Keluarga

7 Langkah Mencapai Kehamilan yang Sihat

Kehamilan yang sihat dapat dicapai dengan menjaga kesihatan diri dan janin di dalam rahim. Terdapat beberapa langkah mudah yang boleh diambil oleh wanita hamil untuk mewujudkan kehamilan yang sihat sehingga melahirkan.

Mengekalkan kehamilan yang sihat adalah perkara penting yang harus dilakukan agar janin dapat tumbuh dan berkembang dengan baik sehingga ia siap dilahirkan ke dunia. Untuk mewujudkan kehamilan yang sihat, diperlukan wanita hamil untuk selalu menjalani gaya hidup dan pemikiran yang sihat.

Langkah-langkah Mencapai Kehamilan yang Sihat

Terdapat beberapa langkah yang boleh diambil oleh wanita hamil untuk mencapai kehamilan yang sihat, termasuk:

1. Lakukan pemeriksaan kehamilan secara rutin

Wanita hamil dinasihatkan untuk berjumpa pakar sakit puan secara berkala semasa mengandung. Ini penting agar doktor dapat membantu wanita hamil untuk menyiapkan apa yang perlu dilakukan semasa kehamilan dan sebelum melahirkan.

Di samping itu, dengan menjalani pemeriksaan pranatal secara berkala, doktor juga dapat menjangka kemungkinan yang berlaku semasa kehamilan dan mencadangkan langkah-langkah untuk perawatan pranatal dan kaedah kelahiran terbaik untuk wanita hamil dan janin.

2. Perhatikan pengambilan nutrien

Untuk mengekalkan keadaan kehamilan yang sihat, wanita hamil disarankan untuk memenuhi pengambilan nutrisi mereka, seperti karbohidrat, protein, vitamin, dan pelbagai mineral penting seperti kalsium, zat besi, dan folat.

Wanita hamil perlu tahu bahawa untuk menyokong kehamilan yang sihat, 300 kalori tambahan diperlukan pada 6 bulan pertama kehamilan. Wanita hamil dapat meningkatkan pengambilan nutrisi dengan mengambil vitamin pranatal mengikut dos yang disyorkan oleh doktor.

Di samping itu, pastikan wanita hamil memakan makanan yang telah dimasak dengan sempurna untuk mengelakkan bakteria yang boleh membahayakan janin.

Elakkan juga jenis ikan tertentu yang tinggi merkuri, seperti tuna dan sardin. Dianjurkan juga untuk mengurangi minuman yang mengandung kafein, seperti kopi, teh, dan minuman ringan.

3. Bersenam secara berkala

Terdapat banyak faedah yang dapat diperoleh oleh wanita hamil jika mereka bersenam secara teratur semasa kehamilan, yaitu:

  • Bina kekuatan dan ketahanan yang anda perlukan semasa anda semakin tua
  • Memudahkan badan kembali ke bentuk semula jadi setelah bayi dilahirkan
  • Mencegah atau melegakan kesakitan dan kesakitan semasa kehamilan
  • Meningkatkan peredaran darah di kaki dan seluruh badan
  • Mengurangkan tekanan semasa hamil

Beberapa jenis senaman yang baik dilakukan semasa kehamilan adalah berjalan pantas, berenang, yoga, pilates, dan latihan kegel. Walaupun itu baik untuk kesihatan ibu hamil dan janin, lakukan senaman sesuai dengan kemampuan anda dan jangan terlalu memaksakan diri hingga tubuh kelelahan atau mengalami dehidrasi.

Elakkan jenis senaman yang berat atau boleh memberi tekanan pada sendi. Wanita hamil boleh berjumpa doktor untuk mendapatkan nasihat dalam memilih jenis senaman yang tepat untuk mencapai kehamilan yang sihat.

4. Masa yang mencukupi berehat

Keletihan yang dialami pada beberapa bulan pertama kehamilan disebabkan oleh tahap hormon kehamilan yang tinggi di dalam badan. Ini adalah cara tubuh memberitahu wanita hamil untuk mengurangkan aktiviti.

Sekiranya anda menghadapi masalah tidur pada waktu malam, cubalah tidur siang di siang hari atau hanya mengangkat kaki ke kerusi dan berehat selama 30 minit.

Sekiranya sakit belakang mengganggu tidur anda, cubalah tidur di sebelah kiri anda dengan lutut dibengkokkan. Meletakkan bantal di bawah perut juga dapat menghilangkan ketegangan belakang atau sakit semasa hamil.

Di samping itu, wanita hamil juga boleh mencuba teknik relaksasi yang selamat semasa hamil, seperti regangan, senaman pernafasan, yoga, atau urut untuk wanita hamil. Walau bagaimanapun, berjumpa doktor terlebih dahulu sebelum memutuskan untuk melakukannya.

5. Jangan merokok dan elakkan asap rokok

Merokok adalah sesuatu yang harus dielakkan sekiranya anda ingin menjalani kehamilan yang sihat. Wanita hamil yang aktif merokok boleh membuat janin juga terdedah kepada bahan berbahaya dari rokok.

Harap maklum bahawa merokok boleh meningkatkan risiko keguguran, kelahiran pramatang, berat lahir rendah, kecacatan kelahiran, dan sindrom kematian bayi secara tiba-tiba (SIDS).

Selain itu, merokok semasa kehamilan juga dikaitkan dengan risiko kelahiran mati, kehamilan ektopik, dan gangguan plasenta.

6. Periksa kesihatan pergigian anda secara berkala

Wanita hamil juga disyorkan untuk sentiasa menjaga kesihatan mulut semasa mengandung. Ini penting kerana turun naik hormon progesteron dan estrogen semasa mengandung boleh menjadikan wanita hamil lebih mudah terkena penyakit gusi

Kajian menunjukkan bahawa penyakit gigi dan gusi boleh menyebabkan kelahiran pramatang dan meningkatkan risiko bayi yang lahir dengan berat badan rendah. Keadaan ini boleh disebabkan oleh bakteria pada gigi dan gusi yang mampu mencapai rahim dan mempengaruhi perkembangan bayi.

Oleh itu, wanita hamil disarankan untuk menggosok gigi dengan kerap, menggunakan benang gigi, dan memeriksa keadaan giginya kepada doktor gigi secara berkala.

7. Jaga kesihatan mental

Ramai wanita hamil mengalami perubahan emosi yang cepat semasa kehamilan. Walau bagaimanapun, jika perubahan mood anda melampau atau mengganggu kehidupan seharian anda, lebih baik jika anda berjumpa doktor dengan segera untuk mengetahui cara mengatasinya.

Menjaga keadaan kehamilan sangat penting untuk mewujudkan kehamilan yang sihat. Oleh itu, jangan teragak-agak untuk berjumpa pakar perbidanan dan melakukan pemeriksaan rutin semasa kehamilan supaya keadaan kesihatan wanita hamil dan janin dipantau dan dijaga.