Kehidupan yang sihat

Inilah Kelebihan Oregano untuk Kesihatan

Setakat ini, oregano terkenal sebagai bahan perasa makanan. Walaupun bukan hanya itu, ada menjadipelbagai khasiat oregano yang amat disayangkan. Oregano diyakini dapat mengatasi berbagai keluhan mulai dari melegakan selesema dan selesema, hingga memerangi radikal bebas yang menyebabkan berbagai penyakit kronik.

Manfaat kesihatan oregano dapat diperoleh berkat kandungan sejumlah nutrien di dalamnya. Walaupun hampir tidak ada kalori, oregano kaya dengan vitamin K, vitamin A, vitamin E, kalsium, magnesium, dan kalium yang sangat baik untuk tubuh.

Inilah kelebihan Oregano

Terdapat pelbagai faedah kesihatan oregano, termasuk:

1. Melegakan selesema dan batuk

Walaupun memerlukan kajian lebih lanjut, oregano dipercayai dapat membantu meredakan selesema dan batuk. Untuk mendapatkan faedah ini, anda boleh meneteskan minyak oregano atau menambahkan oregano kering secukupnya ke air suam. Tarik nafas atau gunakan air campuran ini untuk mandi.

2. Menurunkan kadar kolesterol jahat

Penyelidikan klinikal menunjukkan bahawa pengambilan oregano setelah makan, selama 3 bulan, dapat membantu mengurangkan kolesterol jahat (LDL) dan meningkatkan kolesterol baik (HDL) pada orang dengan kolesterol tinggi.

Dalam kajian ini, tahap kolesterol dan trigliserida darah tidak terjejas. Walaupun begitu, menurunkan LDL dan meningkatkan HDL masih boleh memberi kesan yang baik terhadap kesihatan jantung.

3. Membantu melawan bakteria penyebab jangkitan

Oregano mengandungi sebatian yang dapat melawan bakteria. Satu kajian menunjukkan bahawa minyak pati oregano dapat menghalang pertumbuhan bakteria Escherichia coli danPseudomonas aeruginosa, yang boleh menyebabkan jangkitan. Walau bagaimanapun, faedah ini masih perlu dikaji lebih lanjut.

4. Membunuh parasit di usus

Walaupun masih perlu dikaji lebih lanjut, penyelidikan menunjukkan bahawa memakan minyak oregano selama 6 minggu dapat membantu mengurangkan parasit di dalam usus, seperti Blastocystis hominis, yang boleh menyebabkan cirit-birit.

5. Melawan radikal bebas

Selain kaya dengan vitamin dan mineral, minyak esensial oregano juga kaya dengan antioksidan yang berguna untuk melawan radikal bebas yang menyebabkan kerosakan oksidatif pada tisu badan. Dengan memakan makanan yang tinggi antioksidan, tubuh tidak akan mudah terkena penyakit kronik, seperti penyakit jantung dan barah.

6. Membantu menyembuhkan luka pembedahan

Satu kajian menunjukkan bahawa salap yang mengandungi ekstrak oregano lebih berkesan untuk menyembuhkan luka pembedahan daripada Jeli petroleum. Namun, sekali lagi, keberkesanan oregano dalam hal ini masih memerlukan kajian lebih lanjut.

Untuk mendapatkan faedah oregano dari nombor 2 hingga 5, anda boleh mencampurkan minyak oregano, serbuk oregano, atau daun oregano kering ke dalam masakan atau makanan.

Anda juga boleh membuat teh oregano untuk faedah antioksidannya. Sementara itu, untuk menyembuhkan luka, anda boleh menggunakan minyak oregano sebagai ubat topikal.

Kesan Sampingan Oregano

Minyak oregano atau oregano umumnya selamat untuk dimakan dalam makanan. Walaupun begitu, terdapat beberapa kesan sampingan yang perlu diperhatikan dari penggunaannya, iaitu:

Tindak balas alahan

Bagi mereka yang mempunyai alergi terhadap daun pudina, reaksi alergi juga mungkin muncul setelah memakan oregano. Sebabnya, tanaman herba yang satu ini masih termasuk dalam keluarga daun pudina.

Perut terasa tidak selesa

Sebilangan orang juga dapat merasa tidak selesa di perut setelah memakan oregano.

Iritasi kulit

Penggunaan minyak oregano pada kulit juga dapat mencetuskan kegatalan pada kulit. Kerengsaan kulit biasanya berlaku apabila minyak oregano disapukan pada kulit dalam kepekatan lebih dari 1%.

Pastikan anda menggunakan oregano secara sederhana sehingga kesan sampingan oregano dapat dielakkan. Bagi anda yang hamil atau menderita penyakit tertentu, lebih baik berjumpa doktor sebelum mengambil atau menggunakan oregano sebagai ubat herba.