

  Beberapa makanan mengandungi nutrien yang dapat membuat gula darah anda naik dan turun tidak terkawal. Untuk mengelakkan keadaan ini, cuba kurangkan pengambilan gula. Gula sederhana dalam gula-gula, soda, sirap, dan jem berisiko menyebabkan gula darah naik dan turun dengan cepat. Kesan yang sama juga boleh disebabkan oleh biskut, nasi putih, dan roti putih.

 • Tetapkan waktu makan

  Untuk memastikan tahap gula dalam darah stabil, atur waktu makan anda. Masa yang disyorkan untuk makan adalah setiap 4-5 jam. Dengan cara ini, anda dapat menjaga tubuh anda dengan penuh tenaga, agar mood anda tetap stabil.

Sekarang, anda tidak lagi keliru dengan mood buruk, bukan? Cukup makan makanan dengan kerap dan lakukan dengan cara yang betul, maka mood yang buruk dapat menjauhkan diri dari hari anda. Semoga berjaya!