Kehidupan yang sihat

8 Rahsia Menjaga Kesihatan Sendi Hingga Tua

Sendi adalah penghubung antara dua tulang yang membolehkan anda membengkokkan lutut dan siku, membengkok, melihat, berjalan, melambai atau menulis. Memandangkan peranannya yang penting, kesihatan sendi perlu dijaga dari sekarang sehingga dapat terus berfungsi dengan baik.

Sendi dan tulang adalah bahagian badan yang termasuk dalam sistem muskuloskeletal. Di dalam sendi terdapat tulang rawan (tulang rawan) dan cecair sinovial yang bertindak sebagai bantal antara tulang sehingga mereka tidak menggosok satu sama lain.

Seiring bertambahnya usia, bantal ini semakin berkurang, menyebabkan geseran antara tulang. Inilah yang membuat sendi anda rosak dan mencetuskan penampilan artritis atau artritis.

Pelbagai Cara untuk Menjaga Kesihatan Sendi

Menjaga kesihatan sendi adalah penting bagi semua orang, terutamanya penghidap artritis. Dengan cara itu, tekanan, beban, atau kesakitan pada sendi dapat dikurangkan. Berikut adalah beberapa cara untuk menjaga kesihatan sendi yang boleh anda lakukan:

 • Mengekalkan berat badan

  Berat badan berlebihan menyebabkan sendi di lutut, pinggul, dan punggung terpaksa memikul beban yang lebih besar. Semakin berat berat badan seseorang, semakin tinggi risiko gangguan sendi. Oleh itu, menjaga kesihatan sendi dapat dilakukan dengan menurunkan berat badan.

 • Elakkan duduk terlalu lama

  Duduk diam sepanjang hari, sama ada menonton TV, menaip, atau memandu, boleh meningkatkan risiko terkena gangguan sendi. Walaupun semakin bergerak, sendi menjadi lebih fleksibel dan mengurangkan risiko terkena gangguan sendi. Sekiranya pekerjaan anda memerlukan duduk selama berjam-jam, regangkan sekurang-kurangnya setiap 15 minit.

 • Perhatikan postur badan

  Salah satu cara untuk menjaga kesihatan sendi yang masih asing bagi sesetengah orang adalah dengan menjaga postur badan yang baik. Postur yang lemah, misalnya kerana posisi duduk, berdiri, atau berjalan yang salah, boleh menyebabkan tekanan pada sendi meningkat. Untuk mengakali, pertahankan kedudukan tegak ketika duduk dengan punggung dan bahu lurus, kaki menyentuh lantai, dan ubah kedudukan setiap 30 minit. Semasa tidur, biasakan menjaga kedudukan badan yang selesa sambil mengekalkan kelengkungan tulang belakang. Jangan duduk dengan bantal terlalu tinggi atau terlalu lama.

 • Makan makanan berkhasiat

  Menjaga kesihatan sendi juga dapat dilakukan dengan memakan makanan yang kaya dengan kalsium, protein, vitamin C, vitamin D, antioksidan, dan asam lemak omega-3. Makanan yang baik untuk menjaga kesihatan sendi termasuk buah-buahan dan sayur-sayuran, ikan, minyak zaitun, biji-bijian, susu dan produk yang diproses (seperti keju atau yogurt), kacang-kacangan, dan teh hijau.

 • Jangan merokok

  Berhenti merokok boleh menjadi salah satu cara untuk menjaga kesihatan sendi. Menurut satu kajian, merokok mempunyai kesan negatif terhadap kesihatan sendi dan tulang. Merokok dapat meningkatkan risiko osteoporosis, serta membuat tulang rentan terhadap patah tulang akibat penurunan kepadatan tulang. Bukan hanya itu, merokok juga dapat meningkatkan risiko terkena bursitis, tendinitis, sakit belakang, dan diabetes artritis reumatoid.

 • Bersenam secara berkala

  Beberapa kajian mendapati bahawa senaman yang dapat meningkatkan denyut jantung, seperti senaman aerobik, diketahui dapat mengurangkan pembengkakan pada sendi. Di samping itu, anda juga disyorkan melakukan angkat berat supaya otot yang menyokong sendi menjadi lebih kuat. Namun, jika anda mengalami sakit sendi, ada baiknya anda mencuba sukan lain yang kurang berisiko, seperti berjalan kaki, berenang, atau berbasikal.

 • Panaskan dan sejukkan sebelum dan selepas bersenam

  Sebilangan orang sering tidak memanaskan badan sebelum bersenam. Sebenarnya, melakukan gerakan ringan sebelum bersenam dapat mengelakkan kecederaan sendi yang boleh berlaku semasa bersukan. Bukan itu sahaja, anda juga disarankan untuk menyejukkan badan selepas itu. Pemanasan dan penyejukan boleh dilakukan selama kira-kira lima minit, sebelum dan selepas bersenam.

 • Elakkan senaman yang berlebihan

  Bersenam secara teratur memang dapat menjaga kesihatan sendi dan menjadikan badan lebih cergas. Walau bagaimanapun, faedah bersenam tidak akan diperoleh sekiranya dilakukan secara berlebihan. Oleh itu, anda mesti dapat mengenali tanda-tanda ketika badan memerlukan rehat. Sekiranya otot atau sendi anda terasa sakit walaupun selepas berhari-hari, berehat dari rutin senaman biasa anda. Segera berjumpa doktor sekiranya sakit tidak hilang.

Dengan menggunakan cara-cara untuk menjaga kesihatan sendi di atas, tidak mustahil sendi anda akan kekal kuat dan sihat hingga usia tua. Sekiranya anda mengalami kesakitan akibat gangguan sendi, jangan ragu untuk berjumpa doktor. Rawatan yang tepat dan pantas dapat mengelakkan penyakit sendi menjadi lebih teruk.