Kesihatan

Penyakit Sapi Gila - Gejala, sebab dan rawatan

Penyakit lembu gila atau penyakit lembu gila adalah gangguan otak yang disebabkan oleh memakan daging lembu yang dijangkiti. Penyakit ini dicirikan oleh gangguan emosi diikuti dengan penurunan fungsi saraf secara beransur-ansur.

Dalam dunia perubatan, penyakit lembu gila yang secara khusus menyerang lembu dikenali sebagai ensefalopati spongiform bovine (BSE). Dinamakan penyakit lembu gila kerana lembu yang terkena penyakit ini cenderung agresif dan mengamuk.

Pada manusia, penyakit lembu gila dikenali sebagai varian Creutzfeldt-Jakob Penyakit (vCJD). Penularan penyakit lembu gila kepada manusia biasanya berlaku kerana memakan daging lembu yang dijangkiti BSE.

Berdasarkan laporan oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) pada tahun 2017, kebanyakan kes penyakit sapi gila dijumpai di UK, diikuti oleh Perancis, Sepanyol, Ireland, dan Amerika. Kes sapi gila juga dijumpai di Belanda, Itali, Portugal, Kanada, serta beberapa negara Asia, seperti Jepun, Arab Saudi, dan Taiwan.

Gejala Penyakit Lembu Gila

Pada peringkat awal, penyakit lembu gila mempengaruhi emosi dan tingkah laku penghidapnya. Pesakit sering merasa cemas, tertekan, dan mengalami masalah tidur. Empat bulan kemudian, pesakit akan mengalami gangguan sistem saraf yang semakin teruk secara beransur-ansur dan disertai dengan gejala berikut:

 • Myoclonus atau pergerakan otot yang tidak terkawal.
 • Gegaran.
 • Ataxia atau kehilangan koordinasi antara anggota badan.
 • Demensia atau penurunan daya ingatan dan kemahiran berfikir.

Semasa penyakit itu berlangsung, pesakit akan lumpuh sepenuhnya dan hanya boleh terbaring di atas katil. Mereka tidak akan menyedari apa yang berlaku di sekeliling mereka, bahkan tidak dapat berkomunikasi dengan orang lain.

Sebilangan besar orang dengan penyakit lembu gila mati dalam 12-14 bulan selepas munculnya gejala awal. Biasanya, penyebab kematian adalah komplikasi jangkitan paru-paru.

Bila hendak berjumpa doktor

Segera berjumpa doktor jika anda mengalami simptom penyakit lembu gila, terutamanya jika anda baru makan daging lembu di atau dari negara yang dijangkiti penyakit lembu gila.

Punca Penyakit Lembu Gila

Penyakit sapi gila berlaku apabila protein di otak lembu dijangkiti. Pada lembu, penyakit ini dikenali sebagai ensefalopati spongiform bovine (BSE). Penyakit ini boleh menjangkiti manusia dan diberi istilah varian Penyakit Creutzfeldt-Jakob (vCJD).

Seseorang boleh dijangkiti penyakit lembu gila dengan beberapa cara, termasuk:

 • Makan daging lembu yang dijangkiti BSE.
 • Menerima pendermaan darah atau organ dari orang dengan penyakit lembu gila.
 • Cedera oleh jarum atau alat pembedahan yang tidak disterilkan terlebih dahulu setelah digunakan pada pesakit dengan penyakit lembu gila.

Diagnosis Penyakit Lembu Gila

Doktor akan memulakan pemeriksaan dengan menanyakan simptom dan sejarah pesakit. Kemudian, doktor akan melakukan pemeriksaan fizikal, termasuk refleks dan koordinasi anggota badan pesakit.

Sebenarnya, penyakit lembu gila hanya dapat disahkan melalui pemeriksaan tisu otak setelah pesakit mati. Walau bagaimanapun, beberapa penyelidikan di bawah dapat membantu doktor mengenal pasti penyakit lembu gila dan menolak kemungkinan penyakit lain:

 • MRI di kawasan otak, untuk mendapatkan gambaran terperinci mengenai keadaan otak pesakit.
 • Electroencephalography (EEG), untuk mengesan aktiviti elektrik otak yang tidak normal di otak pesakit.
 • Biopsi amandel, untuk mengesan kehadiran protein yang menyebabkan penyakit lembu gila pada amandel pesakit.
 • Tusukan lumbar, untuk menentukan adanya protein yang menyebabkan penyakit lembu gila di otak pesakit dan cairan tulang belakang.

Rawatan Penyakit Lembu Gila

Sehingga kini, tidak ada kaedah rawatan yang mampu menyembuhkan atau menghentikan perkembangan penyakit lembu gila. Walau bagaimanapun, doktor akan memberikan sejumlah ubat untuk melegakan gejala yang dialami pesakit, termasuk:

 • Penghilang rasa sakit yang mengandungi opioid.
 • Antidepresan untuk merawat kegelisahan dan kemurungan.
 • Clonazepam dan sodium valproate untuk melegakan mioklonus dan gegaran.

Apabila pesakit telah memasuki peringkat akhir penyakit sapi gila, doktor akan memberikan makanan dan pengambilan cecair melalui IV.

Pencegahan Penyakit Lembu Gila

Cara paling berkesan untuk mencegah penyakit lembu gila adalah dengan tidak memakan daging lembu dari negara-negara yang dijangkiti penyakit lembu gila. Ambil langkah berjaga-jaga yang sama semasa anda pergi ke kawasan yang menghidap penyakit lembu gila.

Langkah pencegahan lain adalah tidak menerima darah atau pendermaan organ dari seseorang yang menunjukkan gejala penyakit lembu gila. Harap diperhatikan, belum ada laporan penularan sapi gila dari memakan susu dari lembu yang dijangkiti BSE. Tidak ada laporan penularan penyakit ini melalui ciuman, pelukan, atau hubungan seksual.