Keluarga

Adakah benar bahawa BAB selepas makan boleh menyebabkan berat badan anak sukar untuk meningkat?

Tidak sedikit anak yang tergesa-gesa membuang air besar (BAB) ketika makan atau tepat setelah makanan habis. sekarang, ini menimbulkan kebimbangan bagi sebilangan ibu bapa, kerana katanya, buang air besar setelah makan boleh menyukarkan anak-anak menambah berat badan. Adakah itu benar?

BAB selepas makan pada kanak-kanak sebenarnya adalah reaksi biasa dan tidak perlu dibimbangkan Macam mana boleh jadi, Roti. Ini boleh berlaku kerana kanak-kanak masih mempunyai refleks gastrokolik yang kuat.

Refleks gastrokolik adalah refleks semula jadi badan. Refleks ini adalah pengecutan usus besar yang menyebabkan sensasi pedih ulu hati dan dorongan untuk membuang air besar ketika perut diisi. Refleks ini menyebabkan kanak-kanak itu ingin terus ke tandas setelah makanan selesai.

Jadi, adakah makanan yang anda makan keluar dengan segera?

Jawapannya adalah tidak. Ketika anak kecil anda membuang air besar setelah makan, makanan yang baru dimakannya tidak keluar langsung ketika dia pergi ke tandas. Macam mana boleh jadi, Roti. Setelah makanan ditelan dan masuk ke dalam perut, diperlukan sekitar 1-2 jam agar makanan selesai melalui proses pencernaan dan dipindahkan ke usus kecil.

Selepas itu, makanan akan bertahan lebih lama di usus kecil, sekurang-kurangnya 2 jam, kerana di sinilah sebahagian besar enzim pencernaan berfungsi dan penyerapan nutrien berlaku.

Setelah dicerna di usus kecil, makanan bergerak ke usus besar. Masa yang diperlukan untuk makanan bergerak dari usus ke dubur adalah lebih kurang 1 jam.

sekarangSekurang-kurangnya memerlukan 3-4 jam agar makanan yang dimakan oleh anak kecil anda dicerna dan keluar melalui najis. Jadi, makanan yang keluar ketika anak kecil anda mempunyai keinginan untuk membuang air besar adalah makanan dari makanan sebelumnya yang telah dicerna dan nutrien yang diambil.

BAB selepas makan tidak menyebabkan berat badan anak sukar dinaikkan

Anggapan bahawa membuang air besar selepas makan pada kanak-kanak boleh menyebabkan kesukaran untuk menambah berat badan adalah perkara yang salah. Tepatnya ini adalah tanda bahawa saluran pencernaan anak sihat. Sekarang, Pencernaan yang sihat adalah permulaan pertumbuhan dan perkembangan yang optimum.

Peningkatan berat badan yang sukar pada kanak-kanak boleh disebabkan oleh banyak perkara, seperti kekurangan nutrien dan kalori dalam makanan yang mereka makan, gangguan makan, jangkitan, dan keadaan perubatan seperti penyakit seliak, sembelit, dan gangguan metabolik.

Selagi pergerakan usus bayi anda kerap, konsistensi najis tidak terlalu keras atau cair, dan tidak ada keluhan, tidak ada yang perlu anda bimbangkan.

Sekiranya berat badan anak kecil anda sukar diperoleh, ada beberapa petua yang boleh anda gunakan, iaitu:

  • Jangan melangkau makanan.
  • Sediakan makanan dengan tekstur yang sesuai dengan usia.
  • Beri makanan kecil tetapi kerap.
  • Jangan lupa menyediakan makanan ringan yang sihat 2 kali sehari.
  • Elakkan memberi makanan yang tidak berkhasiat kepada si kecil, seperti makanan ringan, gula-gula dan kerepek.
  • Hadkan penyediaan minuman pada waktu makan, termasuk susu formula atau susu ibu, agar si kecil tidak cepat kenyang dan enggan menghabiskan makanannya.

Setelah mengetahui maklumat di atas, sekarang anda tidak perlu risau lagi jika anak anda membuang air besar di tengah atau selepas makan. Sekiranya diet baik dan selera makan tinggi, berat badan anak akan meningkat dengan sendirinya, Macam mana boleh jadi, Roti.

Sekiranya tidak ada masalah dengan selera makan anak dan makanan yang disediakan berkhasiat tetapi berat badan bayi tidak meningkat, anda harus berjumpa doktor.