Kesihatan

Urtikaria Suria: Punca, Gejala, Rawatan, dan Cara Mencegahnya

Orang yang tinggal di negara tropika, seperti Indonesia, jarang sekali mendengar tentang urtikaria solar. Urtikaria solar adalah alergi terhadap sinar matahari yang menyebabkan penderita tidak terdedah kepada cahaya matahari langsung.

Walaupun urtikaria solar jarang dialami oleh orang-orang yang tinggal di negara tropika, itu tidak bermakna anda sama sekali tidak berisiko menghidap penyakit ini. Sebabnya, selain iklim di mana anda tinggal, ada beberapa faktor yang dapat meningkatkan risiko seseorang terkena urtikaria solar.

Punca Urtikaria Suria

Punca kemunculan urtikaria solar masih belum diketahui dengan pasti. Walau bagaimanapun, keadaan ini muncul sebagai reaksi alergi terhadap pendedahan cahaya matahari. Tindak balas sistem imun terhadap cahaya matahari inilah yang menyebabkan sejumlah gejala kulit muncul.

Beberapa faktor yang dapat meningkatkan risiko seseorang mengalami urtikaria solar adalah:

 • Menderita penyakit kulit tertentu, seperti dermatitis.
 • Menggunakan minyak wangi, desinfektan, dan bahan kimia tertentu, semasa melakukan aktiviti di bawah sinar matahari.
 • Mengambil ubat tertentu. Beberapa jenis ubat, seperti antibiotik kelas tetrasiklin dan ketoprofen ubat penahan sakit, boleh menyebabkan terbakar sinar matahari dengan lebih cepat.
 • Mempunyai keluarga yang menderita urtikaria suria.

Gejala Urtikaria Suria

Apabila seseorang mengalami urtikaria matahari, ruam merah, gatal-gatal, lebam, gatal-gatal dan sakit akan muncul di kawasan kulit yang terdedah kepada cahaya matahari. Walau bagaimanapun, gejala ini berbeza, tidak semestinya sama pada setiap orang.

Selain gangguan kulit, gejala berikut juga dapat muncul ketika seseorang menderita urtikaria suria:

 • Pening dan muntah
 • Sakit kepala
 • Sukar bernafas
 • Tekanan darah rendah

Rawatan Urtikaria Suria

Sebilangan besar kes urtikaria solar dapat sembuh dengan sendirinya. Walau bagaimanapun, doktor biasanya akan memberikan beberapa jenis ubat untuk merawat simptomnya. Dalam kes-kes ringan urtikaria suria, doktor akan menetapkan antihistamin untuk melegakan gejala alergi. Di samping itu, doktor juga boleh memberi krim atau losyen untuk melegakan gatal.

Sementara itu, pesakit dengan urtikaria suria dengan gejala yang teruk biasanya akan diberi ubat lain untuk menghilangkan keluhan, seperti omalizumab dan siklosporin. Dalam beberapa kes, prosedur perubatan seperti photopheresis, pertukaran plasma, atau pemberian imunoglobulin intravena juga akan dilakukan oleh doktor untuk melegakan reaksi alergi yang teruk.

Mencegah Urtikaria Suria

Beberapa cara yang boleh dilakukan untuk mencegah urtikaria suria adalah:

 • Seboleh-bolehnya hadkan dan elakkan aktiviti luar di siang hari, terutama ketika matahari terik.
 • Sekiranya anda ingin melakukan aktiviti luar pada waktu siang, gunakan seluar panjang, lengan panjang, lengkap dengan topi atau penutup kepala.
 • Sentiasa gunakan pelindung matahari, sekurang-kurangnya dengan SPF 30. Pilih pelindung matahari yang dapat memberi perlindungan terhadap sinar UVA dan UVB.
 • Sekiranya timbul aduan semasa menggunakan bahan kimia tertentu, hentikan penggunaannya dengan segera. Sekiranya ada aduan semasa mengambil ubat tertentu, berbincanglah dengan doktor anda untuk diberi ubat atau terapi penggantian.

Walaupun urtikaria solar jarang dialami oleh orang-orang yang tinggal di Indonesia, tidak ada salahnya melindungi diri sendiri dan mengambil langkah berjaga-jaga terhadap keadaan ini. Sekiranya terdapat aduan yang menunjukkan urtikaria suria, jangan ragu untuk berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang tepat.