Keluarga

Gincu Semula Jadi untuk Wanita Hamil

Semasa mengandung, ada banyak perkara yang mesti dipertimbangkan. Bermula dari apa yang dimakan, produk penjagaan yang digunakan, malah produk kosmetik seperti lip rouge. Inilah cara membuat bibir semula jadi untuk wanita hamil.

Walaupun hanya melekat di bibir, gincu boleh mengandungi logam berat yang boleh membahayakan jika tertelan. Dalam produk gincu, sekurang-kurangnya beberapa bahan logam berat dijumpai, seperti aluminium, merkuri, mangan, kadmium, kromium, dan plumbum. Pelbagai logam berat boleh menyebabkan kesan negatif terhadap kesihatan dalam jangka masa panjang. Selain logam berat, beberapa produk gincu juga mengandungi retinol, wangian, dan paraben.

Kesan Bahan Kimia Gincu pada Wanita Hamil

Berikut adalah beberapa kesan sampingan bahan kimia gincu pada wanita hamil dan janin yang dikandungnya:

 • Kadmium

  Penyelidikan menunjukkan bahawa pengambilan kadmium logam dapat menyebabkan penyakit ginjal, barah paru-paru, kerusakan tulang, dan kerosakan pada sistem pernafasan pada wanita hamil. Semasa dalam janin, kadmium dapat menyebabkan berat lahir rendah, dan mempengaruhi pertumbuhan tulang, otak, tingkah laku, dan kemampuan belajar kemudian.

  Risiko akan meningkat sekiranya penggunaannya dilakukan dalam jangka masa panjang. Walau bagaimanapun, penyelidikan ini hanya dilakukan pada haiwan, jadi tidak jelas apakah bahan ini mempunyai kesan yang sama pada manusia.

 • Merkuri

  Pendedahan merkuri pada wanita hamil dapat terjadi melalui penggunaan makanan laut, seperti ikan dan kerang, atau melalui penggunaan kosmetik, seperti balsem bibir. Pendedahan kepada merkuri dalam jumlah besar dan sering, berpotensi menyebabkan kecacatan janin, gangguan saraf dan otak, dan masalah perkembangan.

 • Memimpin

  Risiko persalinan pramatang atau keguguran meningkat sekiranya wanita hamil terdedah kepada plumbum yang terlalu banyak. Janin juga berisiko mengalami gangguan pada perkembangan sistem saraf, otak, dan ginjal.

 • Kromium

  Pendedahan kromium boleh menyebabkan barah paru-paru dan barah perut. Pendedahan kromium yang berlebihan pada wanita hamil berisiko menyebabkan kelahiran pramatang.

 • Mangan

  Pendedahan mangan boleh menyebabkan gangguan saraf pada wanita hamil dan gangguan tingkah laku pada kanak-kanak.

Buat Gincu Semula Jadi

Produk kecantikan yang dijual di pasaran semestinya telah melalui ujian atau pemeriksaan sebelum diedarkan. Namun, wanita hamil masih perlu berwaspada dalam memilih produk lip rouge. Sekiranya anda merasa lebih baik untuk mengelakkan menggunakan gincu buatan kilang semasa mengandung, kerana takut akan kesan bahan kimia pada janin, berikut adalah langkah-langkah membuat balsem bibir semula jadi untuk wanita hamil:

 • Mencerahkan bbibir gelap dengan gosok pengalaman

  Kulit bibir kering boleh menjadikan warna bibir kelihatan gelap. Jadi, cubalah mengikis kulit bibir kering menggunakan gosok secara semula jadi dan mencerahkannya dengan topeng bibir.

  Pada waktu malam sebelum tidur, celupkan sedikit lemon atau limau nipis ke dalam gula, kemudian gosokkannya ke bibir anda dengan lembut. Bilas dengan air suam keesokan harinya. Lemon dan limau boleh menghalang pembentukan melamin, pigmen yang menggelapkan kulit.

 • Rouge bibir semula jadi

  Rouge bibir semula jadi ini untuk wanita hamil boleh didapati dari pelbagai buah merah. Contohnya delima, strawberi, cranberry, ceri, atau bit. Caranya, hancurkan buah pilihan anda, kemudian sapukan ke bibir menggunakan putik kapas. Tunggu hingga kering sedikit, kemudian gosok semula sehingga anda mendapat warna yang anda mahukan.

Bibir merah sememangnya boleh membuatkan wanita kelihatan berseri dan tidak kusam. Terutama semasa kehamilan, ketika wanita kelihatan lesu kerana loya. Sekiranya anda ingin tetap kelihatan cantik ketika hamil tanpa perlu risau kesihatan janin, anda boleh menggunakan pelapik bibir untuk wanita hamil di atas. Kerana menggunakan bahan semula jadi dan tanpa logam berat, bibir bibir ini tidak membahayakan anda atau bayi anda.