Keluarga

Anak Kecil Anda Nampak Bosan Sepanjang Masa? Inilah Sebab yang Mungkin

Amahu-kanak biasanya akan kelihatan letih selepas sekolah atau dimainkan. Ini adalah biasa. Walau bagaimanapun, sekiranya Poppet kekal nampak penatselepas berehat, kemungkinan dia menghidap sindrom keletihan kronik.

Sindrom keletihan kronik adalah keadaan yang menyebabkan kanak-kanak merasa terlalu letih, walaupun selepas berehat. Keadaan ini bukan sahaja mempengaruhi keadaan fizikal anak, tetapi juga keadaan emosinya. Tidak jarang dia menjadi tidak berminat dengan aktiviti dan sukar menumpukan perhatian semasa belajar.

Kenali Sebab dan Gejala Sindrom Keletihan Kronik pada Kanak-kanak

Punca sebenar sindrom keletihan kronik tidak diketahui. Penyelidikan menunjukkan bahawa keadaan ini dipengaruhi oleh beberapa faktor, seperti persekitaran, genetik, usia, gangguan psikologi (kegelisahan, tekanan, dan kemurungan), dan masalah kesihatan yang dialami oleh kanak-kanak (anemia dan tekanan darah rendah).

Sindrom keletihan kronik dicirikan oleh gejala seperti keletihan berlebihan, sakit kepala, pening, sukar tidur, sakit tekak, dan loya.

Walau bagaimanapun, keadaan ini agak sukar untuk didiagnosis kerana mempunyai persamaan dengan penyakit lain. Untuk mendiagnosis keletihan kronik, doktor akan bertanya kepada si kecil jika dia selalu merasa letih sepanjang masa walaupun dia sudah berehat, dan jika dia mempunyai keluhan lain seperti yang disebutkan di atas.

Kepada Ibu, doktor akan bertanya mengenai apa aktiviti Little One sebelum ini dan sekarang, dan berapa lama Little Little merasa letih. Sekiranya perlu, doktor akan mencadangkan ujian darah untuk memastikan tidak ada penyakit yang membuat si kecil anda letih.

Kaedah Atasi sindromKelpergi dari siniKronik pada Kanak-kanak

Selain menjalani rawatan dari doktor, anda juga dapat membantu menyembuhkan sindrom keletihan kronik anak anda dengan cara berikut:

1. Jemput dia ke rUtin bersukan

Mengajak anak kecil anda untuk bersenam secara teratur adalah salah satu langkah tepat yang boleh anda lakukan untuk membantunya mengatasi keletihan. Dengan bersenam, kecergasan badan si kecil akan terjaga.

2. Tolong dia atasi tekanan

Seperti yang dijelaskan sebelumnya, tekanan boleh mencetuskan sindrom keletihan kronik. Oleh itu, cubalah meyakinkan anak kecil anda untuk membicarakan masalah yang mungkin dihadapinya, baik berkaitan dengan pelajaran di sekolah dan rakan-rakannya.

Sekiranya ada, cuba selesaikan masalah itu secepat mungkin. Sekiranya perlu, libatkan guru dan ibu bapa rakan mereka untuk mewujudkan suasana yang selesa.

3.Keperluan tidur yang mencukupimiliknya

Penting bagi ibu untuk memastikan bahawa keperluan tidur anak mereka dapat dipenuhi. Waktu tidur malam yang sesuai untuk kanak-kanak berumur 2-6 tahun adalah 11-13 jam, sementara untuk kanak-kanak berumur 6-10 tahun adalah 10-11 jam.

4.Keperluan pemakanan yang mencukupi

Lawan sindrom keletihan kronik yang dialami oleh anak kecil anda dengan memenuhi keperluan pemakanan mereka, terutama karbohidrat, protein, dan vitamin. Anda boleh mendapatkan zat ini dari beras, buah-buahan, sayur-sayuran, daging (ikan, ayam, atau daging lembu), dan susu rendah lemak. Jangan lupa juga untuk menjaga pengambilan cecair si kecil agar dia tidak mengalami dehidrasi.

Sindrom keletihan kronik adalah penyakit yang kadangkala sukar difahami dan dikesan. Oleh itu, sebagai ibu bapa, anda mesti peka terhadap sebarang perubahan yang berlaku pada si kecil.

Jangan teragak-agak untuk segera membawa anak anda berjumpa doktor sekiranya terdapat simptom sindrom keletihan kronik. Sebagai tambahan kepada rawatan dari doktor, sokongan ibu dan ahli keluarga yang lain sangat diperlukan untuk membantu si kecil pulih dari penyakit ini.