Kesihatan

Jangan mengambil berlebihan, ini adalah bahaya kafein untuk kesihatan

Kafein adalah perangsang semula jadi yang paling banyak digunakan di seluruh dunia. Walaupun faedahnya sudah diketahui umum, bahaya kafein jika dikonsumsi secara berlebihan juga tidak remeh.

Kafein terdapat di lebih dari 60 jenis tanaman, tetapi sumber kafein yang paling banyak dikonsumsi adalah kopi, teh, dan biji koko. Selain itu, kafein juga sering ditambahkan pada pelbagai jenis makanan, minuman, makanan tambahan, dan ubat-ubatan.

Secara amnya, had selamat untuk pengambilan kafein untuk orang dewasa tidak lebih daripada 400 mg sehari. Ini adalah sekitar 2–4 cawan kopi atau 4–8 cawan teh dan coklat setiap hari.

Bahaya Kafein untuk Kesihatan

Pengambilan kafein dalam jumlah normal boleh membawa pelbagai manfaat kesihatan. Namun, apabila dikonsumsi secara berlebihan, terdapat sejumlah bahaya kafein yang harus diperhatikan, termasuk:

1. Menyebabkan sukar tidur

Ramai orang mengambil kafein untuk berjaga-jaga semasa melakukan aktiviti di siang hari. Walau bagaimanapun, kesan kafein yang berlebihan dapat bertahan hingga ke malam dan menyebabkan rasa tidak tidur, terutama jika diminum pada waktu petang hingga ke petang atau pada waktu petang.

Rata-rata orang dewasa memerlukan sekitar 7-8 jam tidur setiap malam. Sekiranya anda tidak cukup tidur pada waktu malam, ini sebenarnya boleh menyebabkan gangguan terhadap kewaspadaan dan prestasi anda pada keesokan harinya. Selain itu, kurang tidur juga dapat membuat Anda lebih mudah terkena penyakit, termasuk penyakit berjangkit.

2. Meningkatkan risiko osteoporosis

Pada dasarnya, pengambilan kafein boleh mengganggu penyerapan dan metabolisme kalsium dalam badan. Tubuh kehilangan kira-kira 6 mg kalsium setiap kali anda mengambil 100 mg kafein atau setara dengan satu cawan kopi.

Sekiranya dikonsumsi secara berlebihan dan dalam jangka masa yang panjang, ini akhirnya dapat meningkatkan risiko anda terkena osteoporosis.

3. Pencetus penampilan kedutan pada wajah

Walaupun diketahui mempunyai sifat antioksidan, pengambilan kafein yang berlebihan dapat mencetuskan munculnya kerutan di wajah. Ini kerana kafein dapat membuat tubuh mengeluarkan lebih banyak cairan dengan membuang air kecil, sehingga kulit cenderung mengalami dehidrasi.

Oleh itu, semasa anda minum minuman berkafein, pastikan anda juga menemani air untuk menjaga cairan tubuh yang mencukupi.

4. Buat hatiberdebar

Pengambilan kafein dapat meningkatkan tekanan darah dalam waktu yang singkat. Pada orang yang sensitif, ini boleh menyebabkan degupan jantung tidak teratur, mengakibatkan sensasi dada berdebar.

Pada orang yang pernah mengalami aritmia sebelumnya, ini boleh menyebabkan jantung bekerja lebih keras. Dalam beberapa kes, ini boleh menyebabkan risiko yang membawa maut.

5. Menyebabkan masalah pencernaan

Mengonsumsi kafein berlebihan juga boleh menyebabkan pelbagai masalah pencernaan. Sebabnya, kafein dapat meningkatkan jumlah asid di dalam perut, sehingga dapat menyebabkan pedih ulu hati atau sakit perut, terutama pada orang yang sudah mempunyai penyakit refluks asam atau ulser perut sebelumnya.

6. Mengganggu kesuburan dan membahayakan kehamilan

Beberapa kajian mengatakan bahawa pengambilan kafein dalam jumlah besar boleh mengganggu pengeluaran hormon estrogen, yang diperlukan untuk hamil.

Sementara itu, semasa kehamilan, pengambilan kafein berlebihan dianggap berbahaya kerana dapat meningkatkan risiko keguguran atau menyebabkan pertumbuhan janin menjadi perlahan, sehingga bayi dilahirkan dengan berat lahir rendah.

7. Meningkatkan kadar gula dalam darah

Penyelidikan mengatakan bahawa orang dengan diabetes jenis 2 berisiko untuk meningkatkan kadar gula dalam darah setelah mengonsumsi kafein. Ini dikira kerana kafein mengurangkan penyerapan gula darah ke dalam sel-sel badan.

Sekiranya kebiasaan mengonsumsi kafein diizinkan, ini dapat meningkatkan risiko orang dengan diabetes jenis 2 untuk mengalami komplikasi diabetes, seperti kerosakan saraf (neuropati diabetes) atau penyakit jantung.

Cara Mengurangkan Bahaya Kafein Kerana Pengambilan Yang Berlebihan

Sekiranya anda terbiasa mengonsumsi kafein dalam jumlah tinggi setiap hari, cuba kurangkan pengambilan kafein dengan cara berikut:

  • Catat berapa banyak kafein yang anda makan setiap hari, contohnya berapa cawan kopi atau teh yang anda minum dalam 1 hari.
  • Kurangkan pengambilan kafein setiap hari secara perlahan, misalnya, jika anda biasanya minum 6 cawan kopi sehari, anda boleh mengurangkannya menjadi 1 cawan sehari.
  • Gantikan pengambilan kafein dengan minuman tanpa kafein, seperti air mineral, air yang dimasukkan, atau kopi, teh, dan soda bebas kafein.

Cara-cara di atas boleh anda lakukan untuk mengelakkan bahaya kafein kerana pengambilan terlalu banyak. Agar tidak menghadapi masalah tidur, anda juga perlu mengehadkan masa anda mengambil kafein, sekurang-kurangnya 6-7 jam sebelum tidur.

Semasa anda mengurangkan kafein, pastikan anda cukup berehat dan bersenam secara berkala untuk meningkatkan tenaga anda. Ini akan memudahkan anda membiasakan diri dengan sehari tanpa kafein.

Sekiranya anda mengalami kesukaran untuk mengurangkan jumlah kafein yang dimakan setiap hari atau hanya ingin mengetahui had selamat untuk pengambilan kafein mengikut keadaan anda, anda harus berjumpa dengan doktor anda.